Oude wijn in nieuwe zaken
Na de winebars brengen we restaurants die wijnliefhebbers koesteren. We selecteerden tien eethuizen die beschikken over een met kennis van zaken geselecteerd wijnassortiment.
MARIE
Knusse wijnbistro pur sang met niveau op een steenworp van het Flageyplein. De smakelijke gerechten zijn gebaseerd op de klassieke Franse en Belgische keuken. De uitzonderlijk verzorgde wijnkaart werd ontwikkeld door de gepassioneerde Daniel Marcil.
Alphonse De Witttestraat 40, 1050 Elsene. 02 644 30 31
VINI DIVINI
Vincenzo Marino is een sluwe Napolitaan. Hij verbouwde een garage tot wijnrestaurant, serveert er simpele, seizoensgebonden Italiaanse gerechten en selecteert daarbij een Italiaanse wijn. In zijn kelder wacht een voorraad van 15.000 flesjes. Onder Vincenzo’s fans zijn kopstukken uit de politieke en zakenwereld.
Herdersstraat 28, 1050 Elsene. 0477 26 14 87
INVINCIBLE
Alles draait hier rond de vlotte topsommelier Kenny Burssens, die de kunst verstaat om verrassende combinaties uit te werken tussen spijs en drank. De avontuurlijke wijnkaart reflecteert wat hij zelf lekker vindt. Regelmatige klanten weten dat je er niet slecht aan doet om je lot in zijn handen te leggen.
Haarstraat 9, 2000 Antwerpen. 03 231 32 07
CUISTOT 2500
In 2005 werd Willem Van den Broeck benoemd tot Beste Junior Sommelier, in 2010 werd hij Eerste Sommelier van België, Prosper Montagné, en in 2011 kreeg hij de Gouden Garde Sommelier van het Jaar van de Knack Restaurantgids. Schoolvriend Jim Verhaegen is chef-kok. Hij werkte onder meer drie jaar in de Karmeliet.
Antwerpsestraat 144, 2500 Lier. 03 488 46 56
FOLLIEZ
Spraakwaterval Danny Verschueren heeft een horecaverleden. Hij werkte zich op tot gedreven restaurateur die telkens weer de juiste chef weet te vinden om van Folliez het beste restaurant van Mechelen te maken. De kok is Marc Clement, die een dynamisch duo vormt met zijn baas. Het liefst van al babbelt Danny Verschueren over zijn wereldse wijnselecties.
Korenmarkt 19, 2800 Mechelen. 015 42 03 02
CHAFLO & CO
Michel Meesen komt uit de distributie, waar hij wijn inkocht voor grote ketens. Vanuit zijn passie opende hij wijnhandel Vinoland. Omdat wijn en spijs samengaan, begon hij hapjes aan wijnproevende klanten te serveren. De mensen bleven op hun honger zitten en wilden meer, dus opende Michel Meesen het restaurant Chaflo & Co. De formule kende zo’n succes dat de zaak werd uitgebreid.
Wijnrestaurant Chaflo & Co en wijnwinkel Vinoland: Dendermondsesteenweg 336, 9070 Destelbergen. 09 229 28 91
LOTUS ROOT 9810
Jan Verhelst en Caroline Buensalido doen het op hun manier. Hij studeerde aan de koksschool Ter Duinen en ontdekte in traditionele Belgische restaurants dat hij het allemaal iets ruimer wilde. De culinaire bevrijding kwam in Californië, waar Jan de fusion kitchen ontdekte. Zijn vrouw Caroline is het gezicht van het restaurant: zij ontvangt en is een kenner van Californische wijnen.
Stationsstraat 33, 9810 Eke. 09 280 07 77
BRASSERIE LATEM
Brasserie Latem bestaat twintig jaar en groeide uit tot een begrip bij liefhebbers van een goed glas wijn en smakelijke terroirgerechten. De voorbeeldige wijnkaart viel al vele keren in de prijzen. Het prijssysteem zet bovendien aan tot het drinken van kwaliteitswijnen: eigenaar en wijnfreak Peter Van den Bossche rekent niet met coëfficiënten, maar werkt met een forfaitair systeem.
Kortrijksesteenweg 9, 9830 Sint-Martens-Latem. 09 282 36 17
BACCHUS
Wijnrestaurant gelegen te midden van het groen aan de verbindingsweg van Aalter naar Maldegem. Dit adresje is een remspoor waard. Eten doe je in een oude boerderij. Hans Willaert en Tineke De Wulf namen de zaak in 2000 over en veranderden de inrichting. Hans is chef en Joy De Vliegher souschef. Wat op de borden komt, is seizoengebonden en voorzien van zuiderse parfums. De wijnkaart is samengesteld uit 250 referenties, waarbij heel wat trouvailles.
Aalterweg 10, 9880 Aalter. 09 375 04 85
PIETER VAN DOVEREN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier