Rechtstreekse import

Na een bestaan van meer dan 70 jaar heeft de Parijse brasserie Thoumieux nu ook een bijhuis in Brussel.

Brasserie Thoumieux opende in 1923 in Parijs en groeide uit tot een instituut waar dagelijks zowat 500 hongerigen aanschuiven. De lawaaierige spiegelzalen in de rue Saint-Dominique, in de buurt van de Eiffeltoren, werden in de loop der jaren bezocht door presidenten, ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders. Sinds drie generaties brengt Thoumieux een culinaire ode aan Corrèze, het groene departement dat vooral bekend is om de Limousin-koeien en de kwaliteitsproducten van land- en tuinbouw en fruitteelt (perziken, abrikozen en noten). In zo’n streek wordt natuurlijk goed gegeten.

De nazaten van de stichters van brasserie Thoumieux openden enkele maanden geleden een Brusselse afdeling en hopen ook hier een traditie op te bouwen. Een sinecure zal dat niet zijn, want de inwoners van Brussel hebben zich in het verleden reeds argwanend getoond voor uit Parijs geëxporteerde restaurantformules (denk maar aan fiasco’s als Maxim’s en Brasserie Louise Village).

Wij bezochten Thoumieux op een rustige avond in de week, werden in het Frans onthaald door personeel in brasserie-kostuum en kregen een plaatsje bij het venster. Thoumieux heeft een typisch decor met brasseriestoelen, muurbanken in rode skai, spiegels en een sfeervolle bar. De bereidingen worden, zoals in Frankrijk gebruikelijk is, op kleine bordjes opgediend. Er klinkt geen achtergrondmuziek : de sfeer moet van het decor en de klanten komen.

Om niets aan het toeval over te laten, werd ook de chef-kok geïmporteerd. Stéphane Tiniel werkte acht jaar bij Thoumieux in Parijs en kwam naar Brussel met de volledige spijskaart. Die bevat regionale specialiteiten zoals grattons of uitgebakken stukjes eendenvet (225 fr.), eendenlever (500 fr.), kastanjesoep (275 fr.), millassou d’aubazine of pudding van aardappel, gehakt spek en reuzel (300 fr.), stoofpot van varkenswangen (340 fr.), cassoulet (550 fr.) en eendenconfit (580 fr.).

Op de Franstalige spijskaart kozen wij als voorgerechten een goed gevuld bord rauwkost (275 fr.) en een salade van gerookte ganzenborst, gekonfijte maag en kastanjes (350 fr.). De hoofdgerechten waren kabeljauw in cocotte op een bed van in olijfolie geplette aardappels (580 fr.) en pièce de boeuf Limousine wat een nogal schamel lendenstukje bleek te zijn (500 fr.). Omdat de gerechten naar Franse gewoonte uitsluitend met aardappels opgediend werden, bestelden wij groenten die in pureevorm verschenen (350 fr.). In het glas kwam een kranige en aangenaam stugge Saint-Estèphe, Château Fatin ’92 (660 fr.). Het smakelijke streekmaal werd afgerond door flognarde de Treignac : een lauwe clafoutis-achtige taart met een bol ijs en frambozencoulis (220 fr.).

PIETER VAN DOVEREN

Directeur Antoine Salviat en chef-kok Stéphane Tiniel Brengen landelijke specialiteiten uit Corrèze van Parijs naar Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content