Rekruteren in de marge
Niet-gediplomeerd? 50-plusser? Van vreemde herkomst? Veel werkgevers twijfelen soms om in die niche te rekruteren. De bewakingsfirma Securitas doet dat net wel.
Securitas is anno 2012 met 4346 medewerkers een van de grootste werkgevers van Brussel. Het staat op nummer achttien, twee plaatsjes hoger dan zijn concurrent G4S. In 2012 was er een sterke stijging in het personeelsbestand. Er kwamen toen 1300 nieuwe werknemers bij. “Dat heeft veel te maken met de overname van Cobelguard, onze toenmalige concurrent”, verklaart William De Plecker, de hr-manager van Securitas. Vandaag telt Securitas zelfs al 5131 werknemers, de stijging blijkt dus duurzaam.
Harde concurrentie
De sector van de beveiliging en de bewaking kent een bikkelharde concurrentiestrijd en een slag om de marges. Op 244,3 miljoen euro omzet boekte Securitas 5,4 miljoen nettowinst in 2012. “Omdat de contracten elkaar voortdurend opvolgen, kent de onderneming een vrij groot personeelsverloop”, aldus De Plecker. “Voor de bewaking van de luchthaven van Charleroi bijvoorbeeld zetten we al snel 350 mensen in. Het voordeel is dat de mensen mee kunnen overstappen met die contracten. Net daarom zal er in onze sector nooit sprake zijn van een sociaal bloedbad. Iedereen blijft meestal gewoon op post. Ook voor de klant is dat een goede zaak, omdat zijn bedrijf bewaakt wordt door mensen die het kennen. Om te vermijden dat we gekwalificeerde medewerkers verliezen, vragen we wel dat ze bij ons blijven.”
Het nadeel van die situatie is natuurlijk dat telkens als Securitas een contract verliest, het eigenlijk de medewerkers van een concurrent heeft opgeleid. “Maar dat geldt ook omgekeerd”, verdedigt De Plecker.
Flexibiliteit
Net omdat Securitas zelf voor de opleiding zorgt, heeft het lage vereisten bij de aanwerving van nieuwe medewerkers. Leeftijd noch diploma speelt een rol. “Onze belangrijkste vereiste is flexibiliteit”, zegt De Plecker. “Weekend- en nachtwerk zijn de standaard. Daarom verloopt de rekrutering niet altijd even vlot.”
Elk jaar krijgt Securitas 15 tot 20.000 spontane sollicitaties. Het werft jaarlijks zo’n 600 nieuwe mensen aan, onder wie 18 procent 50-plussers. Dat is drie keer meer dan andere bedrijven. “Dat doen we doelbewust”, aldus De Plecker. “Die leeftijdscategorie is wat flexibeler, omdat de kinderen oud genoeg of het huis uit zijn. Ze zijn minder gehecht aan de weekends. We hebben bovendien graag dat in onze ploegen wat oudere mensen werken. Ze hebben meer ervaring en reageren minder impulsief in crisissituaties. Ook stralen ze gezag uit, wat helpt in beveiligingsopdrachten.”
In een multiculturele omgeving helpt het dat de medewerkers van Securitas dat ook zijn. De Plecker: “Securitas geeft carrièrekansen aan laaggeschoolde jongeren die het bedrijf dan opleidt. Wij werken daarom graag met mensen van buitenlandse origine. Ik schat dat dat in Brussel zelfs het geval is voor een kwart van ons personeel.”
HANS BROCKMANS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier