Sophie en Gary in New York
The city that never sleeps
“Dat New York een multiculturale stad is, merk je aan de restaurants uit alle hoeken van de wereld en de talen die je op straat hoort spreken. Deze melting pot stuwt je vooruit en maakt je nieuwsgierig naar wat je achter het volgende huizenblok zult ontdekken. Manhattan bruist van energie. Die march or diementaliteit heeft uiteraard een keerzijde: wie het niet alleen redt, kan niet rekenen op een goed uitgebouwd systeem zoals bij ons. Maar de cultuurschok laat zich vooral voelen in het leefritme. Door het rijke aanbod weten we van geen ophouden, want alles is hier permanent open. Om drie uur ‘s nachts kun je ovenverse cookies laten bezorgen.”
Allemaal vrienden
“De mensen begroeten elkaar hier niet met een kus, maar met een hug. Ze zijn zo welbespraakt en hoffelijk (het gebeurt weleens dat je op straat een compliment krijgt van een wildvreemde) dat je al na vijf minuten de indruk hebt dat je er een vriend bij hebt.”
De Belgische mentaliteit
“Onze collega’s houden erg van onze Belgische mentaliteit, en meer algemeen van onze Europese opvoeding. Dat geldt zowel voor de typisch Belgische managementstijl van Gary (erover waken dat de sfeer gezellig blijft) als voor mijn universitaire opleiding, die berust op openheid voor de meest diverse onderzoeksmethodes en een kritische geest.” Deze buitenlandervaring zal ongetwijfeld nog van pas komen. De kennismaking met de Amerikaanse manier van zakendoen is een troef voor de verdere carrière van Gary. En Sophie kan haar buitenlandse onderzoekservaring uitspelen als ze een universitaire loopbaan wil uitbouwen.
Flexibele uren
“Onze weken verlopen niet volgens hetzelfde ritme als in België. Gary moet vijf, soms zes dagen per week werken, vaak ook tijdens het weekend. Omdat ik bij het schrijven van mijn scriptie een flexibeler uurrooster heb, regelen we het zo dat we in Gary’s vrije tijd de stad tot in de kleinste uithoeken verkennen. We hebben dus geen vast patroon. Soms begint onze dag om halfvijf, als Gary om zes uur de winkel opent. Soms eindigt hij pas om halftien, na sluitingstijd of na mijn lessen. Mijn werk is vergelijkbaar met wat ik aan de UCL deed. Gary vult zijn dagen met het superviseren van de belangrijkste activiteiten in de winkel (keuken, drank, service, poetsen…) en houdt zich ook bezig met het voorraad- en personeelsbeheer.”
CAMILLE VAN VYVE
“Om drie uur ‘s nachts kun je ovenverse cookies laten bezorgen”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier