Trends Talk gaat in een zomerreeks in op de enorme veranderingen van de afgelopen jaren. In de tweede aflevering praten we met de technologie-expert Peter Hinssen over de kansen en de chaos die technologieën als artificiële intelligentie veroorzaken. “Elon Musk maakt dat de dingen vooruitgaan. Daar ben ik een ongelooflijke fan van.”
Bij veel Vlaamse CEO’s en bedrijven is Peter Hinssen een naam als een klok. Hinssen begon zijn carrière als techondernemer en dankzij die successen bouwde hij een wereldwijd netwerk uit in de techsector. Nu adviseert hij bedrijven over de digitale transformatie met zijn bedrijf Nexxworks en doceert hij onder meer aan de London Business School. Hij is ook een drukbevraagde keynotespreker en schrijft managementboeken. Zijn nieuwste boek, The Uncertainty Principle, gaat over wat bedrijven moeten doen nu er nooit nog rustige tijden zullen zijn. Technologische vooruitgang zal de wereld naar een betere toekomst sleuren. Daar is Hinssen rotsvast van overtuigd, ondanks alle problemen en chaos die die veroorzaakt. De technologie waar hij op korte termijn het meest van verwacht is artificiële intelligentie.
‘Amazon stopt 2 miljard dollar per week in AI’
“Het is ongelooflijk spannend”, zegt Peter Hinssen in Trends Talk. “Ik zit nu 32 jaar in de wereld van IT en ik heb nog nooit iets gezien dat zo snel mainstream geworden is. Mijn kinderen gebruiken ChatGPT in plaats van de oude zoekmachines. Het is heel snel heel normaal geworden, maar het is ook een enorme wedloop. De bedragen zijn hallucinant. Om AI mogelijk te maken, heb je rekenkracht nodig. Datacentra kosten enorm veel geld. De grootste speler is Amazon. Die zal dit jaar 100 miljard dollar investeren om nieuwe datacentra voor AI te bouwen. Dat is 2 miljard per week. Dit is een ongeziene wedloop.”
Die wedloop wakkert ook een ongeziene AI-hype aan op de beurzen. Afgelopen week brak de beurswaarde van Nvidia door de grens van 4.000 miljard dollar. Ook Hinssen kijkt daarvan op. “Laat ons eerlijk zijn, de meeste mensen hadden tot drie jaar geleden nog nooit van Nvidia gehoord. Maar het ontwerpt de chips die de echte motoren zijn van de AI-revolutie. De waarderingen zijn crazy. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Aan de andere kant toont het ook wel aan dat er heel veel hoop gesteld wordt op wat dat in de toekomst kan opleveren. AI zullen heel veel dingen veranderen en kan onze productiviteit enorm verhogen.”
China wint war for talent
De technologische oorlog speelt zich niet alleen af tussen bedrijven, maar ook tussen de Verenigde Staten en China. Hinssen komt regelmatig in beide landen en zet zijn geld toch meer en meer op China. “Wat er in China aan het gebeuren is, is in mijn ogen next level. Het heeft voor een stuk te maken met talent. De eerste Koude Oorlog is gewonnen door de Verenigde Staten omdat ze ingezet hebben op twee dingen: kapitaal en onderwijs. Want de Russen hadden bijzonder goeie ingenieurs. Amerika heeft een inhaalbeweging moeten maken. Het heeft daar gigantisch veel geld ingestopt om de oorlog uiteindelijk te winnen. In deze nieuwe koude oorlog hebben China en de Verenigde Staten geld genoeg. Maar in China studeren er elk jaar ongeveer 5 miljoen ingenieurs af. De Verenigde Staten zitten maar aan een tiende daarvan. Ik denk dat de Amerikanen geen gebrek aan kapitaal of ondernemerschap hebben. Maar het talent, dat is volgens mij het meest schaarse goed in deze koude oorlog. Ik denk dat ik dan toch op de Chinezen zou wedden.”
‘Enorme fan van parcours van Elon Musk’
Peter Hinssen had het in Trends Talk ook nog over de onvermijdelijke Elon Musk. Ondanks alle controverses blijft Hinssen bewondering hebben voor het ondernemersparcours van de rijkste man ter wereld. Maar hij heeft op een aantal vlakken te veel macht. “Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX is een bekend verhaal. Daardoor heeft hij Starlink kunnen opbouwen. Starlink heeft het monopolie over internet via de ruimte. Is het niet gevaarlijk dat dat in de handen van één individu zit? Je kunt die technologie niet los zien van de nieuwe manier waarop oorlog gevoerd wordt (zie de drone-oorlog in Oekraïne, nvdr). Zo’n man kan de balans in de één of de andere richting doen overhellen. Dat is heel gevaarlijk. Aan de andere kant ben ik nog altijd een enorme fan. Hij stelt ambities, verlegt grenzen en realiseert dingen waar andere ondernemers twintig, misschien zelfs veertig jaar over moeten doen. Elon Musk maakt dat de dingen vooruitgaan. Daar ben ik nog altijd een ongelooflijke fan van.”
U kunt Trends Talk met Peter Hinssen bekijken op ons nieuwe videoplatform op Trends.be of het hele weekend op Trends Z.