Polly pakt uit met individueel verpakte medicatie
De start-up Polly helpt mensen die dagelijks medicatie moeten innemen door de pillen per innamemoment te verpakken. Zo kunnen ze hun behandeling beter opvolgen.
Serie-ondernemer Toon Coppens (Netlog, Twoo) werkt samen met farmaspecialist Andy Decuypere en Kristof Cannoot (ex-Mtouch) al drie jaar onder de radar aan de start-up Polly. Vandaag is de officiële lancering. De drie vennoten investeerden zelf in hun bedrijf en blijken vorig jaar al 2,5 miljoen euro opgehaald te hebben bij zes private investeerders.
Polly wil de meer dan 1,5 miljoen Belgen helpen die dagelijks meerdere geneesmiddelen moeten innemen. Door de vertrouwde apotheekmedicatie per innamemoment te verpakken wordt het voortaan eenvoudiger de voorgeschreven behandeling op te volgen.
Een op de vier Belgen moet dagelijks meerdere medicijnen nemen, wat heel wat risico’s meebrengt. Meer dan de helft van de chronisch zieke patiënten slaagt er namelijk niet in de voorgeschreven behandeling correct te volgen, wat leidt tot verspilling van medicatie, onnodige consultaties, zwaardere behandelingen en mogelijk ook ziekenhuisopnames.
Robots
Inspiratie haalde het trio in rust- en verzorgingstehuizen, waar je medicatie verpakt per innamemoment. “In plaats van één doos met een blister vol pillen, krijg je voortaan een rol met een zakje per innamemoment. Daarop staat duidelijk aangegeven wanneer je die moet nemen”, zegt Cannoot.
Om die theorie om te zetten in de praktijk kochten de ondernemers robots die medicatie herverpakken. Apothekers maken in een onlinesysteem het medicatieschema voor de patiënt op, waarna ze de individueel verpakte medicatie ontvangen en aan hun patiënt kunnen leveren. De start-up ontwikkelde daarnaast een mobiele applicatie zodat patiënten hun medicatieschema en bijsluiters altijed kunnen raadplegen. Mobiele notificaties herinneren de patiënt aan de innamemomenten.
“Ons systeem is gratis voor apothekers en hun patiënten, we verdienen eraan doordat je de medicatie via onze groothandel aankoopt”, vertelt Cannoot. “We zijn al drie jaar met Polly bezig, en zijn in september begonnen met proefprojecten bij enkele apothekers.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier