Renteklim schudt portefeuilles dooreen
Beleggers passen zich aan de verwachte versnelling van de renteverhogingen in de Verenigde Staten aan. Vooral technologieaandelen zitten op de strafbank, na hun steile opmars van de afgelopen jaren.
1 Wat zijn de verwachtingen voor de rente?
In oktober hielden de financiële markten rekening met één renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Vandaag zitten we al aan vier verwachte renteverhogingen in 2022. Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, liet vorige week tussen neus en lippen vallen dat de rente zelfs zes of zeven keer omhoog zou kunnen gaan in 2022. Dat zette een en ander in beweging op de markten.
2 Op welke renteniveaus zitten we nu?
De rente op tienjarige Amerikaanse overheidsobligaties is eerder deze week boven 1,8 procent gestegen, het hoogste peil in twee jaar. De rente op tweejarige Amerikaanse obligaties ging voorbij de grens van 1 procent, voor het eerst sinds februari 2020. In Europa gaat het wat minder hard: de rente op de Duitse tienjarige Bund hangt rond het nulpunt en de Belgische tienjaarsrente zit onder 0,3 procent.
3 Welke impact heeft de rentestijging op aandelen?
De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq is ruim 8 procent kwijt sinds Nieuwjaar en sinds de piek in november vorig jaar is er meer dan 12 procent af. De technologiereuzen Apple, Microsoft, Alphabet, Meta, de autobouwer Tesla, de e-commercereus Amazon en de videokaartenspecialist Nvidia delen in de klappen. In de bredere S&P500-index zitten ook bedrijven die profiteren van verschuivingen in de portefeuilles van beleggers. De S&P500 verloor dit jaar minder dan 3 procent. Oliebedrijven als Exxon Mobil en Chevron veerden op, net als de dienstenleveranciers Halliburton en Schlumberger, en bedrijven als Honeywell, Ford en Boeing. De Europese beurzen verloren in 2022 zo’n 2 à 3 procent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier