De scale-up Scoptvision, gespecialiseerd in slimme laadsturing voor elektrische voertuigen, heeft een kapitaalronde van een miljoen euro afgerond. Het geld zal gebruikt worden om zijn technologie verder op te schalen en zijn marktpositie te versterken. “Een standaardgezin kan 30 euro per maand besparen.”
In België zullen tegen 2030 ruim 2 miljoen elektrische wagens rondrijden. Die ‘batterijen op wielen’ hebben hetzelfde energieopslagvermogen als duizenden windmolens. Slimme aansturing van die voertuigen is een sleutelcomponent in de balans van vraag en aanbod op het energienet.
Het Leuvense Scoptvision heeft software ontwikkeld die van elke laadpaal een intelligent gestuurd toestel maakt, ongeacht het merk of model. Dankzij het zelflerende algoritme bepaalt Scoptvision automatisch het optimale laadtijdstip, het vermogen en de kostprijs. Daarbij houdt het rekening met het gebruikscomfort en de behoeften van het elektriciteitsnet. Dat leidt tot een hogere efficiëntie en lagere kosten.
Een standaardgezin dat een elektrische wagen heeft, voltijds werkt en een zonnepaneleninstallatie van 5 kilowatt heeft, kan zo op jaarbasis tot 30 euro per maand besparen. “Dat bedrag kan oplopen tot ruim 50 euro, als er meer zon is of als het gezin een dynamisch energiecontract heeft, waardoor het van negatieve energieprijzen kan profiteren”, zegt CEO Lars Cappelle.
Financiering
Het techbedrijf heeft nu een miljoen euro opgehaald bij het Belgische investeringsfonds JK Invest, dat gespecialiseerd is in het opschalen van b2b software-as-a-service-bedrijven. Het geld zal gebruikt worden om de technologie verder op te schalen en zijn marktpositie te versterken. Ook een eerste uitstap richting Nederland en Duitsland staat op de planning.
“De Belgische wetgeving rond laadinfrastructuren loopt voorop”, legt Cappelle uit. “Daardoor is onze technologie vooruitstrevend in vergelijking met die van aanbieders uit andere landen. Binnenkort verdwijnt bijvoorbeeld ook in Nederland de terugdraaiende teller. Dat leidt nu al tot veel interesse.”
Scoptvision zet zijn software in de markt als een white-labelproduct. Andere bedrijven voegen de dienstverlening dus toe aan hun eigen pakket en verdelen het onder hun eigen merknaam. Zo vermijden de aanbieders van laadpalen in de toekomst scenario’s waar ze ingrijpende aanpassingen aan hun installaties moeten doen. Onder meer Blossom (Telenet Group), Van Mossel Energy, Optimile, Road en Energyking hebben de software al geïntegreerd in hun eigen platformen.