‘Schaalgrootte is nog nooit zo belangrijk geweest’
De fusie van Sopra en Steria en de overname van Trasys door NRB verscherpt de concurrentie in de Belgische informaticadiensten. Schaalgrootte wordt steeds belangrijker.
In de informaticamarkt draaien investeringsbankiers weer overuren. Christian Raman van de Gentse bedrijfsfinancieringsboetiek Ventures4Growth wijst onder meer naar de goedkope euro en de interessante financieringsmogelijkheden voor leveraged buy-outs door de geldcreatie van de Europese Centrale Bank. Maar ook de technologietrends spelen mee.
“T-Systems, CGI, Atos, Capgemini… allemaal hebben ze overnames gedaan en ze zullen er nog doen. Het is overnemen of zelf overgenomen worden”, vindt Jef Loos, hoofd Sourcing Research bij Whitelane Research. Met zijn jaarlijkse doorlichting van outsourcingcontracten heeft hij een goede kijk op de kostenevolutie in de informaticamarkt. Achter de overnames zit een rush naar schaalvergroting. “De concurrentie is enorm. De inkomsten dalen, dus moeten de kosten omlaag. Traditionele spelers zoals IBM, HP en CSC staan onder druk van Indiërs zoals TCS en HCL, van publiekecloudverschaffers zoals Amazon of Google en van lokale spelers. Denk in België aan bedrijven als Cegeka, NRB en zelfs RealDolmen”, meent Loos.
“Schaalgrootte is nog nooit zo belangrijk geweest”, beaamt Daniel Eycken, marketingdirecteur van NRB. “Het cloudmodel, met informaticadiensten die vanuit datacenters worden geleverd, lééft van schaalgrootte.”
Portefeuille moet breder
Delaware Consulting uit Kortrijk zag vorig jaar zijn opbrengsten stijgen tot 134 miljoen euro (+14 %). De Vlaamse systeemintegrator telt ruim 1100 medewerkers in tien landen. “Schaalgrootte helpt om de snel evoluerende technologie en markt te blijven bijbenen”, vindt Jan Delaere, een van de bestuurders-vennoten van Delaware. “De innovatie- en veranderingsgolf wint nog altijd snelheid. Kleinere bedrijven hebben het moeilijk om op meerdere terreinen tegelijk te investeren — big data, in-memorycomputing, cloud en het internet van de dingen.”
Delaware kiest in principe voor organische groei. Toch integreerde de groep onlangs het Antwerpse YOU Consulting, een leverancier van diensten voor hr-management. “Niet om de schaalvergroting, wel om gaten in onze dienstenportefeuille versneld te dichten. Het belang van doorgedreven integratie van diensten neemt toe”, meent Delaere.
Het is ook een van de motieven achter de lopende overname van Trasys door NRB en van de fusie van Sopra en Steria vorig jaar. “Je moet alle aspecten afdekken. Klanten zijn niet meer bereid voor elk onderdeel te shoppen”, vindt Daniel Eycken van NRB.
35.000 werknemers voor nr. 10
Internationale expansie is een ander motief dat Sopra en Steria tot de fusie dreef. In België was Sopra vooral bekend van de overname van Callataÿ & Wouters in 2012. C&W ontwikkelde het Thaler-beheersysteem voor middelgrote banken. Twaalf Belgische banken werken er nu mee. Naast bancaire software had Sopra ook oplossingen voor personeels- en vastgoedbeheer. Die producten waren samen goed voor 30 procent van de 1,3 miljard euro omzet. De rest kwam uit ontwikkelingscontracten voor een vaste prijs, applicatiebeheer en IT-transformatieprojecten. “Ondanks zijn 15.000 werknemers was Sopra slechts een kleine speler in Europa”, schetst Eric Bierry (41), CEO van SopraSteria Benelux. “Zeer sterk in Frankrijk, middelmatig sterk in enkele buurlanden. Vooral de banken vroegen Sopra overal in Europa aanwezig te zijn. Bovendien wilden zij de bancaire software van Sopra als een dienst inkopen, met facturatie per transactie. Daar had Sopra dan weer geen infrastructuurmanagement voor.”
Infrastructuurmanagement had fusiepartner Steria wel, naast zijn specialisatie in grote vasteprijsprojecten, in toepassingsontwikkeling en in het beheer van bedrijfsprocessen voor derden. Steria had bovendien zijn zwaartepunt in Groot-Brittannië, dat meer dan de helft van zijn 1,8 miljard euro omzet uitmaakte, met daarnaast vestigingen in Scandinavië, Duitsland, België en uiteraard Frankrijk.
“Probleem was dat Steria met zijn 20.000 werknemers niet in de top-10 in Europa zat, terwijl consolidatie aan de orde van de dag was”, zegt Bierry. Samen zitten Sopra en Steria nu wel bij die club, hoewel nog ver achter het koppeloton van IBM, HP, Accenture, Capgemini en Atos.
De grootste dertig Europese klanten van SopraSteria betekenden bij de fusie liefst 60 procent van de pro-forma-groepsomzet van 3,1 miljard euro. SopraSteria rekent er nu op dat het zijn gezamenlijke portfolio kan introduceren over de hele breedte van zijn klantenbasis. In ons land gaat het onder meer om Engie (GDF-Suez), ArcelorMittal, GSK, het Noorse chemiebedrijf Yara of Total. “Kruisverkopen. Niet erg origineel, maar wel zeer belangrijk”, zegt Bierry. “Een transformatieproces kunnen we nu van a tot z in handen nemen.”
Sinds 1 januari is de fusiegroep volledig operationeel. De eerste halfjaarresultaten waren beter dan verwacht. Het aandeel steeg fors.
Meer concurrentie voor Cegeka
In België staat SopraSteria voor ruim 110 miljoen euro omzet en meer dan 1000 werknemers. Ongeveer de helft van hen werkt bij Sopra Banking Software, waarin Callataÿ & Wouters is geïntegreerd.
De fusiemaatschappij is ook een uitdaging voor de bancaire tak van Cegeka. Nadat Sopra in 2012 Callataÿ & Wouters had gekocht, begon het zelf de integratie en implementatie van de banksystemen te doen. Hosting van die toepassingen bleef bij partners zoals Cegeka. Sopra had immers geen infrastructuurbeheer. Dat is nu anders. “Met de SopraSteria Groep kunnen we nu alles aan. Dus vanzelfsprekend gaan we proberen om het hele ‘software as a service’-model (SAAS) te leveren”, zegt Bierry. “Daar zal tijd overheen gaan. Outsourcingcontracten lopen gewoonlijk vijf jaar of zelfs iets meer.”
Cegeka blijft er nuchter bij. Marco Witteveen, de voormalige managing director Technology & Operations van NIBC die nu bij Cegeka onder meer de strategie voor de financiële sector uitstippelt, wijst op de Data News Award voor Customer Satisfaction en op de 84 procent klantentevredenheid in Nederland volgens de marktstudie van Whitelane en Quint Wellington Redwood dit jaar: “Wij kunnen niet voor onze klanten spreken, maar wij gaan met hen voor nauwe samenwerking op lange termijn”, signaleert Witteveen. “Wij innoveren continu. Belangrijke klanten hebben onlangs hun outsourcingcontract met Cegeka vernieuwd, in de financiële sector onlangs nog Delta Lloyd Life.”
België voor Europese contracten
In Brussel voelt Bierry zich in zijn sas. De fusiegroep, net zoals Sopra en Steria vroeger, zet de politiek van ondernemende countrymanagers voort — iets wat multinationals als IBM en HP hebben opgegeven. “Dat was deel van de deal”, vindt Bierry. “Er is veel werk. Maar de cultuur en DNA liggen dicht bij elkaar. Dat geeft een goede vertrekbasis.”
Hij mikt dit jaar op een lichte groei voor het fusiebedrijf. “In enkele cijfers, maar beter dan de markt.” Vorig jaar schrapte het oude Steria in België nog een aantal functies en eindigde het met een klein verlies bij een iets hogere omzet. De Sopra-tak groeide een forse 30 procent, vooral door werk voor BNP Paribas, volgens Bierry.
België zal ook in de toekomst boven zijn gewicht boksen in de groep. De miljoenencontracten bij de internationale instellingen spelen daar een rol. “Alles wat de Europese Commissie aangaat, sturen we vanuit Brussel. Ook de contracten met agentschappen zoals ESMA in Parijs (bankenregulering), EMA in Londen (medicijnenevaluatie) of eu-LISA in Talinn (beveiliging) en ons werk voor internationale organisaties zoals NAVO, WIPO of het Europees Octrooibureau. Brussel draagt het geheel van de investeringen, de omzet en de strategie”, zegt Bierry.
Bruno Leijnse
“Klanten zijn niet meer bereid om voor elk onderdeel te shoppen” – Daniel Eycken, NRB
“De innovatie- en veranderingsgolf wint nog altijd snelheid. Kleinere bedrijven hebben het moeilijk om op meerdere domeinen tegelijk te investeren” Jan Delaere, Delaware
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier