Selectieve durvers

Roeland Byl redacteur bij Trends

De private-equity-markt is in volle beweging. Het durfkapitaalfonds Nesbic stelt vandaag zijn nieuwe Buy Out Fund voor in België. De belangrijkste financiers zijn Fortis en het Amerikaanse BancBoston Capital. Een eerste deal – de Brits-Nederlandse lichtspecialist Industria – is al binnen.

Volgens Tony van Wesel, managing partner van de venture capitalist Nesbic, mag de Beurs van Brussel zich de komende jaren verwachten aan een golf van de-listings. Na de talrijke beursintroducties zouden verschillende bedrijven het publieke statuut opnieuw willen ruilen voor een privé-aandeelhoudersstructuur.

“In Groot-Brittannië wordt momenteel 50% van de jaarlijks aangewende private equity uitgegeven aan zulke transacties,” zegt hij. Concreet zouden al twee dossiers op tafel liggen. Het gaat om bedrijven die door de dalende koersen en een beperkte liquiditeit hun expansiestrategie bedreigd zien. Een toekomstige kapitaalverhoging komt wellicht in het gedrang. Theoretisch zijn Carestel, VPK Packaging, Pinguin en Fountain Industries mogelijke kandidaten.

De-listings zijn potentiële investeringen voor het nieuwe Buy Out Fund dat Nesbic deze week in België lanceert, al verwacht Van Wesel dat het slechts om 10 tot 15% van de investeringen in het uitkoopfonds zal gaan. Het fonds zal vooral gericht zijn op management buy-outs, middelgrote ondernemingen die via acquisities willen groeien en bedrijven die een beursgang voorbereiden.

Private equity wint

als financieringsalternatief aan populariteit. In België is het een vrij recent fenomeen, al is ons land duidelijk aan een inhaalbeweging bezig. De komst van spelers zoals Trustcapital Partners, IT Partners en Pythagoras dekt volgens Van Wesel niet de hele markt omdat zij vooral actief zijn met kleinere participaties of alleen zijn gericht op de groeisectoren informatica en telecommunicatie. Voor participaties boven 500 miljoen frank had de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv in België een bijna-monopolie. Daaraan komt nu met het nieuwe fonds van Nesbic een einde. Al in april wil het Buy Out Fund van Nesbic rond zijn met de ophaling van 150 miljoen euro, die het wil investeren in traditionele sectoren bij grotere, niet beursgenoteerde bedrijven uit de Benelux.

In Nederland – waar de roots van Nesbic liggen – kennen investeringsfondsen al een langere traditie. In 1998 vertegenwoordigden de investeringen in private equity in België 0,12% van het bruto binnenlands product (BBP). In Nederland was dat toen al het drievoudige: 0,36%. De verklaring zit wellicht in het pensioenstelsel van onze noorderburen, met talloze pensioenfondsen speurend naar investeringen.

“Geld is vandaag een vlot verkrijgbare grondstof,” zegt Leo van Doorne, managing director van Nesbic. “Een investeringsfonds dat op termijn wil groeien, moet zorgen voor toegevoegde waarde. Het moet de rol van gespecialiseerde partner beheersen.”

Daarom draait de hele strategie van Nesbic rond focus. Deze Nederlandse dochter van bankverzekeraar Fortis bouwde de jongste jaren een stevige reputatie op met een pan-Europees durfkapitaalfonds in de sfeer van telecommunicatie en informatietechnologie: CTE Fund. Dat beschikte bij zijn introductie in 1997 over een investeringsbudget van 50 miljoen euro, dat het in dertien ondernemingen investeerde. Gezien het succes komt er nu ook een CTE Fund II, dat dit voorjaar met 200 tot 250 miljoen euro kapitaal van start zou gaan. Bekend is Nesbic om zijn participatie in de beursgenoteerde telecomgroep Versatel. “We zijn momenteel door een verplichte lock-up nog steeds houder van een grote participatie in Versatel. De waarde ervan schommelt nu rond 18 miljard frank, terwijl we in totaal maar 400 miljoen investeerden,” aldus Van Doorne.

Momenteel is de groep ook bezig met een derde nieuw investeringsfonds: het Investment Fund II (120 miljoen euro), dat zich richt op middelgrote bedrijfjes waar het investeringsfonds in principe kiest voor minderheidsparticipaties. “We zijn momenteel nog bezig met de fundraising,” aldus Van Doorne.

Met de introductie van het Buy Out Fund ambieert Nesbic de Beneluxmarkt en zal daartoe een Belgisch kantoor openen in Zaventem. Van de 150 miljoen euro voor het uitkoopfonds heeft Nesbic al toezegging van Fortis (50 miljoen euro), BancBoston Capital (16 miljoen euro) en nog eens voor 20 miljoen informele engagementen. Tegen april wil het management, dat naast Van Doorne en Van Wesel ook bestaat uit Zoran van Gessel (ex- MeesPierson) en Jeroen Pit (ex- ABN Amro), de rest van de 150 miljoen euro hebben opgehaald. Hun ambitie behelst een positie bij de top-25 in Europa. Dat laat zich vertalen in een gemiddeld jaarlijks nettorendement van minstens 25%.

Nesbic is een manager van onafhankelijke fondsen omdat Fortis, zijn enige aandeelhouder, nooit meer dan een derde financiert. Daarnaast verplicht Nesbic zijn fondsmanagers en het management van de bedrijven waarin het participeert om mee te investeren. “Niet in opties of warrants,” zegt Van Doorne. “Dat is te makkelijk en vraagt weinig engagement als het bedrijf op verlies draait. De verplichte deelname in het fonds zet fondsbeheerders, aandeelhouders en het bedrijfsmanagement op één lijn.”

Voorts maken de investeerders vooraf afspraken over een exitstrategie. “Wij blijven drie tot zeven jaar in een investering. Vooraf leggen we een exitstrategie met rendementsratio’s, prioriteiten en verdeelsleutels vast. Voor iemand die een partner zoekt op een termijn van twintig jaar, zijn wij niet de juiste partij.”

Specialisatie is

het sleutelwoord. Dat kan met een grote sectorkennis, maar in het geval van het nieuwe Buy Out Fund gebeurt het door een sterke transactiefocus. Nesbic richt zich met het fonds op grote transacties vanaf 12 miljoen euro. Het doel van het fonds zijn overigens meerderheidsparticipaties in grotere, niet beursgenoteerde bedrijven.

Zegt Van Wesel: “We zijn trots op co-investeerder BancBoston Capital. Met een jaarlijks investeringsbudget van 1 miljard dollar is het een belangrijke speler in de Amerikaanse markt voor private equity. Door deze transactie worden wij hun voorkeurpartner in de Benelux. Dat betekent dat we toegang krijgen tot hun corporate research. En voor exits bieden ze perspectieven op mogelijke kopers uit de VS.”

Nesbic – ondertussen met 35 werknemers – wil kieskeurig te werk gaan. Zegt Van Doorne: “Vandaag is het misschien niet zo moeilijk om privé-kapitaal in te zamelen. Maar gezien het toenemend aantal spelers, kan het dat wel worden. Wat dan gaat spelen, is je reputatie. Daarom focussen wij op rendement, kiezen ervoor om toegevoegde waarde te leveren in bepaalde sectoren en segmenten, bieden knowhow en ons netwerk als extra. Op die manier verwerf je een reputatie waarop investeerders afkomen.”

Binnen de Fortis-groep zijn er momenteel verschillende investeringsvehikels voor private equity. VIV en Synergi van de Generale Bank en Isep van de ASLK hebben wel eigen profilering, maar leunen meer aan bij corporate banking. “Op dit moment wordt bekeken hoe deze vier kapitaalfondsen complementair kunnen functioneren. Er is een raakvlak met ons Investment Fund II, waar we mikken op minderheidsparticipaties van 2 tot 12 miljoen euro bij middelgrote bedrijven in traditionele sectoren. Daarmee zitten we gedeeltelijk in het vaarwater van de VIV.”

Volgens Van Doorne zou het een mogelijkheid zijn dat de VIV zich ontwikkelt tot een investeringsfonds dat maximaal 5 miljoen euro in KMO’s pompt en tot een specialist van investeringen van het type fonds-in-fonds. “Het zijn twee modellen die prima naast elkaar kunnen bestaan.”

roeland byl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content