Roue d’Or

De Roue d’Or bestaat tien jaar en heeft al die tijd onophoudelijk succes gekend.

De Hoedenmakersstraat is één van de smalle straatjes die uitgeven op de Brusselse Grote Markt. Daar hield Madame Chapeliers haar buurtcafé. Zij was 89 jaar oud toen zij het drankhuis overliet aan Jef de Gelas, alias de Koning van de Stoemp, die het café veranderde in een bruisende brasserie. De Roue d’Or bestaat inmiddels tien jaar en heeft al die tijd onophoudelijk succes gekend. Zakenmensen uit binnen- en buitenland en bekende Brusselaars als Pierre Wynants en Toots Tielemans komen hier vertier zoeken.

Jef de Gelas was telegrafist bij de marine en moest van zijn ouders een baantje aan wal zoeken. Om de verveling tegen te gaan, nam Joseph een weekendcafé over. Zijn carrière in het uitgaansleven begon pas echt toen hij in de Hoedenmakersstraat de Auberge des Chapeliers opende. Dit nachtrestaurant had stoemp als specialiteit. Van de Hoedenmakersstraat trok hij naar de Grote Markt, waar in het sfeervolle Kelderke dagelijks een ode aan de Brusselse keuken wordt gebracht. In 1989 volgde de brasserie Roue d’Or, en vorig jaar heropende Jef de Gelas samen met kompaan Jacques Veulemans van Aux Armes de Bruxelles (het laatste goede restaurant uit de Beenhouwersstraat) taverne-restaurant Le Cerf.

De Roue d’Or is een rasechte brasserie met een oude toog, muurbanken, lambriseringen in donker hout en spiegels. Midden in de eetzaal staat een manshoge, zilveren présentoir. Het keukengebeuren, dat zichtbaar is achter glas, en de dagelijkse drukte zorgen voor een wervelende sfeer.

Op de spijskaart voeren klassiekers uit de Belgisch-Franse keuken de boventoon. Wij noteerden: rillette van eend (375 frank), krulsla met spekjes (350 frank), salade van lauwe varkenspoot in azijn (300 frank), lamstong in vinaigrette (325 frank), stoofpotje van slakjes en rivierkreeften met champignons (595 frank), kalfsschenkel zoals vroeger (595 frank), kalfsniertjes met dragon (595 frank), andouillette AAAAA van de grill met mosterdsaus (495 frank) en kalfsblanquette zoals vroeger (595 frank).

Op onze tafel kwamen: smakelijke tartaar van tonijn met groene peper (450 frank), een rustieke varkenspoot van de grill (300 frank) en een frisse en fijne salade van rivierkreeftjes met raketsla en witloof en het parfum van notenolie (500 frank). Als hoofdgerechten verschenen: een royale en verse moot kabeljauw met aardappelpuree en olijfolie (635 frank), kalfsragout met zacht gestoofd vlees en afzonderlijk gaar gestoomde flauwe groenten (595 frank) en een lichte en moderne bereiding met zeebaars, salade en dressing van olijfolie en aceto-balsamico (635 frank). Het glas werd gevuld met een Château Pechaurieux, ’94 Comte de Peyrelongue, een makkelijke, fruitige rode Bergerac die zijn 850 frank waard was.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content