Realitycheck

Eind 2021 voorzagen we wel een groeiend conflict tussen autocratie en democratie, maar we hadden niet verwacht dat die spanning zich zou manifesteren in een openlijke oorlog in Europa.

Een van de vele gevolgen van de oorlog in Oekraïne was dat hij leidde tot inflatie, omdat hij de kostprijs van brandstof en voedsel opdreef. Dat maakte een einde aan de wijdverbreide overtuiging dat de stijging van de inflatie eind 2021 voorbijgaand zou zijn. De oorlog betekent dat de inflatie nog lang hardnekkig zal zijn.

Dat waren onze twee grote missers. Aan de andere kant zaten veel van onze voorspellingen dichter bij de roos. Zoals verwacht deed het Chinese zero-covidbeleid de economische groei haperen, maar Xi Jinping weigerde van koers te veranderen.

We voorspelden correct dat Emmanuel Macron de verkiezingen zou winnen in Frankrijk en dat Jair Bolsonaro het onderspit zou delven in Brazilië. We stipten ook Giorgia Meloni aan als iemand om in de gaten te houden en schreven dat ze “een goede kans maakte om de eerste vrouwelijke premier van Italië te worden”.

Onze bedenking dat Groot-Brittannië bijzonder kwetsbaar was voor stagflatie, was helemaal juist. Net als onze inschatting dat Boris Johnson meer schrik moest hebben voor zijn eigen achterban dan voor de oppositiepartij Labour. We hadden echter niet verwacht dat er zo’n enorme politieke en economische puinhoop zou volgen na zijn vertrek.

Tot slot gaven we het terechte advies om SpaceX en zijn satellietconstellatie Starlink op de voet te volgen. Starlink is een vitaal onderdeel van de Oekraïense oorlogsinspanning geworden, wat vragen oproept over de macht van de wispelturige baas van SpaceX, Elon Musk.

De auteur is redacteur van The World Ahead 2023 van The Economist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content