POSTCODE 2000 2018
LE PETIT ZINC
2000 Antwerpen, Veemarkt 9
tel.: 03 213 19 08, fax: 03 213 19 08
creditcards: American Express, Eurocard, Visa
keuken: Franse, brasserie
chef: Philippe Grootaert
keuken open: van 12.00 tot 14.00 u. en van 19.00 tot 22.30 u.
sluitingsdag: za-mid, zo, feestdagen
vakantie: een week Pasen, tien dagen augustus
prijzen: à la carte: 45 euro – lunch: 20 euro – menu: 45 euro – dranken: aperitief: 8 euro – fles water: 5 euro – glas bier: 2 euro – fles huiswijn: 20 euro – glas huiswijn: 4 euro
specialiteiten: spaghetti van asperges – warme oesters met vinaigrette, linzen en spekjes – gekonfijte lamsschouder (2 pers.) – haantje in rode wijn – vanille-ijs
accommodatie: feestzaal (10 pers.), voorzieningen voor gehandicapten
decor: brasseriestijl
Antwerpse zware jongens met poen kennen de weg naar de bistrot pur sang van Philippe Grootaert. Klanten, kok en wijnkeldermeester zijn niet op hun mondje gevallen en het kan er, zeker voor toeristen, hard aan toe gaan. Wat er van het fornuis komt, is smakelijk, streekgebonden en wordt in royale hoeveelheden opgediend.
‘T FORNUIS
2000 Antwerpen, Reyndersstraat 24
tel.: 03 233 62 07, fax: 03 233 99 03 creditcards: American Express, Diners Club, Eurocard, Visa
keuken: Frans-Belgische, klassiek-moderne
chef: Johan Segers
keuken open: van 12.00 tot 15.00 u. en van 19.00 tot 22.00 u.
sluitingsdag: za, zo, feestdagen
vakantie: 1/8-31/8, 24/12-1/1
prijzen: à la carte: 70 euro – lunch: 70 euro – lunch drank inbegrepen: 100 euro – dranken: aperitief: 10 euro – fles water: 6,50 euro – glas bier: 2 euro – fles huiswijn: 38 euro
specialiteiten: salade van verse krab met kruidenkoekjes: 26,50 euro – zeetong met rabarber: 30 euro – eend met perziken (2 pers.): 62 euro – sabayon van champagne: 15 euro
decor: rustiek
De schalkse Johan Segers is waarschijnlijk de eigenzinnigste chef die wij kennen. Een menukaart valt hier al lang niet meer te bekennen, de chef komt aan tafel op sappige wijze vertellen wat hij in huis heeft en wat hij van plan is daar zoal mee te doen. Elk gerecht heeft zijn verhaal en dat vang je niet in één geschreven regel. Van de vele vaste klanten krijgt hij carte blanche zonder dat er over een prijs gesproken wordt, dat is een kwestie van vertrouwen en, first things first, eerst komt het eten, dan het betalen (pas op, het zijn geen weggeefprijzen). Johan Segers verstaat de kunst om van de ogenschijnlijk eenvoudigste dingen iets uitzonderlijk lekkers te maken zonder het te gaan zoeken in gekunsteldheden.
MINERVA
2018 Antwerpen, Karel Oomsstraat 36
tel.: 03 216 00 55, fax: 03 216 00 55, internet: www.hotelfirean.com
creditcards: American Express, Diners Club, Eurocard, Visa
keuken: Frans-Belgische, klassieke
chef: Jacques Slaq
keuken open: van 12.00 tot 14.00 u. en van 18.30 tot 21.30 u.
sluitingsdag: zo, ma
vakantie: 23/7-15/8, kerstvakantie
prijzen: à la carte: 48 euro – dranken: aperitief: 7,40 euro – fles water: 3 euro – glas bier: 2 euro – fles huiswijn: 18,59 euro – glas huiswijn: 4,34 euro
specialiteiten: salade van huisgepelde garnalen: 17,50 euro – brochette van gegrilde sint-jakobsschelpen: 24,60 euro – gebakken kabeljauw met rode wijn: 22,20 euro – gebraden eend op de wijze van Rouen: 71,90 euro – dame blanche: 6,82 euro
accommodatie: parkeerruimte, voorzieningen voor gehandicapten – logies (15 kamers van 146,26 euro tot 197,20 euro), voorzieningen voor gehandicapten, airconditioning
decor: klassiek, eigenzinnig
Voor mensen met smaak en kennis van zaken is, in tijden dat de meeste chef-koks maar wat aan aanmodderen, restaurant Minerva een veilige baken. Het restaurant is een aanrader voor lekkerbekken die op zoek zijn naar juiste culinaire waarden, wetende dat kwaliteit geld kost. De manier waarop wordt gekookt en bediend, refereert aan een brok gastronomische geschiedenis. Chef-kok Jacques Slaq en zaalmeester Ludo, twee hoofdrolspelers in Minerva, zijn beiden afkomstig uit de vroegere Vateli. Baas van Minerva is Philip Iserbyt. Zijn ouders zijn eigenaar van hotel Firean in het begin van de straat. Wij werden uiterst professioneel bediend en proefden van voorbeeldige garnalenkroketten (12,50 euro) en geroosterde zeebaars met ruitjesmotief van de grill met vers gestoofde venkel, tomaat en een lichte wittewijnsaus (24,50 euro): niet vernieuwend maar wel prima bereide eersteklasproducten en heel veel smaak!
Pieter van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier