SFPIM doet ‘strategische investering’ in Waalse John Cockerill voor bouw megafabrieken

© BELGA PHOTO JASPER JACOBS

De federale en Waalse overheid stappen in het kapitaal van de waterstoftak van John Cockerill. Dat maakte de Luikse engineeringgroep maandagavond bekend. Hoeveel geld ze investeren, is niet bekend.

In totaal haalde John Cockerill Hydrogen 230 miljoen euro op bij verschillende investeerders. De kapitaalronde werd geleid door de Amerikaanse oliedienstverlener Schlumberger (SLB). Naast nog enkele private spelers tekenden ook de federale participatie- en investeringsmaatschappij SFPIM en het Waalse investeringsvehikel Wallonie Entreprendre (WE) in.

Hoeveel de overheid investeert, maakte John Cockerill niet bekend. SFPIM-topman Koen Van Loo heeft het wel over een “strategische investering” die “de positie van België in de wereldwijde waterstofeconomie” en “de wereldwijde decarbonisatie van de industrie” ondersteunt. WE stapt via een converteerbare lening in het kapitaal, blijkt nog uit de mededeling.

‘Megafabrieken’

De deal zou tegen eind deze maand rond moeten zijn. Met het extra geld wil John Cockerill Hydrogen zijn productiecapaciteit van alkaline-elektrolysers uitbreiden via “megafabrieken op strategische locaties”. Het werkt onder andere aan productievestigingen in de Verenigde Staten, India en de Verenigde Arabische Emiraten, en bestudeert ook investeringen in Marokko en Vietnam.

Met zijn elektrolysers kan volgens John Cockerill “voordelig en op grote schaal” waterstof worden geproduceerd “voor verschillende industriële sectoren, waaronder de chemische sector, zwaar transport en de staalindustrie”. Naar eigen zeggen staat John Cockerill Hydrogen aan de wereldtop. Het leverde wereldwijd al 1.300 elektrolysers.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content