Reis naar de échte winter
Koude winterdagen en witte zomernachten, maar ook dansend noorderlicht, imposante panorama’s en culinaire hoogstandjes… Kalix, in de noordelijke nok van Zweden, heeft heel wat fraais te bieden. We zetten onze wollen muts op en trokken richting poolcirkel. Kalix (Zweden)
Met dank aan: SAS Airlines (www.scandinavian.net) en Swedish Trade Council www.swedishtrade.com
Kalix, een wrat in de oksel van het Scandinavische schiereiland, is een volstrekt unieke bestemming. Hebt u immers ooit al het noorderlicht zien dansen tegen een profiel van glooiende heuvelruggen, magisch witte sneeuwtapijten en grillig uitgetekende sparrenformaties? Bent u ooit al een sauna ingedoken met zicht op een woest klotsende rivier? Of bent u ooit al een keertje oog in oog komen te staan met een kudde, loom over de desolate autoweg sjokkende rendieren?
De Kalixarchipel is een bijzondere verzameling laaggelegen en drukbeboste eilandjes aan de samenvloeiing van de Golf van Bothnie en de Kalixrivier. Het gebied bevindt zich op een goeie veertig kilometer beneden de poolcirkel. ‘s Winters zijn temperaturen tot -25 graden Celsius er geenszins uitzonderlijk. Wie droomt van lange winterwandelingen of van avontuurlijke tochten met de sneeuwscooter of de hondenslee op een bevroren zee, weet bij deze dus alvast waarheen.
Natuurpracht in alle seizoenen
De onbetwiste, grillig fonkelende parel aan dit ongerepte en erg dunbevolkte stukje Zweden is de Kalixrivier. Het is één van de allerlaatste, volledig natuurlijke stromen van Europa. Tijdens de zomer staan honderden lokale vissers langs de kronkelige oevers om, naar aloude Lapse traditie en slechts gewapend met een simpel schepnet, er de zalmen te vangen die zich vaak met honderden tegelijk landinwaarts een weg beuken naar het cataract, meer dan 350 kilometer verderop.
Is het ‘s zomers heerlijk smullen van de vers gevangen vis, dan is het er vaak ook – geloof het of niet – lekker languit luieren in de zon. In en rond Kalix bevinden zich immers tal van mooie zandstranden. Toegegeven, alleen in juli en augustus kruipt de thermometer er hoog genoeg om er een bruine teint aan over te houden. Maar in tegenstelling tot de stranden aan de Costa del Sol, ontstaat er hier tenminste geen survival of the fittest om een vierkante meter strand te veroveren.
Kalix is immers dunbevolkt: de regio telt slechts 10.000 inwoners, maar is bijna even uitgestrekt als Stockholm en zijn voorsteden. De streek is dan ook synoniem voor rust en ontspanning. Hier kan je tijdens het ophalen van je krant elanden, rendieren en een enkele keer zelfs wolven of beren aan de einder zien hollen. Het is een plek waar moeder natuur je met behaaglijk gemak weer tot je ware proporties herleidt. Waar je in geen blanke zomernacht aan je laptop of directievergadering denkt.
Smullen van verse zalm en rendiervlees
Kalix is niet alleen bekend voor zijn natuurschoon. Deze regio, die zich tegen Lapland en de grens met Finland aanschurkt, staat ook mondiaal ingeschreven als een voorbeelddemocratie, met een opvallend hoge levensstandaard en een rijk cultureel patrimonium. Zo bevinden zich in deze dunbevolkte regio twee universiteiten. En de lokale handel – vroeger vooral gebaseerd op houtwinning en vis- en wildvangst – scoort tegenwoordig ook goed op het gebied van technologie en industriële voedselverwerking.
Zelfs wie nauwelijks warmloopt voor het unieke landschap, vindt in Kalix beslist iets om zich over te verwonderen. Over het feit dat je er tijdens de zomermaanden zelfs tot midden in de nacht kunt golfen op een door Jan Sederberg ontworpen 18-hole terrein, bijvoorbeeld. Of over de lokale ijshockeyclub, die enkele van ‘s werelds grootste sterren in de rangen heeft en elke week 10.000 koele Zweden aan het zweten brengt. En wist u dat de beslissingen van de overheid er niet bij stembusslag, maar via referenda over het internet worden beslecht?
En dan hebben we het nog niet gehad over de keuken van Kalix, die zelfs de meest kritische gourmet aan het watertanden brengt. Proef er bijvoorbeeld maar eens een verse zalm of forel, gespietst en gebakken tegen een knetterend haardvuur. Geniet van een heerlijke lap rendiervlees overgoten met typisch Zweedse wildbessen of een sausje van vers geplukte paddestoelen. Of smeer gewoon wat lojrom, een soort kaviaar gemaakt van viseitjes gewonnen uit de golf van Bothnie, op een hompje lokaal gefabriceerd knäckebröd. Nee, deze trip zult u zich – natuurliefhebber, lekkerbek, sportvisser of avonturier – beslist niet beklagen.
Dave Mestdach
In Kalix kan je tijdens het ophalen van je krant elanden, rendieren en een enkele keer zelfs wolven of beren aan de einder zien hollen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier