Prioriteit aan Wall Street
De vermogensbeheerder Wealtheon blijft gematigd positief over de beurzen, met een sterke voorkeur voor de Verenigde Staten. “Europese aandelen zijn iets duurder dan Amerikaanse.”
De vermogensbeheerder Wealtheon behoudt zijn vertrouwen in de economie en de markten, maar heeft de proportie aandelen in zijn portefeuilles wel verlaagd. Is dat niet tegenstrijdig? “Onze kijk op de wereldeconomie is gematigd positief”, preciseert Victor Zwart, de CEO van Wealtheon. “Toen de markten in het begin van de afgelopen zomer begonnen te stokken, zijn we voorzichtiger geworden en hebben we onze posities in opkomende markten als India, China en de Stille Oceaan afgebouwd. Na de correcties in augustus en oktober, en rekening houdend met de vrij zwakke groeivooruitzichten, hebben we de vrijgekomen liquiditeiten niet meer herbelegd.”
De dollar blijft sterk
Een van de basispijlers van de strategie van Wealtheon is de combinatie van fundamentele en technische analyse. “De Europese beurzen hebben hun niveau van voor de zomer niet meer gehaald”, stelt Zwart vast. “Als we positief zijn over de economie, maar op de markten geen bevestiging van dat optimisme zien, dan wachten we. Ons motto is: don’t be smarter than the market. Het heeft geen zin gelijk te hebben als de andere beleggers niet volgen. Wij wachten op het eerste signaal van de markt alvorens we op de kar springen.”
Tegen de huidige rente is er bijna geen alternatief voor de beurs, is een veelgehoord tegenargument. Zwart: “Ja, maar dat volstaat niet. Er moet ook voldoende winstgroei in het verschiet liggen om een koersstijging te rechtvaardigen. De winstgroei die voor 2016 wordt verwacht, ligt onder het niveau van 2013, 2014 en 2015. ”
Als reactie op de recente turbulentie op de markten heeft Wealtheon zijn dynamische portefeuille teruggebracht tot 70 procent aandelen. De beheerders aarzelen niet om voor korte periodes shortposities in te nemen om de portefeuille te beschermen. Daarbij geven ze prioriteit aan de Verenigde Staten: ze beleggen meer in Wall Street (52 %) dan in Europa (30 %). Europese aandelen zijn iets duurder dan Amerikaanse, vinden ze bij Wealtheon, terwijl de verwachte economische groei in de Verenigde Staten met 2,7 procent aanzienlijk hoger ligt dan de 1,7 procent in Europa.
Wealtheon gaat er ook van uit dat de dollar zijn opmars voortzet. “Wij verwachten een stijging naar pariteit met de euro”, bevestigt Victor Zwart. “Door het enorme rendementsverschil tussen obligaties op tien jaar – 2 procent in de Verenigde Staten, tegenover nauwelijks 0,5 procent in Europa – slagen de Verenigde Staten erin meer investeringen aan te trekken. Ook de hogere groei draagt daartoe bij.” De Federal Reserve kan de basisrente zeer geleidelijk blijven optrekken, omdat de basisinflatie in de Verenigde Staten 1,9 procent bedraagt (energie en voeding niet meegerekend), tegenover 0,6 procent in Europa.
Noch grondstoffen, noch energie
7 procent van de dynamische portefeuille is belegd in een landentracker op Japan, de iShares MSCI Japan. 8 procent is geïnvesteerd in vastgoed, met de trackers iShares Property Yield, die zich richt tot de Amerikaanse markt, en DB FTSE EPRA/NAREIT, met een focus op Europa. Andere trackers volgen de technologiesector en middelgrote Amerikaanse kapitalisaties. Wealtheon verkiest fysieke in plaats van synthetische trackers: de koper komt daarmee echt in het bezit van de onderliggende waarden. Die producten zijn zeer goedkoop tegenover beleggingsfondsen. Als de olieprijs zou stijgen, speelt de vermogensbeheerder daar wellicht op in door een olietracker aan te schaffen, en niet door olieaandelen te kopen. Wealtheon inspireert zich op de MSCI World-index, maar kan er ook in grote mate van afwijken. Grondstoffen, energie en de autosector laat de beheerder links liggen. “Die keuze heeft bijgedragen tot onze prestatie van 12,2 procent in 2015”, stelt portfoliomanager Charles de Saligny. “We geven de voorkeur aan consumptie, technologie en farma, zonder de financiële sector te vergeten.”
Van AB Inbev tot Starbucks
Financiën is nog altijd een controversiële sector. “Wij hebben nauwelijks traditionele bankaandelen in de portefeuille, maar wel verzekeraars zoals Axa en Prudential, een bank-verzekeraar als ING, en Master Card, de wereldleider in kredietkaarten”, legt De Saligny uit. De bank Wells Fargo, de favoriet van Warren Buffett, zit eveneens in de portefeuille. Met uitzondering van ING hebben die financiële waarden vorig jaar beter gepresteerd dan de markt. In de technologiesector zet Wealtheon, behalve op de tracker, in op de aandelen van Apple, Acuity Brands en Tencent Holdings, een ontwerper van e-commerceplatforms die zich hoofdzakelijk richt op China.
Met 17 procent van de portefeuille heeft de consumptiesector een grote positie, met aandelen als Starbucks en AB InBev. De Belgisch-Braziliaanse brouwer zit al vijf jaar in portefeuille, heeft nog nooit heeft teleurgesteld en biedt nog altijd groeimogelijkheden. Sinds kort is daar het aandeel van Nike bij gekomen. Het bedrijf heeft een sterke positionering, weinig schulden – er is dus geen risico als de rente stijgt – en de winst kan nog toenemen.
Guy Legrand
“Het heeft geen zin gelijk te hebben als de andere beleggers niet volgen”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier