POLITIEK MOET VERLICHTING BRENGEN
Als een gigant als Philips beslist een fabriek als Turnhout op termijn te sluiten, dan is het aan de politici om de Philips-top te dwingen tot een gewetensonderzoek.
Philips wil 136 banen schrappen in zijn lampenfabriek in Turnhout. Die is het wereldwijde competentiecentrum van Philips voor hogedrukgasontladingslampen (HID). De HID-lampen uit Turnhout dienen voor etalage- en buitenverlichting en voor de verlichting van sport- stadions. Die markten worden echter in snel tempo veroverd door lichtgevende halfgeleiders, led. Philips maakt led-lampen in Californië, Maleisië en Singapore.
Philips noemt de bewering dat “de groep niet meer in HID-technologie zou of wil investeren een feitelijke onwaarheid”. “De onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteit van Turnhout zal nog altijd op het niveau van 2003 zitten. Dat blijft significant, zelfs in vergelijking met led”, laat woordvoerster Anneleen van Troos weten. Philips wijst erop dat “HID een technisch volwassen product is en dat het logisch is dat Philips de investeringen in ‘productinnovaties’ in HID iets naar beneden brengt en dat het aandeel van investeringen in ‘kosteninnovaties’ in HID groter wordt”. Elders horen we dat Philips een marktaandeel in HID heeft van ongeveer 35 procent. Met de krimpende markt moet de groep naar een marktaandeel van 50 procent om dezelfde productie te behouden. Daarvoor moeten prijs en kosten naar omlaag.
De vakbonden kennen dit refrein. Wat hen verontrust, is dat de ontslagen vallen bij de groepen die de toekomst van Turnhout moeten verzekeren. De afdeling bedrijfsmechanisatie, die de toekomstige productie-infrastructuur voorbereidt, verliest een derde van haar banen. In productontwikkeling verdwijnt ruim één op de vijf jobs. Bij operations & staff sneuvelt 17 procent.
Terwijl de Europese Commissie ageert tegen de afbouw van de Europese industrie in kerntechnologie zoals led, vertelt Philips in Turnhout dat het “op dit ogenblik geen concrete plannen heeft” om daarin te investeren. De winsten van Turnhout dienen integendeel voor de investeringen in led in een ander continent.
Dat maakt van de afvloeiingen in Turnhout een politiek probleem. Vlaanderen zou er goed aan doen de topdirectie van Philips daarover te interpelleren en niet te wachten tot alle 1592 directe jobs effectief verloren zijn. Politieke tussenkomst kan resultaten boeken, bewijst Audi in Vorst.
De vakbonden staan niet te springen om Philips Turnhout te zien verkopen aan een andere HID-producent. De andere Belgische lampenfabrikant, Sylvania in Tienen, is in 2007 overgenomen door de Indiase Ha-vells-groep. Twee jaar later stelde de directie voor 182 van de 415 banen te schrappen. Eind 2010 werkten er nog 330 mensen, met een weliswaar kleiner verlies.
Het verschil is dat Havells Sylvania vandaag, naast HID, in Tienen led-spots produceert en daar zelfs een sterke groei in verwacht. Tienen koopt de led in en focust op de productie van professionele spots ter vervanging van halogeen. Productmanager Peter Dillen verwacht er in de komende jaren een productiecapaciteit van miljoenen stuks. Troeven van Tienen zijn ontwikkelingsknowhow, kwaliteit, voeling met de markt en een arbeidsinhoud die maar 5 procent van de productiekosten is. Troeven die ze ook in Turnhout moeten kennen.
Bruno leijnse
De winsten van Turnhout financieren de investeringen van Philips in led in een ander continent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier