Proximus, Senhive en Skeydrone gaan samen ongewenste drones detecteren: ‘Ernstige bedreiging voor verschillende types organisaties’

Een drone vervoert goederen naar offshore windturbines in het Borssele windpark in Zeeland | Foto: Belga

Proximus, Senhive en SkeyDrone gaan samen een nieuwe dienst aanbieden om drones te detecteren rond onder andere kritieke infrastructuur. Dat maakten de drie Belgische bedrijven dinsdag bekend.

Senhive, een Limburgse start-up opgericht in 2019, ontwikkelt sensoren die drones in het lage luchtruim kunnen opsporen. Deze sensoren zullen worden geïnstalleerd op geschikte telecommasten van Proximus, met als doel een landelijk dekkend dronedetectienetwerk te creëren. SkeyDrone, een joint venture van luchtverkeersleider skeyes en Brussels Airport, levert de software en bijbehorende diensten voor het systeem. Proximus zal de dronedetectieoplossing tevens actief op de markt brengen.

Bedreiging

De samenwerking biedt een “totaaloplossing” die een realtime overzicht van het luchtverkeer verschaft. Het systeem detecteert zowel drones als hun piloten, geeft waarschuwingen bij ongeautoriseerde indringers en kan onderscheid maken tussen drones met en zonder toestemming.

De drie bedrijven verwachten dat het gebruik van drones de komende jaren flink zal toenemen. “Droneactiviteiten zonder autorisatie kunnen daarbij een ernstige bedreiging vormen voor verschillende types organisaties en faciliteiten”, aldus hun gezamenlijke verklaring. Met hun gecombineerde aanbod spelen ze in op deze groeiende dreiging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content