‘Personeelskosten moeten dalen’
Belgacom nv voegde in 2012 liefst 2,65 miljard euro aan waarde toe. Daarmee deed de operator beter dan de NMBS, Electrabel en bpost. Maar de stijgende personeelskosten kunnen roet in het eten gooien.
In 2012 voegde Belgacom liefst 2,65 miljard euro aan waarde toe. Dat is 57,75 procent van de bedrijfsopbrengsten. Die evolutie zette zich voort in 2013.
Opmerkelijk bij Belgacom is het gewicht van de personeelskosten. In 2012 maakten die 34,8 procent van de toegevoegde waarde uit. Bij concurrent Telenet was dat amper 18,9 procent. Belgacom doet nog altijd veel zelf in plaats van uit te besteden. Maar dat wordt door de krimpende opbrengsten en stijgende concurrentie almaar moeilijker.
Risicofactor
Ondertussen stegen de personeelskosten met 3,9 procent of 36 miljoen euro. Logisch dat het management in zijn jaarverslag voor de aandeelhouders de evolutie van de personeelskosten als een van zijn risicofactoren aanhaalt. “De stijging van de personeelskosten is niet houdbaar voor de toekomst”, is de waarschuwing. Uitbesteding is niet de oplossing. “De automatische inflatiegebonden loonindexeringen leiden niet enkel tot een hogere kostprijs van het eigen personeel van Belgacom, maar ook van de medewerkers in onderaanneming”, onderstreept het jaarverslag.
CEO Dominique Leroy verzekerde bij de bekendmaking van de jaarresultaten uitdrukkelijk dat er geen “sociaal plan” in de zin van grootschalige afvloeiingen op tafel ligt. Wat de bedrijfsleiding van de vakbonden verwacht, is meer flexibiliteit om personeel “doorheen de organisatie te laten evolueren, het sneller aan de reële werklast aan te passen en om de verloningselementen op de gangbare marktpraktijken af te stemmen”. De onderhandelingsmarge is niet groot. Nog altijd is ongeveer een derde van het personeel ‘statutair’ en daarmee bovengemiddeld beschermd.
Het management zet in op een kostenverlaging door de vereenvoudiging van de producten, de processen en de systemen. Over vier jaar zal Belgacom verouderde technologie helemaal hebben vervangen door internettechnologie, zei netwerktopman Geert Standaert in oktober. Dat zal de supportkosten drukken en het mogelijk maken om veel sneller nieuwe diensten uit te rollen.
Sterk in Brussel
Nu de stralingsnorm is versoepeld, wil de Dominique Leroy goede relaties met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Belgacom telt er 7016 werknemers, van wie 1063 in het gewest zelf wonen. De operator gebruikt er ook 370.000 m² aan terreinen. Begin april beloofde Leroy op de voorjaarslunch van Voka Metropolitan dat Belgacom tegen eind 2014 voor 100 procent 4G-dekking in Brussel zal zorgen als het bedrijf tijdig de nodige vergunningen krijgt.
BRUNO LEIJNSE
De onderhandelingsmarge is niet groot. Een derde van het personeel is statutair en bovengemiddeld beschermd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier