Slapende reus
Goldcorp wordt traditioneel gezien als topkwaliteit onder de goudmijnen. Maar nu de goudprijs weer klimt, is het aandeel een achterblijver, na tegenvallende jaarcijfers.
Gemeten naar de output is Goldcorp de op drie na grootste goudproducent ter wereld. Tot voor enkele weken had het bedrijf wel de grootste beurskapitalisatie van al zijn sectorgenoten. Na de recente koersdaling – een gevolg van tegenvallende jaarcijfers – werd Goldcorp voorbijgestoken door Barrick Gold en Newmont Mining.
De groep, die haar hoofdzetel in Canada heeft, beschikt over tien operationele mijnen en zes ontwikkelingsprojecten, die zich allemaal op het Amerikaanse continent bevinden. Bijna 40 procent van de output komt uit Canada en de VS, daarna volgen Mexico (29%) en Argentinië (15%). De Dominicaanse Republiek en Guatemala tekenen voor het resterende deel.
Goldcorp is dus slechts in beperkte mate actief in politiek instabiele regio’s. Die geografische concentratie, samen met het groeiprofiel en de relatief lage kosten van de mijnbouwgroep, verklaren dat het aandeel met een premie tegenover zijn sectorgenoten noteerde.
Forse afboekingen
De Peñasquito-mijn in Mexico haalde vorig jaar de hoogste goudproductie van Goldcorp met 860.300 ounce. Het vorig jaar opgestarte Cerro Negro in Argentinië stond meteen al op de tweede plaats met 507.400 ounce, gevolgd door Pueblo Viejo in de Dominicaanse Republiek (381.700 ounce). Goldcorp heeft in die mijn een participatie van 40 procent, de andere 60 procent is in handen van Barrick Gold. Red Lake in Canada volgt op de vierde plaats met 375.700 ounce.
Met Eléonore in Québec werd vorig jaar een tweede nieuwe mijn operationeel, die 268.100 ounce goud op jaarbasis oplevert. De reserves worden geschat op 4,97 miljoen ounce. Met 5,26 miljoen ounce ligt dat potentieel in Cerro Negro zelfs nog iets hoger.
De goudproductie op groepsniveau bevond zich vorig jaar op een recordhoogte met 3,46 miljoen ounce. Dat is liefst 21 procent meer dan in 2014, wat uiteraard te danken is aan de nieuwe mijnen. Goldcorp heeft daarmee een vrij uniek groeiprofiel onder de goudreuzen. De meeste concurrenten produceren minder goud, omdat ze volop activa verkopen om hun schulden terug te dringen. Ook Goldcorp verkocht de jongste jaren overtollige activa die niet in zijn profiel pasten, maar het investeerde tegelijk in nieuwe projecten.
De jaarresultaten werden een ontgoocheling door onverwachts forse afboekingen op de waarde van de goudmijnen, wat aanleiding gaf tot een stevig nettoverlies. Ook de voorzichtige prognoses voor de komende drie jaar – een goudproductie tussen 2,8 en 3,1 miljoen ounce op basis van een gemiddelde goudprijs van 1100 dollar per ounce – was een onaangename verrassing. Het management van Goldcorp laat zich duidelijk niet inspireren door de recente klim van het edelmetaal om een rooskleurige bril op te zetten.
De gemiddelde totale productiekosten (AISC) bedroegen vorig jaar 852 dollar per ounce. Er was wel voor het eerst sinds 2011 een vrije kasstroom van 335 miljoen dollar. Aan het eind van het boekjaar bedroeg de nettoschuld 2,3 miljard dollar. Dat is het laagste cijfer van de grote mijngroepen, op Agnico-Eagle Mines na. Tegen 0,9 keer de boekwaarde is het aandeel van Goldcorp een aanrader voor wie ervan overtuigd is dat het goud weer de weg naar boven is ingeslagen.
Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier