Robert Lesenne

De gezellige eetgelegenheden van megarestaurateur Robert Lesenne geven glans aan Luik.

Superrestaurateur Robert Lesenne kan terugblikken op een bewogen carrière én een bewogen leven. De bon-vivant uit Luik creëerde menig succesvol restaurant. In Zuid-Frankrijk schoven de sterren bij hem aan tafel en Cathérine Deneuve was eregast op zijn vijftigste verjaardag. Lesenne kwam terug naar België en opende aan de lopende band restaurants, bistro’s en brasserieën. Hoogtepunten waren: het Luikse restaurant Clou Doré, Espieglerie in Namen en Café de Paris in Brussel. Dit laatste restaurant opende Lesenne met zijn kompaan Georges Neefs; de man van Les Brasseries Georges.

Lesenne was lang een rondtrekkende kok, die als een circusdirecteur in de eetzaal stond. Overal waar het gordijn openging, waren de plaatsen bezet. Een paar jaar geleden sloeg hij zijn tenten definitief op in Luik. Succeszaken waaraan Lesenne zijn naam verbond, zijn: As Ouhes, Bistrot d’en Face, Robertissimo, Robert Café, Rôtisserie Septime en Le Bateau Ivre (ook wel l’Héliport genoemd). Deze vlotte, drukbezochte etablissementen geven glans aan het Luikse uitgaansleven.

Wij bezochten Le Restaurant Robert Lesenne, het vlaggenschip, dat één Michelin-ster in het vaandel draagt. Het eethuis vinden we in een historische straat met 17de-eeuwse façades. Centraal ligt de oude vleeshal, die momenteel wordt gerestaureerd. In het huizencomplex van Lesenne was eertijds het Moeder-Godshospitaal ondergebracht, dat in 1336 door Johan de Velroux was opgericht. Nu leidt een lange, stenen gang tot aan de bar en een vierhonderd jaar oude trap. Rechts in deze patio bevindt zich het huis met de banketzalen, links het pand met de eetzaal. Wit, zwart en grijs ondersteunen het sobere geheel. De romantische en discrete verlichting schept de gepaste sfeer om stemmingsvol te dineren.

Alle bereidingen zijn ondergebracht in één groot keuzemenu van 1790 frank. De nagerechten dienen aan het begin van de maaltijd te worden besteld. Op een doordeweekse avond werden we door een Nederlandse wijnkeldermeester ontvangen en kregen een plaatsje aan het raam. Wij genoten van het voorgerecht: kort gebakken sint-jakobsschelpdieren op aardappelpuree, opgediend met een lepeltje kaviaar en schuimende botersaus. Er was ook compacte en (te) zoute ganzenleverterrine met gestoofde appels in bladerdeeg. Het hoofdgerecht was een bereiding rond het fijne vlees van kalf uit Sisteron, in lapjes gesneden en opgediend met flan van zachte knoflook, wilde bospaddestoelen en tijmjus. Warm chocoladegebak met liquide chocoladevulling sloot deze smakelijke en sfeervolle maaltijd af: om je vingers bij af te likken.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content