440 jobs bedreigd bij failliete chipfabrikant BelGaN: personeel vreest onbetaald loon

© BelGaN

BelGaN, producent van halfgeleiders, heeft het faillissement aangevraagd. Dat heeft het bedrijf uit Oudenaarde dinsdag meegedeeld in een persbericht en de informatie is ook bevestigd door de socialistische vakbond. Bij BelGaN werken 440 mensen.

Het bedrijf was van de productie van klassieke siliciumchips overgeschakeld naar galliumnitride chips (GaN), die onder meer gebruikt kunnen worden in elektrische opladers, elektrische wagens en datacenters. Daarnaast worden GaN-chips ook gebruikt in audio van een hogere kwaliteit, bij het aansturen van ledverlichting en Lidar-sensoren, en zelfs in de ruimtevaart. Maar de veelbelovende technologie kon niet snel genoeg vermarkt worden om de nodige investeringen te bekostigen.

“Om de aanzienlijke investeringen die met dit transitieproces gepaard gaan te financieren, werd na de initiële investering door de aandeelhouders, op zoek gegaan naar bijkomende investeringen. Daarbij werden diverse pistes bewandeld, helaas zonder succes”, zegt BelGaN in een persbericht. “Hierdoor is het bedrijf nu genoodzaakt de boeken neer te leggen.”

De directie zegt in de mededeling dat het zal zoeken naar oplossingen om de 440 medewerkers in dit proces te ondersteunen. Maar ook bij de topman van het Oudenaardse bedrijf klinkt verslagenheid. “We hebben continu ons businessplan uitgevoerd en zijn op die weg verder gegaan. Tot vandaag”, zegt general manager Rob Willems. “We hebben 33 jaar met hart en ziel gewerkt en zijn met iets nieuw gestart. Dit is een harde dobber die moeilijk te verwerken is.”

Werken aan doorstart

De directie heeft een bijzondere ondernemingsraad bijeengeroepen en het personeel is zopas ingelicht, klinkt vanuit de vakbond ABVV. “Maar dat is niet evident, gezien het verlof”, zegt Willems. “De mensen die op de site zijn, hebben we geïnformeerd. Iedereen reageert verslagen. Er is onbegrip en teleurstelling, omdat we geloofden in dit verhaal.” Volgens ABVV wordt er gehoopt op een doorstart. “De directie liet alvast verstaan dat ze hier bereidwillig aan wil meewerken”, aldus vakbondsman Ronny Loubris.

Bij een faillissement wordt een curator aangesteld die verschillende pistes bekijkt. Mogelijk kan het bedrijf – of een deel van de activiteiten – gered worden. De directie geeft aan dat die piste niet is uitgesloten. “Het is moeilijk om daar een percentage op te plakken. Maar ik kan alleszins zeggen dat wij voortdurend naar mogelijkheden op zoek waren en dat er nog zaken in de pijplijn zaten. Maar of we de kans zullen krijgen om dat tot een goed einde te brengen? Dat zal met de curator besproken moeten worden.” Het faillissement zou pas woensdag of donderdag uitgesproken worden, waarop een curator wordt aangesteld.

BelGaN werd trouwens enkele jaren geleden afgesplitst van het Amerikaanse Onsemi. Een technologiebedrijf dat ook door woelig water gaat en enkele weken geleden een zware herstructurering aankondigde. De site van Onsemi in Oudenaarde zou daarbij sluiten: 90 mensen verliezen hun baan.

Personeel vreest onbetaald loon

Het personeel van de Oudenaardse chipfabrikant BelGaN vreest dat het bedrijf hun loon niet meer kan betalen. Dat zegt ACV-vakbondsvrouw Daisy Trenson. “Je hoort dat mensen zich de vraag stellen wat de toekomst gaat geven”, klinkt het woensdag. “Zullen wij nog betaald worden?”.  

Het is onduidelijk of de productie de komende dagen opnieuw zal worden opgestart. Die beslissing ligt bij de curator. Als die overgaat tot een ontslag, kan de vakbond een schuldvordering instellen om het onbetaald loon in te vorderen. Dat gebeurt bij het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO). “Dan zit je met een bepaald bedrag dat opgevraagd kan worden”, zegt Trenson. “Maar dat is niet het integrale loon of een verbrekingsvergoeding.”

Toch is dat scenario nog geen voldongen feit. De directie heeft in het verleden gesprekken gehad met geldschieters en partners en het is niet uitgesloten dat er een doorstart komt, al dan niet gedeeltelijk. “De werkgever heeft gezegd dat ze 100 procent zullen meewerken om een zo goed mogelijk scenario met de curator uit te werken. Maar we kunnen niet voorspellen wat het gaat geven. En ik hoop natuurlijk ook dat er een overnemer zal zijn”, zegt Trenson. “Wij zijn voor tewerkstelling. Het zou heel positief zijn als we zoveel mogelijk mensen aan het werk kunnen houden. Als ze dat willen, natuurlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content