PASSWERK

DIRK ROMBAUT "Mensen met ASP hebben oog voor detail, denken in scripts en zijn bijna obsessief perfectionistisch." © DEBBY TERMONIA

Een autismespectrumprofiel: dat hebben alle werknemers van het IT-bedrijf Passwerk met elkaar gemeen. Daarmee levert het softwaretesters die geen bug over het hoofd zien.

Passwerk selecteert werknemers niet op basis van diploma’s of jarenlange relevante ervaring. Alle softwaretesters hebben wel een autismespectrumprofiel (ASP). “Mensen met ASP hebben oog voor detail, denken in scripts en zijn bijna obsessief perfectionistisch. Dat zijn allemaal goede kwaliteiten voor een softwaretester, een functie die de meeste gewone informatici snel beu zijn”, zegt Dirk Rombaut, de commercieel directeur van Passwerk. “In software kan de kleinste fout de grootsteproblemenveroorzaken. Dan is het een troef dat je kan terugvallen op testers die zich uitermate kunnen focussen en scripts desnoods duizenden keren kunnen overlopen, zonder dat ze hun aandacht verliezen.”

Passwerk werd in 2008 opgericht als een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk. “Met die vennootschapsvorm kunnen we kapitaal aantrekken uit zowel de bedrijfswereld als de sociale sector. Bovendien hebben al die aandeelhouders evenveel zeggenschap, onafhankelijk van het kapitaal dat ze inbrachten. Zo blijft onze sociale dimensie gevrijwaard.”

In de comfortzone

De testers werden al uitgestuurd naar Belfius, EDF Luminus, MIVB, Proximus, UCB en VDAB. “Zij functioneren als consultants die ter plekke worden ingeschakeld. In de IT-wereld is dat de normaalste zaak, maar dat is niet zo voor mensen met ASP. Daarom selecteren we onze softwaretesters niet op basis van hun diploma. Wel zoeken we naar potentiële competenties en geven we ze een opleiding.” Nieuwe softwaretesters worden drie maanden klaargestoomd voor ze naar hun eerste klant worden uitgestuurd.

Elke softwaretester wordt ook continu begeleid. Mensen met ASP hebben veel structuur nodig en zijn vaak overgevoelig voor prikkels. Daarom verkent de coach op voorhand de nieuwe werkomgeving. Hij kan afspreken dat de tester in een rustig hoekje van het landschapskantoor terechtkomt of dat hij een koptelefoon mag opzetten, zodat hij zich kan afsluiten van de omgeving. Ook de gewoontes worden in kaart gebracht. Schudden de collega’s elkaar ‘s morgens de hand? Wat gebeurt er als iemand jarig is? Ook na de eerste werkdag blijft de coach langskomen. “Onze testers vinden bugs die niemand anders vindt en werken tot drie keer sneller. Maar dat lukt alleen als ze helemaal in hun comfortzone zitten. We mogen nooit vergeten dat onze testers autisme hebben”, waarschuwt Rombaut.

SVEN VONCK

“Onze testers vinden bugs die niemand anders vindt en werken tot drie keer sneller”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content