Rogge waarschuwt voor overheidsschuld
Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, was onlangs te gast bij de Europese Hogeschool Brussel om er de leerstoel-Hubert Detremmerie plechtig te bekleden. Hij presenteerde er een scherpe persoonlijke analyse van het idee om de Olympische Spelen in 2016 naar Vlaanderen te brengen.
J acques Rogge benadrukt dat hij deze analyse te persoonlijken titel maakt, en niet als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité ( IOC). Maar het spreekt voor zich dat de raad van Rogge goud waard is voor iedereen die het ernstig meent om de Spelen naar Vlaanderen te halen in 2016.
TRENDS. Kan Vlaanderen ‘cavalier seul’ spelen?
JACQUES ROGGE. “Neen. Vlaanderen moet een beroep doen op de andere gewesten. Voor het mountainbiken zijn de Ardennen als locatie een must en voor het voetbaltoernooi zijn de stadions van Luik en Charleroi nodig. Brussel moet erbij betrokken worden omdat het Koning Boudewijnstadion daar ligt en omdat het IOC de Spelen altijd toekent aan een stad en niet aan een regio. Maar ik sluit niet uit dat Vlaanderen de motor van het project kan zijn.”
Is er voldoende financiële draagkracht?
ROGGE. “België kampt met een grote overheidsschuld. Misschien is het daarom niet verstandig om aan deficit spending te doen. Maar de Spelen laten een grote erfenis na. Ze zijn een goede zaak voor de infrastructuur. Barcelona is dankzij de Spelen in 1992 van gedaante veranderd, Athene heeft ook al een metamorfose ondergaan. De editie van Sydney zorgde tijdens de Spelen voor 150.000 extra jobs ( nvdr – in een economische ruimte van 20 miljoen mensen) en later permanent voor 80.000 extra banen. Het bruto binnenlands product van Australië steeg de eerste vijf jaar na de Spelen telkens met 1 % extra.”
Kunnen we het veiligheidsvraagstuk aan?
ROGGE. “Ja, dat heeft België met de organisatie van Euro 2000 bewezen en dat geldt ook voor de knowhow. De aanwezigheid van de Navo en de Europese instellingen zorgt voor een hoger risico, maar dat blijft beheersbaar. Griekenland investeert bijvoorbeeld 600 miljoen dollar in de veiligheid van de Spelen. Het organisatiecomité werkt daarbij samen met de veiligheidsdiensten van een tachtigtal landen.”
Is de algemene infrastructuur afdoende?
ROGGE. “Nog niet. Het IOC maakt zijn locatiekeuze voor de spelen van 2016 pas in 2009, dus België heeft nog tijd om er wat aan te doen. Maar vooral het wegennet en de bijbehorende files zijn vandaag een struikelblok. Investeren in het wegennet is dé grootste uitdaging, maar kan ook de grootste erfenis opleveren. Ook de hotelcapaciteit is te klein, maar dan kan opgelost worden door cruiseschepen in Antwerpen te leggen. In Athene worden op die manier 5000 extra bedden aangeboden.”
Hebben we wel genoeg sportinfrastructuur?
ROGGE. “Ja, het Koning Boudewijnstadion kan met wat extra investeringen tot een olympisch stadion worden omgetoverd. Een olympisch zwembad kan artificieel aangelegd worden in een grote zaal. Een wielerbaan is voorhanden in Gent, en sporthallen zijn er genoeg te maken in het paleizencomplex op de Heizel.”
Is Vlaanderen sportief genoeg?
ROGGE. “Als Vlaanderen het ernstig meent om de Spelen aan te trekken, dan moet het investeren in de jeugd. Wie de Spelen wil, moet ook zelf een goede sportieve ploeg kunnen afvaardigen. Je mag op je eigen spelen sportief geen modderfiguur slaan. De leden van de olympische ploeg van 2016 zijn vandaag ongeveer tien jaar oud. Investeren in de jeugd is dus een must. Vergeef me de uitdrukking, maar vandaag bestaat het sportbeleid uit lapwerk en is het amateuristisch.”
En het onvermijdelijke sluitstuk van de Vlaamse kandidaatstelling is intens lobbywerk?
ROGGE. “Negen steden en niet van de minste, hebben al aspiraties laten blijken om de Olympische Spelen van 2016 te organiseren. Als een Europese stad de Spelen van 2012 mag organiseren, wat heel goed mogelijk is, dan wordt het voor Vlaanderen moeilijker om de editie van 2016 binnen te halen. 2020 dan maar, 100 jaar na de Spelen van Antwerpen. Ik zal dan de touwtjes niet meer mee in handen hebben, maar als de Olympische Spelen naar Vlaanderen komen, zal ik de gelukkigste mens ter wereld zijn.”
Daan Killemaes
“Misschien is het voor België niet verstandig om aan ‘deficit spending’ te doen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier