Sauna warm aanbevolen?

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Een saunabezoek is een schitterende manier om te ontspannen na een stressvolle dag. Maar hoe therapeutisch is de sauna en kan iedereen er zomaar induiken?

Door de droge, hete temperaturen (60 tot 90 °C) in de sauna verwijden de oppervlakkige bloedvaten en treden de zweetkliertjes volop in werking. Het zijn natuurlijke reacties van het lichaam om de kerntemperatuur, namelijk 37 °C, op peil te houden, want ons organisme heeft een min of meer constante lichaamstemperatuur nodig om goed te kunnen functioneren. De verwijde, onderhuidse bloedvaten geven warmte af naar buiten en door te zweten koelt ons lichaam door verdamping van transpiratievocht af. De afwisseling tussen extreme warmte en koude in de sauna stimuleert het zweten nog meer.

Enkele mythes

Wat er ook wordt verteld, de therapeutische waarde van de sauna is beperkt. Je vermagert er niet van, tenzij zeer tijdelijk door vochtverlies. Per saunabezoek verliezen we een halve tot anderhalve liter vocht, dat we binnen de kortste keren weer aanvullen door meer te drinken. De sauna stimuleert het dorstgevoel. Wie na de sauna onvoldoende drinkt, zal bij de volgende maaltijd het opgenomen vocht vasthouden in plaats van te elimineren via de nieren. Niet of weinig drinken om toch wat blijvend gewicht te verliezen, is zinloos en niet zonder gevaar. Wegens het vochtverlies duik je beter geen sauna in voor of direct na een inspanning waarbij ook fors gezweet is. De kans op uitdroging is dan immers vergroot. Wie zich toch graag ontspant in de sauna na een intense sportinspanning, doet er goed aan eerst de tijd te nemen om te recupereren.

Je lichaam zuiveren door in de sauna te zitten, is een mythe. Tijdens een saunabezoek elimineren we geen afvalstoffen noch toxines. De samenstelling van het zweet heeft niets te maken met de overtollige stoffen elders in ons lichaam. Het is wel een doeltreffende methode om de huid grondig te reinigen.

Helemaal ontspannen

Een sauna werkt vooral relaxend: de spieren ontspannen, de oppervlakkige bloedsomloop verbetert tijdelijk en je voelt je fysiek en psychisch helemaal ontspannen. Dat kiplekkere gevoel wordt nog versterkt wanneer je na de sauna nog een rustperiode inlast, goed afgedekt, zodat je geen kou krijgt.

Stoombad. Veel saunacomplexen hebben een stoombad, waar de temperatuur doorgaans lager is dan in de klassieke saunacabines. Toch kan je het er minder lang uithouden, omdat de hoge vochtigheidsgraad zweten nagenoeg onmogelijk maakt. Zo’n 10 minuten is voldoende.

Heet bad. Hete waterbaden hebben als groot nadeel dat ze vaak warmer zijn dan de lichaamstemperatuur. Daardoor kan het lichaam geen zweet afstoten en neemt het ook nog bijkomende warmte op. Blijf daarom nooit langer dan 10 minuten in een heet bad.

Bubbelbad. Bubbelbaden zijn niet zonder gevaar. Meestal maken verschillende mensen er gebruik van op een relatief kleine oppervlakte, zonder dat het water voldoende ververst wordt. Door de warmte van het water vormen bubbelbaden een ideale voedingsbodem voor bacteriën, zelfs bij intense toevoeging van chloor. Beperk dus het gebruik ervan.

Niet voor iedereen

Mensen met hartkwalen, uitgebreide spataders, ernstige bloeddrukproblemen of zware nierproblemen nemen beter geen sauna of beperken de duur ervan. Alleszins moeten zij de afwisseling van extreme temperaturen vermijden. Ook kinderen jonger dan tien gaan beter niet mee naar de sauna: ze zijn minder bestand tegen de hitte. Zwangere vrouwen vermijden best sauna’s omdat een stijging van de lichaamstemperatuur kan leiden tot hersenbeschadiging bij de vrucht.

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content