Recordhouder in het integreren van banken
I NG België nam vorige week Mercator Bank over van de Zwitserse verzekeraar Bâloise. De ruim driehonderd kantoren van de van origine Antwerpse bank zullen worden geïntegreerd in Record Bank, het tweede distributiekanaal van de Nederlandse grootbank in ons land. Raf Haccour, de voorzitter van het directiecomité bij Record Bank, weet onderhand wat hem te doen staat want eerder hielp hij ook al de overnames van Westkrediet en AGF Belgium Bank verteren.
De overname van Mercator Bank, de voormalige HBK Spaarbank, is echter van een ander kaliber. Overnemer en prooi zijn immers zowat even groot. Zo hebben de twee middelgrote banken elk 2,7 miljard euro aan deposito’s. Maar er zit nog een, wellicht groter, addertje onder het gras: het personeel van Mercator Bank leefde lange tijd in het ongewisse over de toekomst, waardoor de motivatie ongetwijfeld op een laag pitje staat.
“We hebben veel begrip voor het verleden van die mensen, maar ze krijgen nu wel nieuwe kansen,” klinkt Raf Haccour vastberaden. “We zijn ervan overtuigd dat de stabiele omgeving van een internationale groep als ING het negativisme zal doen verdwijnen. De nieuwe medewerkers moeten nu zelf op zoek naar het plaatsje binnen ons bedrijf waar voor hen de zon schijnt.”
De minzame Brabander, die zijn vakantie eventjes onderbrak voor dit gesprek, klinkt duidelijk opgelucht nu de onderhandelingen achter de rug zijn.
Als primus van zijn klas in het OLV-college van Tienen ontving een glunderende Raf Haccour van de toenmalige BBL een spaarboekje met daarop duizend frank. Het gebaar liet een onuitwisbare indruk achter bij de jongeman. Bij BBL hebben ze zich die kleine investering nooit beklaagd, want nog voor de inkt van zijn licentiaatsdiploma in de Toegepaste Economische Wetenschappen (KU Leuven) droog was, had Raf Haccour al een contract getekend bij die financiële instelling. Nu, ruim dertig jaar later, zit hij nog altijd bij zijn eerste werkgever, die intussen wel is overgenomen door ING.
“Er zijn ook wel andere bedrijven komen aankloppen, maar waarom zou ik elders gaan als ik me hier goed voel? Ik heb ontzettend veel kansen gekregen waardoor ik een mooie carrière heb kunnen uitbouwen.”
Die trouw, die bijna niet meer van deze tijd is, deelt Haccour met zijn generatiegenoot en grote baas Luc Vandewalle, de voorzitter van ING België. “Raf Haccour is een gedreven man die een eigen stijl hanteert,” aldus Vandewalle. “Hij weet zich te omringen met mensen waarop hij kan bouwen en die hij ook veel verantwoordelijkheid geeft. Zelf zit hij vol initiatieven en hij durft ook geregeld risico’s te nemen, zij het steeds op een verantwoorde manier.”
Bij BBL bouwde Raf Haccour zijn carrière uit in voornamelijk commerciële functies. Zo was hij onder meer directeur van de regionale zetels van Leuven en Aalst. In 2000 was hij medearchitect van de grote fusiebeweging binnen de groep, waarbij Sodefina (makelaar in consumentenkrediet), CVBA Record (consumentenkrediet via garages en winkelketens) en de twee kleine spaarkassen Dipo en De Vaderlandsche Spaarbank samensmolten tot de nieuwe entiteit Record Bank. Onder Raf Haccour kende die nichebank een serieuze expansie en door de overname van Mercator Bank staat Record Bank nu al op de vierde plaats in de Belgische rangschikking van de spaarbanken.
Een prestatie die niet onopgemerkt bleef bij de ING-top, want begin dit jaar werd Haccour gepromoveerd tot directeur-generaal. Dat het vertrouwen in hem vrij groot is, bewijst ook het feit dat Raf Haccour vrij autonoom de strategie van zijn bedrijf mag uitstippelen. Iets waarvoor hij de leden van het directiecomité dankbaar is, want tenslotte zijn zij het die over de brug moeten komen met de centen om zijn plannen te realiseren. Op de vraag of met de overname van Mercator Bank de cirkel nu rond is, formuleert Haccour een diplomatisch maar niet mis te verstaan antwoord. “Wij hebben een duidelijke langetermijnstrategie waar we liever in alle stilte aan werken. Maar het zou niet logisch zijn als we nu onze externe expansie zouden stopzetten.”
Haccour wenst echter te beklemtonen dat ze de voorbije jaren bij Record Bank meer hebben gedaan dan het louter integreren van overnames. “Zo kende onze verkoop van kredieten de voorbije jaren een spectaculaire groei. Ook de deal met Fiat Auto België betekende een belangrijke stap voor onze organisatie. Sinds begin 2003 staat Record Bank in voor de financiering van alle klanten van de Italiaanse autobouwer, een portefeuille ter waarde van 100 miljoen euro.”
In het verleden heeft Raf Haccour mandaten bekleed bij onder andere de kamer van koophandel in Aalst en Leuven, maar daar heeft hij nu geen tijd meer voor. “Ik ben wel nog de lokale voorzitter van de serviceclub Fifty-One Club in Tienen, maar dat hoort eerder thuis in de vrijetijdssfeer,” vult de 56-jarige inwoner van Bierbeek aan. Raf Haccour, die getrouwd is en twee kinderen heeft, houdt ook van tuinieren en reizen en is een echte liefhebber van de klassieke Franse wijnen. Na zijn carrière ziet hij zich echter niet meteen naar het Zuiden afreizen om er zich op een eigen wijndomein terug te trekken. Daarvoor bruist hij te veel van energie.
Dirk Van Thuyne
“Wij hebben een duidelijke langetermijnstrategie waar we liever in alle stilte aan werken. Maar het zou niet logisch zijn als we nu onze externe expansie zouden stopzetten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier