SNELLE DEAL

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

5,8 MILJARD FRANK.

Het waren investment bankers Alex. Brown & Sons die de eerste contacten legden tussen EUnet en Qwest. EUnet stelde zich voor aan Qwest via een videoconferentie in december 1997. Daarna liepen de onderhandelingen vooral telefonisch, met naast voorzitter Jim Omand en gedelegeerd bestuurder Wim Vink ook Wil Schmidt van Advent International in EUnets onderhandelingsteam. Bestuurder Luc De Vos van EUnet International: “De waarde van de deal lag binnen onze doelstellingen en Qwest kon zich houden aan ons strakke tijdsschema. Tijd is belangrijk in deze markt, we wilden snel vooruitgaan.” De complementariteit tussen de partners was evident. “Strategisch klikt het en zij hebben dezelfde entrepreneurial culture,” zegt Joe Nacchio vanuit Londen. Luc De Vos: “Qwest had niets in Europa. Ze zien ons echt als hun platform voor Europese groei. Omgekeerd konden zij ons capaciteit leveren. Infrastructuur is de belangrijkste kostencomponent. Betere voorwaarden daar vertalen zich direct in winst.”

EUnet was al meer dan een jaar op zoek naar een strategische partner, nadat het in 1996 durfkapitalist Advent International voor 10 miljoen ecu inhaalde en uit een uiteenvallende confederatie van onafhankelijke bedrijven een holdingstructuur smeedde met hoofdkwartier in Amsterdam. Van de 28 partners in 41 landen stapten er maar 9 in de holding, die een kapitaal meekreeg van 44 miljoen dollar. Sindsdien heeft EUnet zijn geografische dekking stelselmatig opnieuw opgebouwd, met acquisities in onder meer Roemenië, Spanje en Estland, een vestiging in Zweden en de acquisitie in maart 1998 (met geld dat al door Qwest was voorgeschoten) van 50% van de Duitse partner Xlink. Voor Azië kwam er een samenwerking met het Japanse Asia Internet Holding (www.aih.net). In het scenario stond een beursgang ingeschreven, maar van dat plan werd afgezien. “We vroegen ons af of we groot genoeg waren om tegen al die grote spelers met hun deep pockets te overleven en we vonden van niet,” zegt marketingdirecteur Eric Pieters van EUnet Belgium.

Qwest betaalt 154,4 miljoen dollar, omgerekend 5,8 miljard frank, voor de naar eigen zeggen mooi winstgevende groep. Daarvan is 135,5 miljoen dollar in Qwest-aandelen (vorige week op een prijs-winstverhouding van 533), 4,5 miljoen dollar in cash en 14,4 miljoen dollar nog onbepaald. “Qwest betaalt ongeveer 2,8 keer de omzet voor 1997 of ongeveer twee keer de geprojecteerde omzet van 75 miljoen dollar voor 1998,” zegt Luc De Vos.

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content