Singles in de keuken
Eén Belg op zeven leeft zonder partner. De kans is dus groot dat u geregeld zelf uw potje moet koken.
Het aantal alleenstaanden ‘boomt’, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie die vorige week het nieuws haalden. De stijging doet zich vooral voor bij mannen in Vlaanderen: op dertig jaar tijd is hun aantal verviervoudigd. Daarmee komen ze in de buurt van het aantal vrouwelijke singles. Een en ander heeft als gevolg dat in vergelijking met dertig jaar geleden steeds meer mannen zelf hun potje moeten koken. Een grote groep onder hen heeft de keukentips nog net niet met de paplepel meegekregen, maar de meesten trekken wel goed hun plan. Net als vrouwelijke singles overigens.
Een maaltijd bereiden voor jezelf gaat vaak echter met minder zorg gepaard dan koken voor twee of meer. Toch is het belangrijk om steeds een goede hygiëne in acht te nemen en de tijd te nemen om een maaltijd goed te bereiden. Want wist u dat 50 tot 80 procent van alle voedselvergiftigingen in de eigen keuken beginnen? Een groot deel van deze voedselvergiftigingen zijn het gevolg van tijd en temperatuur. Wanneer u bijvoorbeeld niet de tijd neemt om rauwe voedingsmiddelen voldoende te verhitten, of wanneer u restjes die te lang buiten de koelkast hebben gestaan onvoldoende terug opwarmt, dan geeft u de aanwezige bacteriën de kans om te overleven en zich te vermenigvuldigen. Als het gaat om potentiële ziekteverwekkende kiemen, riskeert u een voedselvergiftiging.
Een andere bron van voedselvergiftigingen in eigen keuken is niet al te proper keukenmateriaal, waaronder messen, snijplanken en aanrecht. Heel vaak zijn keukensponsjes, vaatdoeken, keukenborstels en handdoeken haarden van micro-organismen. Zodra die in contact komen met voedingswaren, kunnen ze de maaltijd besmetten en vergallen.
Salmonella en de andere
Amerikaanse geleerden in Arizona onderzochten de toestand van vaatdoeken in honderd huishoudens. Die werden verzameld en vervolgens aan microbiologisch onderzoek onderworpen. Eén op 5 vaatdoeken bevatte salmonella en in 7 op 10 werd tenminste één ziekteverwekkende bacteriestam teruggevonden.
Hoe dat microscopisch ongedierte in de vaatdoekjes terechtkomt? Heel moeilijk is dat niet. Vaatdoeken worden in de keuken voor van alles en nog wat gebruikt: van het schoonvegen van het fornuis, het afvegen van de vleesplank tot het opvegen van een omgevallen kopje thee of het snel verwijderen van een vetspat op de vloer. Vervolgens als hulp tijdens de afwas en soms zelfs om de tafel mee schoon te vegen. Keukenhanddoeken ondergaan vaak hetzelfde lot en hangen een week lang vuil aan een haakje in de keuken. We vegen er soms ook nog onze handen aan af.
Door al die activiteiten komen bacteriën van binnen en buiten op de vaatdoeken terecht, samen met voedselresten en vocht. Voeg daar nog wat warmte aan toe en je hebt de ideale kweekomgeving voor allerhande micro-organismen.
Als je bedenkt dat rauw vlees besmet kan zijn met salmonella, zal het niet verwonderen dat ook die beruchte bacterie in heel wat keukens terug te vinden is. Via de vaat- en handdoeken komen de bacteriën langs handen en keukenmateriaal in het voedsel terecht. Als het voedsel niet goed wordt verhit, zal je het geweten hebben.
Een voedselvergiftiging wordt gekenmerkt door misselijkheid, braken en diarree. Symptomen die in veel gevallen binnen de uren na het verorberen van de besmette maaltijd kunnen optreden, afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaadaardigheid van de bacteriën.
Marleen Finoulst
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier