Re-Source
‘Slow fooding’ staat voor rustig genieten van creatieve kookkunst en van ingrediënten die met respect werden gekweekt.
Schuin tegenover het beroemde Brusselse restaurant Comme chez Soi, op enkele passen van de hoek van de Zuidstraat en het Rouppeplein, bevindt zich sinds ongeveer twee jaar een bijzonder eethuis. Re-Source is de naam en er wordt gekokkereld met een filosofie.
Chef-kok Christian Baby en zijn vrouw Sarah Alewaters ontwikkelden het concept ‘slow fooding’, dat handelt over creatief koken volgens traditionele regels en met gewone producten, die met zorg en liefde voor de omgeving werden grootgebracht.Wij vonden dat het moment rijp was om te herbronnen en trokken naar het Rouppeplein. Re-Source heeft een façade van glas, die weinig verborgen houdt. De inrichting van de eetzaal is strak en hedendaags sober, met glad bepleisterde muren en grote, kokervormige schemerlampen boven tafelbladen van donker hout.
Op de stoelen zitten vooral vlotte dertigers en veertigers, met opvallend veel Vlamingen. Ook Sarah Alewaters is van Vlaamse origine. Zij behaalde een graduaat in businessmanagement en een master degree in intercultureel management en zorgt ‘s avonds in Re-Source voor de ontvangst. Haar partner is Christian Baby. Hij is van Congolese origine en deed als kok ervaring op in het Ritz-hotel in Parijs en in het restaurant Le Grill aux Herbes d’Evan in Wemmel.
Re-Source hanteert een prettige, klantvriendelijke formule, waarbij je voor de eenheidsprijs van 38 euro een vijfgangenmenu krijgt geserveerd met keuze uit vijf voor- en vijf hoofdgerechten. De hoofdgerechten zijn ook afzonderlijk te bestellen en dan betaal je 25 euro per gerecht. Nieuw is het ‘Slow Menu’ van acht gangen voor 53 euro.
Wij kwamen met zes, kregen de ronde tafel, bestelden het ‘Menu Re-Source’ van 38 euro en beleefden een aangename avond, waarbij je de redelijk lange wachttijden tussen de gerechten als onderdeel van het ‘slow food’-concept dient te beschouwen. Van een wijnkaart met heel wat uitverkochte suggestiewijnen kozen wij: een vriendelijk geprijsde en smaak losmakende Muscat 2003, Vin de Pays d’Oc, domaine de Bellemore (18 euro) en een lichte, fris geschonken rode Morgon 2003, van Guy Breton, P’tit Max met rijpe geur en smaak (30,50 euro).
Als amuusje kwam een glaasje ijskoud wortelsap. Traditie van het huis is het degustatiebord met zes, als pralines gepresenteerde blokjes fondante boerengroenten: gezond en lekker. Het voorgerecht bestond uit twee langoustines, één gebraden en de ander verpakt in deeg, opgediend met zomertruffel, krokant gegaarde groenten en een zachte saus van de karkassen. Als licht tussendoortje kwam sorbet van meloen met jus van watermeloen. Hoofdgerecht was een stukje tarbot aan de graat met groenten uit volle grond in kervelbouillon en wij zeiden in koor: “dit is lekker, natuurlijk en gezond”. Als nagerecht waren er drie chocoladebereidingen, waarbij de voorkeur ging naar de chocolade-ijstaart. Bij de koffie kwam kunstig geschikt, in huis bereid snoepgoed.
Bij Re-Source is een maaltijd van het begin tot het einde verzorgd!
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier