Proximus bouwt glasvezelnetwerk uit met behulp van IoT-sensoren

SAP
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

29 mei 2018, 12:28 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:01

Belgische bedrijven koesteren grootse dromen. In tijden van digitale transformatie, blijven ze ambitieus en zien ze heel wat mogelijkheden. Zes bedrijven getuigen over hoe zij samen met SAP en zijn partners digitale toepassingen ontwikkelen om zich klaar te stomen voor de toekomst. Lees hieronder het verhaal van Proximus.

Op dit ogenblik wordt in België fors geïnvesteerd in de verdere versterking van de telecomnetten. Proximus wil de komende 10 jaar het gros van de bedrijven en meer dan de helft van de gezinnen aansluiten op het snelle glasvezelnetwerk. Om die werkzaamheden efficiënt te kunnen opvolgen, werd een oplossing op basis van IOT ontwikkeld. “Dit geeft ons meer controle op onze operaties, meer efficiëntie en de mogelijkheid om onze kosten te reduceren”, vertelt Hans Schurmans, director logistics operations.

Het internetgebruik kent een razendsnelle evolutie. Meer en meer bedrijven verhuizen hun IT-applicaties naar de cloud en ook het online videogebruik neemt fors toe. “Dat heeft een grote impact op onze netwerken, die steeds grotere bandbreedtes moeten aankunnen”, legt Hans Schurmans uit. “Bovendien zijn nieuwe toepassingen zoals internet of things of virtual reality in opmars. We willen daarop anticiperen door te investeren in meer capaciteit voor onze klanten. Glasvezel is daartoe een zeer geschikte want performante en toekomstgerichte technologie.”

De operatie die Proximus uitvoert, is een gigantische werf, goed voor een investering van 3 miljard euro. “We doen een beroep op heel wat onderaannemers om het glasvezelnetwerk stap voor stap uit te bouwen. Zij worden bevoorraad met kabelbobijnen vanuit ons centraal magazijn in Flawinne bij Namen. Maar eigenlijk hadden we tot voor kort weinig zicht op waar de bobijnen zich exact bevonden na het verlaten van het centrale magazijn en hoeveel kabel er precies werd verbruikt. Dit alles werd manueel bijgehouden. Nochtans is dat erg belangrijke informatie voor onze planning en voor ons budget.”

Hans Schurmans - Proximus
Hans Schurmans – Proximus

Design thinking leidt tot vernieuwende oplossing

Het telecombedrijf riep de hulp in van IT-serviceprovider Ordina om een technologische oplossing te vinden die zijn voorraadbeheer en verbruik beter in kaart kon brengen. Carlo Schots: “We zijn gestart met een design thinking sessie: we hebben verschillende mensen uit de business, technici en medewerkers vanop de werf bijeengebracht met een multidisciplinair Ordina-team om het probleem te onderzoeken en te kijken wat de levenscyclus van een bobijn is. Van daaruit konden we dan op zoek gaan naar concepten om de zaken beter aan te pakken en efficiëntiewinsten te boeken.”

Uiteindelijk kreeg zo het idee vorm om een IoT-sensor in te bouwen in elke bobijn. “We hebben hier gebruik gemaakt van een combinatie van verschillende nieuwe technologieën om deze oplossing snel te implementeren”, vertelt Carlo Schots. “De sensoren zijn via het LoRa-netwerk van Proximus verbonden met het cloudplatform van SAP. Daar leggen we ook de link met het logistieke beheersysteem van Proximus. Door gebruik te maken van SAP’s digitale innovatieplatform in de cloud kunnen we IoT en artificiële intelligentie inzetten.”

“Met sensoren in een 1.000-tal bobijnen heeft Proximus vandaag al een veel beter zicht op waar die zich bevinden en hoeveel kabel er wordt verbruikt. Maar die sensor zal in de toekomst ook nog andere zaken kunnen meten en doorgeven”, aldus Carlo Schots. En dat klinkt Hans Schurmans als muziek in de oren: “Mijn droom is om hier nog verder in te gaan, voort te innoveren en te kijken hoe we als logistiek departement aan een lagere kostprijs een nog betere klantenervaring kunnen bieden.”

Het project krijgt ook nog een ander vervolg. SAP, Proximus en Ordina bundelen de krachten om met slimme oplossingen ook andere bedrijven te helpen in hun asset management. Proximus levert de IoT-sensoren en het netwerk, het innovatieplatform SAP Leonardo vormt de basis voor de nieuwe toepassingen. En Ordina begeleidt die bedrijven bij de ontwikkeling van een end-to-end oplossing.

Benieuwd naar de dromen van andere bedrijven? Ontdek ze hier.