Raad van bestuur Telindus blijft vriendenclubje
De familie Cordier houdt, na het vertrek van topman Eric Van Zele, steviger dan ooit de touwtjes bij Telindus in de handen.
President en chief executive officer Eric Van Zele is bij de Leuvense netwerkintegrator Telindus vertrokken zoals hij gekomen is: onverwacht en tijdens de vakantie. Zo weinig prominent en ingebed als Eric Van Zele was, zozeer behoort Ronald Everaert (zie Eminent, blz. 122) tot de incrowd. Hij kwam in 1994 in de raad van bestuur nadat hij Mercator & Noordstar instapte in Covatel, de holding waarin de ‘groep-Cordier’ haar belangen concentreerde. Na de ontijdige dood van John Cordier werd hij voorzitter. Zegt Jan Steyaert, tot vorige week de tweede gedelegeerd bestuurder: “We hebben onze bevoegdheden geruild. Ik word voorzitter, Ronald Everaert gedelegeerd bestuurder. Hij is nu bezig met het aanstellen van een directiecomité. Hij moet een chief operating officer, een chief financial officer, een chief marketing officer en een chief technical officer benoemen.”
Jan Steyaert onderstreept graag dat de nieuwe beleidsstructuur conform de nieuwe wet op het deugdelijk bestuur is. Maar de raad van bestuur van Telindus – sinds mei gekrompen van negentien tot twaalf, na het vertrek van Van Zele allicht 11 – blijft een vriendenclubje. Enerzijds is er de groep-Cordier ( Carmen Cordier, haar moeder Paula Van Coppenolle, Jan Steyaert, Ronald Everaert, ondervoorzitter Louis Tordeurs van de Waalse investeringsmaatschappij SRIW, die eerder dit jaar in Covatel stapte na het vertrek van de families Desimpel, Leysen, Claeys en van NIB Capital). Volgens Christian Leysen verkocht Axe Investments zijn Telindus-aandelen “recent” op de beurs. Anderzijds is er de oude Sidinvest-filière (huidig Gimvindus-voorzitter Gust Vriens en Pierre Bouckaert van Arcelor). Tenslotte zijn er vier onafhankelijken: Jean-Luc Dehaene, Recticel-baas Luc Vansteenkiste (lid van het auditcomité zoals Ronald Everaert lid is van het auditcomité bij Recticel), Roger Malevé (de ex-Gimvindustopman) en tenslotte de oude toeverlaat van de familie Cordier, Norbert von Kunitzki. Investeerders zijn bezorgd over de rol van Mercator, onder Ronald Everaert, bij de financiering van de structuren waarmee Lernout & Hauspie zijn omzet opblies. Maar de benoeming van Everaert is “unaniem” gebeurd aldus Roger Malevé. “Wij vonden dat hij de managementcapaciteiten had om het te doen,” zegt Jean-Luc Dehaene. De LHSP-affaires speelden in die discussie geen rol, aldus Dehaene.
Bruno Leijnse
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier