Outsourcing groeit nog

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Belgacom en HP scoren behoorlijk in de jaarlijkse outsourcingenquête van Whitelane Research. Dat is belangrijk in de strijd om het informaticacontract van de Vlaamse administratie. Belgacom en HP zijn daar de huidige leveranciers.

In zijn jaarlijkse doorlichting ondervroeg Whitelane Research 200 organisaties over 500 Belgische outsourcingcontracten, goed voor 1,5 miljard euro aan jaarlijkse contractwaarde. Met zulke overeenkomsten besteden bedrijven en overheidsinstellingen hun informatica geheel of gedeeltelijk uit aan externe leveranciers. “We dekken meer dan 90 procent van de outsourcingmarkt”, stelt Jef Loos, directeur van Whitelane Research.

Liefst 43 procent van de respondenten verwacht in de komende jaren méér uit te besteden. Slechts 8 procent verwacht een vermindering. Bijna twee derde van de organisaties die meer willen uitbesteden, noemt ‘kostenvermindering’ als de belangrijkste reden, gevolgd door ‘focus op kernactiviteiten’ en ‘toegang tot resources’. Jef Loos: “Klanten verwachten kortingen van 10 tot 20 procent per jaar in hun outsourcingcontracten. Nieuwe technologie en consolidatie van systemen helpen. Maar alles wat met arbeid te maken heeft, moet voor een groot deel naar lageloonlanden verhuizen.”

Het Indiase HCL versloeg onlangs HP voor het beheer van de IT-infrastructuur van Bekaert. “De Indiërs hebben nu 14 procent van de markt. Vorig jaar was dat nog 12 procent”, wijst Loos. In de top-10 leveren Atos, HP, IBM en Accenture allemaal al diensten vanuit lagelonenlanden, al dan niet in Europa. “Belgen als Cegeka, RealDolmen, NRB en Belgacom moeten daar ernstig werk van maken als ze competitief willen blijven”, vindt Loos.

De meeste zijn daar ook mee bezig. Cegeka heeft al meer dan 180 medewerkers in Roemenië. “We verwachten daar te groeien tot 250 eind 2013”, stelt managing director Christoph Neut. Hij wil op termijn ook meer Poolse ontwikkelaars inschakelen, na zijn kleine acquisitie daar begin dit jaar. Bij RealDolmen gebeurt de monitoring van de datacenters vanuit Oekraïne, zegt algemeen directeur Marc De Keersmaecker. “Wij bekijken om voor sommige Microsoft Dynamics-ontwikkelingen naar lagelonenlanden in Europa te gaan. Niet om de lagere kosten, maar door het absolute tekort aan mensen met kennis in België,” zegt De Keersmaecker. Overigens komen enkel grote projecten, met 40 à 50 ontwikkelaars, in aanmerking, denkt hij. Dat zijn uitzonderingen bij RealDolmen.

Belgacom besteedt sommige van zijn interne ontwikkelingen al jaren uit aan internationale contractors en koopt ook bepaalde diensten voor de Belgische markt internationaal in.

Blije klanten

Liefst 73 procent van de Belgische uitbesteders is ‘tevreden’ tot ‘zeer tevreden’ over zijn outsourcingcontracten, leert de enquête. Dat blijkt ook uit de klantentrouw. “85 procent van de contracten wordt hernieuwd met de bestaande leverancier. Natuurlijk geldt dat niet voor de publieke sector, waar aanbestedingsprocedures gelden.”

Richtinggevend wordt het outsourcingcontract van de Vlaamse administratie, dat volgens Loos zo’n 80 miljoen euro per jaar waard is. Het is veruit het grootste Belgische outsourcingcontract. Vier partijen dingen mee naar het eerste lot. Volgens plan wordt dat uiterlijk in maart 2014 gegund. Van de vier kandidaten haalt Atos met 79 procent de hoogste tevredenheidsscore. CSC en de tandem HP-Belgacom zijn met 74 à 75 procent middenmoters. IBM, dat aanbiedt samen met het hoog scorende Cegeka, haalt een matige 70 procent, met een grote variatie over contracten. ?

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content