Pottenbrug

Bistro Pottenbrug kent al een kwarteeuw succes.

Pottenbrug is een gezellige bistro waar smakelijke bereidingen zonder tralala op de borden verschijnen. Pottenbrug vierde gisteren, op 8 november, zijn 25ste verjaardag en al die tijd kende de bistro onophoudelijk succes: geen slechte prestatie, vooral niet als men weet dat het gastronomisch landschap in Antwerpen de jongste 25 jaar grondig veranderde.

Aan de basis van dat succesverhaal staan Philip en Brigitte De Naeyer. Zij komen beiden uit de modewereld en lieten zich indertijd inspireren door de Parijse bistro-mode. 25 jaar geleden waren er in Antwerpen twee soorten eetgelegenheden: deftige gastronomische restaurants of snackbars en aanverwanten. Ongeveer tegelijk openden Hungry Henrietta, Euterpia en Pottenbrug, drie eethuizen met onspannen sfeer waar de klant eindelijk zichzelf kon zijn. Het bleek een schot in de roos en de drie groeiden uit tot evergreens. Hungry Henrietta verhuisde wel drie keer. Euterpia en Pottenbrug bleven trouw aan de locatie en het concept.

Pottenbrug overleefde modes en trends en zag de buurt veranderen: de hoerenkotjes maakten plaats voor chique winkels en trendy eethuizen. Het bruine interieur met planken vloer, de donker geverniste lambriseringen, de toog, de spiegels, de ingelijste affiches en de kleine zwarte schoolbordjes met suggesties werden met de tijd alleen maar mooier. Voor het huiskamergevoel zorgt de aanwezigheid van Philip De Naeyer, die het kunstzinnige publiek verwelkomt en trouwe fans in de armen neemt (Pottenbrug was een van de lievelingsplekken van dichter Herman de Coninck). Onder zijn leiding werd de spijskaart voortdurend vernieuwd.

Blijvers zijn onglet en steak tartaar. In Pottenbrug zijn heel wat koks opgeleid, zoals Carlo Didden van De Kleine Zavel, Steven Mares van De Kleine Bourla en Mares en Petra van de naburige Kei Kei Oriental Canteen. Typisch voor Pottenbrug zijn ook de studenten aan de afwas en in de bediening.

De huidige chef-kok is Paul Raevens en hij tekent voor een actuele bistrokeuken. Wat wij proefden, was smakelijk en verzorgd. Als voorgerecht kregen we een tompoes van eersteklas terrine van ganzenlever, seranoham, krokant filodeeg met maanzaad, sla en gedroogd spek (500 frank). Rond het vrolijke stapelwerk kwam een vinaigrette met curry. Als hoofdgerecht verscheen er gebakken onglet (middenrifspier of langhaas) met stevig, sappig en smakelijk rundvlees, opgediend met voorbeeldige Hollandse saus, in de boter gestoofde groenten en een kom krokante frieten (580 frank). Wat ons betreft, mag Pottenbrug nog 25 jaar mee!

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content