Phaer leert machines kijken

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Distributie is geen zaak van dozen schuiven. Zeker niet bij de 3D-visiesystemen van Phaer. De klant ‘opvoeden’ is de boodschap.

Wij zijn een boekenverkoper in een markt die niet echt goed kan lezen”, lacht Koenraad Van de Veere, de zaakvoerder van het Gentse Phaer. De Gentenaars distribueren software, lichtbronnen, camera’s en andere benodigdheden voor de bouw van industriële visiesystemen. “Wij helpen onze klanten de juiste componenten te kiezen om hun oplossing te bouwen. Camera’s, lichtbronnen, lenzen, software voor beeldanalyse enzovoort.”

Evangelisering en bewustmaking is een belangrijk deel van de job bij Phaer. “Onze klanten zijn hightechbedrijven die oplossingen bouwen voor totaal nieuwe markten. Je moet hen helpen zich te ontwikkelen als je zelf succesvol wil zijn”, zegt Van de Veere. Hij is er al vijftien jaar mee bezig, onder meer met hands-on trainingen voor kmo’s en automatiseringsspecialisten in 3D-visie voor robotbesturing.

Een deel van het vak is netwerking bij industriële research- en adviescentra zoals ACRO van KHLim in Diepenbeek, het Industriële Visielab van de Karel de Grote-Hogeschool in Hoboken of het Kenniscentrum Computer Vision van NHL in Leeuwarden. Consultancy en engineeringdienstverlening slorpen veel tijd op, maar brengen slechts 8 procent van de omzet binnen, bekent Van de Veere, zelf een ingenieur industriële automatisering. De echte inkomsten zitten in de verkoop van software en componenten.

Van de Veere werkt met vier vaste personeelsleden en een vijftal freelancers. De jaaromzet is gestegen van 1,6 naar 2,2 miljoen euro, een groei van 35 procent, vertelt hij. De nettowinst is 14.000 euro, na investeringen. Hij heeft twee vacatures. De Aalstenaar gelooft sterk in de mogelijkheden van de industrie in de Benelux. “Als je de vergrijzing en de trend naar meer gepersonaliseerde consumptie ziet aankomen, weet je dat hier nood is aan gerobotiseerde industrie. Espressozakjes en dakpannen kunnen echt beter in de Benelux worden gemaakt. Maar dan niet met systemen van honderd jaar geleden.”

In de camera’s die Phaer verdeelt, zitten meer en meer halfgeleiders van het Antwerpse Cmosis, vooral voor toepassingen met snelle beelden en hoge resoluties zoals livetracking van verkeer of het tellen van wagens. “Het is ongelooflijk inspirerend”, zegt Van de Veere over de ontwikkelingen in patroonherkenning en videoanalyse die onder meer bij TNO in Delft gebeuren. “Als je ziet wat er daar nog op het schap ligt, prachtig gewoon.”

BRUNO LEIJNSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content