Saenen-Rys op snelheid

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Miguel Rys en Hilaire Saenen stappen via hun investeringsvehikel Arkos in software voor luchtvaartcontrole. “Tussen 2001 en 2003 komen er gigantische veranderingen in die systemen,” voorspelt Hilaire Saenen. Tinc Associates wil er een hap van meenemen.

Wat doet een veertiger die zijn eerste bedrijf heeft verkocht? Hij begint een renstal en start, als zijn anticoncurrentiebeding is afgelopen, zijn eigen investeringsmaatschappij. Hilaire Saenen (45) zette na de verkoop van Cimad Consultants aan IBM in 1996 Haes Racing op. Vorig jaar eindigde zijn BMW M3 tweede in de touringafdeling van de Belcar uithoudingscompetitie. Op het casco prijken IT-sponsors: onder meer Baan, Progress Software en Compaq. “Daar mochten we geld opdoen en het is ons nog gelukt ook,” grijnst Saenen.

Ondernemen moet leuk blijven

Maar in Haes’ mezzanine in Zolder ontmoette Hilaire Saenen in augustus 1997 ook Miguel Rys (40), die een maand voordien zijn netwerkingbedrijf Netbuilding Europe aan het Nederlandse Simac Techniek had verkocht. Voor een comfortabel bedrag, maar “veel te vroeg”, zegt Rys nu. “We deden in 1997, nog volledig onafhankelijk, 800 miljoen frank omzet en nu, twee jaar later en nog altijd met hetzelfde management ( nvdr – op hemzelf na) 2,5 miljard.”

Miguel Rys liep nog tot eind 1998 bij Simac mee als co-gedelegeerd bestuurder voor België, Luxemburg en Tsjechië, maar besloot dat het leiden van een bedrijf van toen al 250 mensen “niet zijn gedacht was”.

Hij en Hilaire Saenen hebben nu elk 49% van Arkos Invest, het herdoopte Euritec van Miguel Rys, een Belgische holding met nu 15 miljoen frank aansprakelijk vermogen. Waarom we dit doen? vraagt Saenen. “Om dezelfde reden, hopen we, als onze ondernemers hun bedrijf beginnen: een combinatie van geld verdienen en fun. En hoe harder je werkt, hoe meer fun er moet zijn.”

De fun voor

Arkos Invest is het financieren en coachen van beginnende ondernemers in de informatietechnologie. Van in de startfase tot op het moment dat het bedrijf zich bewezen heeft en rijp is voor durfkapitaal. De naam Arkos Invest komt niet voor niets van het Griekse woord voor brug.

De eerder bescheiden 15 miljoen garantievermogen van Arkos Invest is een slechte waardemeter. Enerzijds omdat het duo er niet over denkt zijn plannen integraal zelf te financieren. “Dankzij onze ervaring kunnen we een mooi hefboomeffect realiseren,” zegt Miguel Rys. Dertig tot veertig procent eigen vermogen bij de werkvennootschappen over drie tot vier jaar is het streefdoel. Anderzijds omdat de echte activa van de twee entrepreneurs hun relatienetwerk is.

Hilaire Saenen heeft een carrière van twintig jaar in de informatica achter de rug en was baas van Rob Heyvaert toen die bij Data Process (nu Cap Volmac) ontslag nam. Hilaire Saenen ging mee en de twee richtten, na veel moeite om het startkapitaal te vinden, het fenomenaal succesvolle Cimad Consultants op.

De relaties van Miguel Rys gaan terug tot zijn periode bij Digital Equipment en reiken ook tot BIM, het broeinest van informaticatalent dat Rys’ Netbuilding na het faillissement voor twee derde overnam.

Drie participaties zijn rond.

Evisor, 24 medewerkers, 70 miljoen frank omzet op jaarbasis. Een gesofistikeerde websitebouwer met 10 miljoen frank kapitaal en 46 miljoen frank middelen. Hij concurreert in België met Alcatel E-com, Net It Be, Cronos, The Reference, Riverland Next Generation en andere, al kan de toekomstige tegenstand van overal komen: de Big Five, de mediabedrijven, de computerbouwers, de leveranciers van Internet- en telecominfrastructuur of specialisten à la FICS (bancaire software). Saenen: “Er is nog geen dominante speler.” Hij noemt de markt voor dergelijke dienstenleveranciers “gigantisch” in de VS, “zeer groot” in Scandinavië en “een jaar of twee achterop” in België. “In het tweede of derde kwartaal van volgend jaar zou de situatie kunnen omslaan. Dan moet je er staan,” zegt Saenen. Niet de marktvraag of het kapitaal is het probleem. “Het gaat erom de goede mensen te hebben. Wie de specialisten heeft, heeft de business,” zegt Saenen. Arkos Invest heeft 60% in Evisor, 35% zit bij stichters Lode Vandermeulen en Jan Teblick – beiden ex-Cimad/IBM, de eerste een “e-business”-specialist, de tweede een economist annex informaticaconsulent – en 5% bij het personeel. “Wij wilden niet met ons tweeën beginnen in de kelder,” zegt Jan Teblick. De link naar Arkos Invest was kort. Gemeenschappelijke vriend Greg Henkens, ook al ex-Cimad, piloteert de BMW van Haes. De kennissenkring en de geloofwaardigheid van het duo Saenen-Rys kwamen goed van pas bij de onderhandelingen met bankiers en klanten: “Wij brachten geen klantenportefeuille mee,” tekent Jan Teblick het plaatje. Evisor sloot alvast een overeenkomst met… Simac, dat wel netwerken bouwt, maar geen Internet-toepassingen. Het blijft op zoek naar een partner die Evisor zichtbaarheid in de markt kan geven, maar de onderneming als een zelfstandige entiteit laat verderwerken.

Tinc Associates zit niet in racing, maar in luchtvaart. Het is in april 1998 opgericht door een andere ex van Cimad, Pascal Verlinden (36). Tinc (“The Innovative Company”), nu zes mensen, wordt over enkele weken omgevormd tot een nv met 6 miljoen frank kapitaal en 10 tot 15 miljoen frank aan werkmiddelen. De link hier is dossierbeheerder Raf Venken, die bij Arkos Invest met 2% op de wip zit tussen Miguel Rys en Hilaire Saenen. Raf Venken is de vroegere baas van Pascal Verlinden bij Cimad, waar hij in 1993-94 de IT-activiteiten in de luchtverkeerscontrole opstartte. Tinc aast op de komende contracten voor de onvermijdelijke modernisering van de luchtverkeersbegeleidingssystemen, die nog uit de jaren zeventig dateren. “De toename van het luchtverkeer, de almaar grotere werkdruk is een sleutelelement,” zegt Pascal Verlinden. De strenge eisen maken dergelijke systemen een reservaat voor grote jongens als Airsys of Lockheed Martin, naast meer algemene IT-bedrijven als Cap Gemini of Trasys.

Tinc werkt nu al onder meer voor BATC-dochter Switch op Schiphol en vooral voor Eurocontrol, de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart, die voorzichtig probeert het versnipperde Europese instrumentarium te standaardiseren. “Megaprojecten kunnen we op dit moment zeker niet aan,” geeft Pascal Verlinden grif toe, maar we kunnen wel ondersteuning bieden. Tinc wil op korte termijn naar veertig medewerkers om ook middelgrote projecten aan te kunnen. “We zullen sleutelmensen aanwerven en dan personeel aantrekken naarmate de projecten binnenkomen,” zegt hij. Andere financiers dan Arkos Invest heeft hij niet overwogen. Raf Venken zal Tinc mee leiden. Ook hier houdt Arkos Invest een meerderheid van “meer dan 51%”.

Miguel Rys en Hilaire Saenen schatten het risico en de financieringsbehoeften van Tinc lager in dan dat van Evisor, waarvan ze verwachten dat het dit jaar met een licht negatief eigen vermogen zal eindigen. “De zware cashflows daar zullen pas in 2001, 2002 komen,” voorspelt Miguel Rys.

Maar pas echt onzeker is de evolutie van Atrecordings, hun derde participatie. Deze klant van Evisor, waarvan het kapitaal onlangs naar 5,4 miljoen frank is opgetrokken, is een pure elektronische muziekverkoper. Hij wil weerklank vinden in de jungle van de CDnow‘s en de Amazons door een strikte focus op “kwaliteits- en nichemuziek waar wereldwijd een publiek voor is, maar geen platform”. Mede-stichter Bart Van Looy legt momenteel de laatste hand aan een doctoraat Toegepaste Economische Wetenschappen (KU Leuven). De tweede oprichter, Stefaan Quix, voormalig medewerker van de Leuvense cultuurtempel Stuc, is amper vijf maanden na de oprichting wegens meningsverschillen vertrokken. Maar de site staat er. Atrecordings.com heeft al een portefeuille aan artiesten en labels en verkoopt cd’s, laat u zelf cd’s samenstellen, distribueert muziek in MP3-formaat en laat proefluisteren in RealAudio. Hilaire Saenen geeft toe dat marketing en communicatie hier uiterst belangrijk zijn en al even uiterst veel zullen kosten. Miguel Rys: “Ik heb echt geen idee hoe de global consumer hierop zal reageren. Balansmatig kan dat extreem negatief zijn of extreem positief.”

Zelf racen is ‘out’

De twee houden zich ver van speculaties over de verdere evoluties van hun investeringen, “Dat is prematuur. Je moet eerst bevestigen,” zegt Miguel Rys. Hilaire Saenen (over Evisor en Tinc): “We moeten vandaag goede mensen vinden, ze in dienst hebben, motiveren, een methodologie daarrond bouwen. We gaan projecten doen, we willen snel doorgroeien in het stukje van West-Europa dat we van hieruit kunnen behappen. En dan zien we wel.”

Om de medewerkers te motiveren kiest Arkos Invest voor een systeem van Nederlandse Stichting Administratiekantoren (SAK, één per werkmaatschappij), boven de nieuwe Belgische optieplannen. “SAKs geven hetzelfde resultaat, maar zijn flexibeler,” vindt Miguel Rys. Saenen: “In Nederland zijn ze zo gewoon als maaltijdcheques.”

Exit-strategieën zullen mettertijd en in overleg met de oprichters geval per geval worden bekeken. Eén ligt al vast. Bij Haes Racing is “piloot, clown, penningmeester en secretaresse” Hilaire Saenen vervangen door fulltimers. Zelf racen is ‘out’. “Dat staat in de statuten,” lacht Saenen.

BRUNO LEIJNSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content