Video | Nieuws

Proximus overtreft verwachtingen in tweede kwartaal, maar aandeel keldert

Telecomoperator Proximus heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf trekt zijn verwachtingen voor het volledige boekjaar op.

De kwartaalomzet kwam uit op 1,59 miljard euro, 7 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan de 1,55 miljard waar analisten van uitgingen. De brutowinst van de groep (ebitda) kwam uit op 480 miljoen euro, een stijging met 7,6 procent en iets meer dan de analistenverwachting van 476 miljoen. De nettowinst lag met 91 miljoen euro wel iets lager dan vorig jaar (94 miljoen).

Op de thuismarkt is er sprake van een onderliggende omzetgroei van 4,6 procent tot 1,2 miljard euro en van de brutobedrijfswinst met 5,1 procent tot 437 miljoen euro. Proximus kon netto met name 46.000 extra particuliere mobiele klanten aan zich binden en zag zijn bundel- en internetklanten netto met respectievelijk 15.000 en 11.000 toenemen.

“Geweldige operationele en financiële resultaten”, zei CEO Guillaume Boutin vrijdag in een toelichting. “We winnen op vlak van marktaandeel, klantenbinding en glasvezeluitrol.” In de eerste jaarhelft haalde Proximus volgens de topman driekwart van de nettogroei van de markt binnen. “Waarom winnen we op de markt? Omdat we al zes jaar bouwen aan de kwaliteit van ons merk en van onze netwerken. We hebben massaal geïnvesteerd in fiber en spectrum voor mobiele netwerken”, aldus Boutin.

Vierde telecomspeler

Over de komst van Digi als vierde telecomspeler op de Belgische markt – naast nog Telenet en Orange – maakt Boutin zich overigens geen zorgen. De uitdager kondigde eerder aan zijn aanbod met “ongeziene prijzen” deze zomer te lanceren. “We zijn klaar en heel goed gewapend”, aldus de Proximus-CEO. Met de verschillende merken – Proximus, Mobile Vikings en Scarlet – kan het bedrijf zich ‘wendbaar’ opstellen, luidde het.

De internationale activiteiten – onder de paraplu van Proximus Opal – kenden in het eerste kwartaal wel een omzetdaling van 5,3 procent tot 415 miljoen euro, maar de brutobedrijfswinst steeg daarentegen met 6,5 procent tot 43 miljoen euro. Het gaat om BICS (spraak- en datatransmissiediensten aan telecomoperatoren), Telesign (beveiligingsdiensten zoals tweefactorauthenticatie) en Route Mobile (Indiase specialist in cloudcommunicatie).

Boutin wil die activiteiten uitbouwen tot een wereldwijde speler op het gebied van digitale communicatie. “Met de connectiviteitsdiensten van BICS, het platform van Route Mobile en de fraudebescherming van Telesign beschikken we over een unieke combinatie, een ‘secret sauce’, om aan onze klanten aan te bieden”, maakt hij zich sterk.

Prognoses

Als gevolg van de betere financiële resultaten trekt Proximus zijn jaarverwachtingen op, zowel voor de omzet als voor de brutobedrijfswinst op de thuismarkt (van telkens +1 naar respectievelijk +2,5 en +2 procent). Ook de brutobedrijfswinst van de hele groep zou in 2024 tot 2,5 procent groeien, tegenover de eerder vooruitgeschoven 1 procent.

Aandeel

Toch werd het aandeel vrijdag afgestraft: rond 14 uur noteerde het bijna 9 procent lager. Tegenover persagentschap Bloomberg merken analisten op dat het optrekken van de verwachtingen al in de beurskoers verrekend was. Volgens een analist bij KBC betekent de outlook zelfs een stap terug tegenover de eerste jaarhelft.

Het Proximus-aandeel op Euronext Brussel sloot vrijdag uiteindelijk 11,29 procent lager af bij een slotnotering van 6,80 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content