Slimme schoenen en duurzame daken

Boudewijn Vanpeteghem Boudewijn Vanpeteghem is redacteur bij Trends.

Daken die water produceren en schoenen die uw gsm opladen. We zullen ze in 2050 hebben, zeggen creatieve ingenieursstudenten. Hun ideeën wonnen een prijs in de eerste wedstrijd ‘Europolis 2050’.

Zet laatstejaarsstudenten die ingenieurs worden een etmaal samen in groepjes van vijf en laat ze buiten de lijnen kleuren over de stad van de toekomst. Ori, de organisatie van advies- en engineeringsbureaus, bracht de bollebozen samen. 145 studenten uit verscheidene hogescholen en universiteiten namen aan de competitie deel.

De ideeën waarmee de jongvolwassenen op de proppen kwamen, gingen van haalbaar tot interplanetair. Velen zochten het bij transport, waar ze zo goed als allen kozen voor ondergrondse oplossingen. Een groep dokterde moduleerbare elektrische auto’s uit, die je als een accordeon kan dichtklappen.

Anderen tekenden een stadion uit waar de toeschouwers op fitnesstoestellen zitten en door hun trappen de energie verschaffen die het bouwwerk nodig heeft om te kunnen functioneren. Of wat dacht u van het idee om wereldwijd energie te leveren via gerichte elektromagnetische stralen? Rest alleen de vraag hoe de stralen worden opgewekt. Daarvoor komen energiebronnen op andere planeten om de hoek kijken.

Duurzame innovatie

Allemaal heel goed geprobeerd, maar de professionele jury en het publiek hadden andere lievelingen. De organisatie Ori wist professionelen van het beste allooi te strikken. Bij hen de CEO’s van Creax, Deme, Besix Group, SumProject en SumResearch en de MIVB. Ze waren in het gezelschap van een topambtenaar van de Vlaamse en van de Europese overheid. Succesvolle innovatie kan alleen in combinatie met plezier in het werk, zicht op een beloning, een open geest, groepswerk en geen vrees voor een mislukking. Ori vroeg de jury rekening te houden met het innovatieve en creatieve karakter van de projecten, de duurzaamheid en kwaliteit ervan, hun doenbaarheid maar zonder de droom die ermee gepaard gaat uit het oog te verliezen.

Dat vond de jury het best terug in het project ‘sustainable roofs’ van de UCL in Louvain-La-Neuve. Door de opwarming van de aarde zal het zuiden van Europa in 2050 grote droogtes kennen. Niet getreurd, het procedé dat de studenten uitdachten, absorbeert dauwdruppels en vocht uit de lucht via een nanoporeuze membraan uit biopolymeer. In mensentaal: een netwerk van poriën. Dit volledig passieve systeem kan water verzamelen in drogere gebieden.

De toekomstige ingenieurs baseerden zich op een fenomeen uit de natuurkunde waarbij in rotsspleten damp uit de lucht wordt omgezet in water, wat planten toelaat te overleven op plaatsen waar het nooit regent. Het project ‘sustainable roofs’ verbetert dat fenomeen en het netwerk kan op daken, façades en andere plaatsen worden aangebracht.

Het publiek koos voor het idee ‘Let’s go Piezo’ van het ISIB, het ‘Institut Supérieur Industriel de Bruxelles’. De ploeg zet de druk van voetstappen om in elektriciteit door middel van bijzondere materialen in bijvoorbeeld voetpaden. Die energie kan worden gebruikt voor straatverlichting of, waarom niet, voor informatie die vanuit de trottoirs oplicht. Eenzelfde materiaal in schoenzolen levert energie op die via ‘slimme’ kledij naar bijvoorbeeld uw gsm wordt geloodst.

boudewijn vanpeteghem

Rotsspleten in de woestijn als bron van inspiratie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content