Boudewijn Vanpeteghem
Regeringsonderhandelaars kunnen niet met kerstreces
Natuurlijk gunnen we de regeringsonderhandelaars een kerstreces, maar dit jaar zal het niet kunnen. Ons land heeft dringend een regering nodig, zeggen ze zelf. Ze hebben gelijk en moeten dus doorwerken. Jammer maar helaas.
Het zou de tweede keer zijn dat de onderhandelaars er de riem afleggen. Begin augustus duwde preformateur Elio Di Rupo de pauzeknop in. De hoofdrolspelers kregen een ‘semaine familiale’. Het was een handige manier om een afkoelingsperiode in te lassen, want het gesprek zat muurvast.
De Allerslimste mens Caroline Gennez zal alvast akkoord gaan om door te werken, want ze gaat ook niet naar ‘De Allerslimste Mens’. Deelname aan de quiz vindt ze tijdens regeringsonderhandelingen niet passend. En passant probeert ze Bart De Wever een pad in de korf te zetten. Die gaat wel.
Hij weet dat hij er kan scoren, ook electoraal. Dat is altijd meegenomen met het oog op mogelijke verkiezingen. Zou Gennez over haar onderhandelingsdossiers gebogen zitten terwijl De Wever het aangename aan het nuttige paart en stemmen ronselt via een spelletje op de televisie?
Regering-Leterme handelt wijs
Ondertussen heeft de regering-Leterme beslist om, ondanks het feit dat ze ontslagnemend is, een begroting voor volgend jaar op te maken en er ‘punctuele’ besparingen in op te nemen. Een wijze beslissing, die kan helpen om de financiële markten gunstiger te stemmen. Een tegengif voor het wantrouwen van het ratingbureau Standard & Poor’s, dat de kredietwaardigheid van ons land zal verminderen indien het binnen de zes maanden geen federale regering heeft.
Goddelijke ratingbureaus
Vreemd, de kredietbeoordelingbureaus werden nog niet zo lang geleden met pek en veren ingesmeerd omdat ze er flink naast zaten en mee de financiële crisis hadden veroorzaakt. Als feniksen herrezen ze uit hun as en gaan ze door alsof ze God in eigen persoon zijn. Het irriteert mateloos dat het voor egotrippers uit de financiële wereld, die met ons belastingsgeld boven water werd gehouden, opnieuw business as usual is.
Politici spannen ratingbureaus al dan niet voor hun kar naargelang het hen goed uitkomt. Standard & Poor’s was de gedroomde assist voor zij die de onderhandelingen willen afronden en snel een regering vormen. Bij hen de PS, die voor haar gemak even vergat te vermelden dat het ratingbureau beleid suggereert om betere punten te halen, dat de socialisten niet zien zitten.
Bart De Wever = Jaak Gabriëls
Wie daar uiteraard en terecht op wees, was Bart De Wever. Niet het minst omdat de voorstellen van Standard & Poor’s overeenkomen met het programma van de N-VA. Haar voorzitter gaat stilaan de weg op van zijn voorganger in lang vervlogen tijden: Volksunie-voorzitter Jaak Gabriëls, die uiteindelijk naar de liberalen overstapte.
Houd me tegen of ik doe iets, stelde Gabriëls naar aanleiding van een vorige staatshervorming in 1989-1991. Twee fases waren afgewerkt, maar de derde fase van de operatie geraakte op de lange baan omdat Gabriëls’ coalitiepartners er niet meer wilden van weten. Gabriëls’ ultimatums volgden elkaar op totdat niemand er nog van wakker lag. De Volksunie deed de regering Martens VIII uiteindelijk vallen over wapenverkopen aan het Midden-Oosten. Bij de volgende verkiezingen leed ze een pijnlijke nederlaag.
Wat doet CD&V? Ca passe ou ça casse, zegt Bart De Wever al een tijdje. Hij kan niet lang meer wachten met duidelijk te maken wat het voor hem wordt. Hij is het aan zichzelf, zijn kiezers, zijn deelstaat Vlaanderen en zijn land België verplicht. Het heeft bovendien met geloofwaardigheid te maken.
En dan volgt de vraag: wat doet CD&V? Het huis van de Vlaamse christendemocratie telt veel kamers, die alle steeds kleiner worden. Minister-president Kris Peeters heeft grote reserves bij wat koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte bekokstooft. Hij gaat door als de sterke man van CD&V, die samen met zijn federale collega Yves Leterme zijn partijvoorzitter Wouter Beke onder de knoet houdt. Dat is de jonge en nieuwbakken partijleider miskennen.
Music for Life
Hoe dan ook, Peeters zit in Zuid-Amerika. Hij beklimt er een hoge berg in naam van het goede doel. Terwijl hij voor het begrotingsdebat in het Vlaams parlement hoort te zijn. Het is erg dat de Vlaamse regeringscoalitie, in het bijzonder parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), dat zomaar aanvaardt.
Peeters handelt als een arbeider of bediende die aan zijn baas vertelt ‘Music for Life’ een duw in de rug te geven, daardoor niet te zullen komen werken, maar toch betaald te willen worden. Moet kunnen, vindt de minister-president.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier