Parket wil zware straffen voor Mithra-oprichter Fornieri wegens handel met voorkennis

© belga image

Het parket heeft dinsdag voor de correctionele rechtbank van Luik een gevangenisstraf van 18 maanden met uitstel, een boete en een beroepsverbod gevorderd voor Mithra-oprichter François Fornieri, wegens handel met voorkennis.  Dat meldt Sudpresse. De advocaten van Fornieri wilden aan Belga geen commentaar kwijt na de zitting.

Het openbaar ministerie wil dat Fornieri behalve tot een gevangenisstraf met uitstel ook veroordeeld zou worden tot het betalen van een boete van 60.000 euro, dat de rechtbank 233.106 euro zou verbeurdverklaren en dat Fornieri 40.000 euro gerechtskosten zou betalen. Daarnaast wil het een beroepsverbod van drie jaar voor de zakenman.

Fornieri is hoofdaandeelhouder en oprichter van het Luikse biotechbedrijf Mithra. Hij wordt ervan verdacht gevoelige en vertrouwelijke informatie – waarover andere investeerders niet beschikten en die een invloed kon hebben op de koers van het aandeel van het bedrijf – gebruikt te hebben in het voordeel van een goede vriend.

Samuel Di Giovanni, oprichter van het bedrijf Protection Unit, zou de begunstigde geweest zijn van die bevoorrechte informatie. Hij verscheen dinsdag niet voor de rechtbank, omdat hij een strafrechtelijke schikking met het parket overeengekomen zou zijn, die nog door de rechtbank goedgekeurd moet worden op 6 februari. De advocaten van Fornieri zullen eveneens op die datum pleiten in de zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content