Oude droom komt in zicht
Cegeka investeert volop om de groei bij te houden. Vorig jaar was die 14 procent, dit jaar rekenen de Limburgers op minstens 20. Daarmee komt een oude droom van oprichter André Knaepen in zicht: het grootste onafhankelijke informaticabedrijf van het land zijn.
De imposante warmtewielen, noodbatterijen en generatoren staan er al. Tegen 15 augustus beginnen de testen en kan Cegeka de nieuwe computerzaal beginnen te vullen. Kostprijs: 2,4 miljoen euro. Het IT-dienstenbedrijf uit Hasselt blijft geld stoppen in groei. Zelfs in gebouwen. Vorig jaar ging nog 2 miljoen naar de inrichting van het nieuwe hoofdkwartier in het ‘Twee Torens’-complex. Nu worden de aangrenzende ‘blauwe’ en ‘witte’ Cegeka-blokken aan de Universiteitslaan gerenoveerd. Stichter-gedelegeerd bestuurder André Knaepen wijst al de plek aan waar het volgende datacenter moet komen.
De investeringen volgen op grote contracten. De samenwerking met Argenta werd in maart voor drie jaar hernieuwd en nog uitgebreid. Ze is goed voor 6 miljoen euro per jaar. Het outsourcingscontract met Delta Lloyd Life dateert van november 2009, maar is vorig jaar in productie gegaan. De deal voor ruim 700 werkplekken is ruwweg 50 miljoen euro waard over vijf jaar. Het contract voor het Venturis-systeem van een tiental socialeverzekeringsfondsen voor zelfstandigen is onlangs vernieuwd. Cegeka beheert ook nog altijd de werkplekken van Van Gansewinkel, een contract dat mogelijk groeit na de overname van Veolia Environmental Services Belgium. Financieel directeur Stephan Daems schat dat Cegeka “alles samen zo’n 6 miljoen” aan informatica-investeringen heeft gedaan in het voorbije jaar.
Aviapartner
Tegenover de hoge investeringen staan langlopende contracten waarvan de voorspelbare centen maand na maand binnenstromen. André Knaepen: “Onze omzet is voor 70 tot 75 procent recurrent.” De omzet van Cegeka is zo voorspelbaar dat Stephan Daems, na de groei van 21 procent in 2009 en van 14 procent vorig jaar, voor 2011 een groei van “20 à 25 procent” durft te voorspellen, tot “190 à 195 miljoen”. Daarmee komt Cegeka zoetjes-aan in de buurt van de 250 miljoen omzet en van de oude droom van André Knaepen om “het grootste onafhankelijke informaticabedrijf van het land” te worden. De concurrentie heet CapGemini, HP/EDS, Getronics of Centric.
Outsourcing voor klanten met beslissingscentra in de Benelux (en stilletjesaan ook Frankrijk) blijft de ruggengraat. Die activiteit ging vorig jaar met 50 procent vooruit. Zelfs het vertrek van Aviapartner uit Zaventem verontrust Paul Cornelisse, de Nederlandse baas van Cegeka’s nieuwe outsourcingsdivisie, niet bovenmatig. Naar zijn zeggen bedient Cegeka 2500 gebruikers van Aviapartner met ICT-infrastructuur. “Zij hebben die sowieso nodig, ook al zijn er in Zaventem minder gebruikers. We onderhandelen zelfs over een uitbreiding van het contract.”
Knokken voor de kleintjes
Er is kruisbestuiving tussen de datacenters en zowat alle activiteiten van Cegeka, onder meer ‘expertise’, het ter beschikking stellen van personeel, goed voor bijna 22 miljoen omzet. In de ‘midmarket’ van kleinere contracten – waar Cegeka wel een Partner Award kreeg van IBM – daalde de omzet vorig jaar lichtjes. De achteruitgang met 10 procent in ‘applications’ legt uit waarom Cegeka zich daar zo graag versterkte met de overname van het verlieslatende Mechelse Digipoint, met klanten als Vlan.be, D’Ieteren Lease, General Motors en Fluxys.
In de hal van het hoofdkwartier toont een scherm de ziekenhuistoepassingen van Cegeka. Maar ook na zestien jaar investeren, blijven die met 5,4 miljoen Belgische omzet eerder klein, amper 4 procent van het totaal. Cegeka heeft een Medisch Werkstation en modules voor het patiëntendossier, de medicatielogistiek en de werkplanning van de dienstverleners. Het blijft echter dringen op de versnipperde markt. Knaepen: “Ik was een grote voorstander van een consolidatie. Maar dat krijg je hier niet voor mekaar. Iedereen voelt zich geroepen om alles te kunnen leveren. Ik sta nog altijd open voor samenwerking.” Mogelijk is de kans verkeken. Met het klinisch werkstation van het Vlaams Ziekenhuisnetwerk KU Leuven nemen de informatici van de ziekenhuizen meer en meer zelf het heft in handen. “De lokale spelers hebben te traag gereageerd op de noden van de markt”, meent een consultant in ziekenhuisinformatica.
In het directierestaurant blijft Knaepen bij lamsfilet met een zalf van artisjok en groene en witte asperges in zijn kansen geloven. Hij verwacht synergie met de specialiteit van Cegeka Nederland, dat 7 miljoen omzet boekt met de informatisering van verzorgingsinstellingen. “Het ‘care’-verhaal (verzorging) zal explosief gaan groeien, veel sneller dan het ‘cure’-verhaal (genezing)”, voorspelt hij.
Lage nettowinst
Met zijn opbrengsten van 161 miljoen kwam Cegeka in 2010 een tikje lager uit dan de 164 miljoen die André Knaepen vorig jaar voor ogen had. De groei in Nederland (buiten outsourcing), waar hij op een overname hoopte, bleef uit. Alle afdelingen van Cegeka waren vorig jaar wel rendabel, onderstreept Knaepen. Stephan Daems verwacht dit jaar een respectabele bedrijfswinstmarge van rond 8 procent, tegen 7,6 procent in 2010. “Maar we willen meer”, knipoogt hij naar zijn CEO. “We willen boven 10 procent komen. Elk jaar een stapje hoger”, knikt Knaepen.
Netto haalt Cegeka geconsolideerd maar 1,3 procent winst, tegen 2,3 procent voor concurrent Atos Origin en zelfs 3 procent voor RealDolmen. Het beperkte eigen vermogen zorgt voor hoge financiële lasten, maar het is vooral de fiscus die vorig jaar een verbazende 63 procent van de winst voor belastingen inpikte. Volgens het jaarverslag door veel verworpen uitgaven en de niet-aftrekbare afschrijvingen op goodwill. De aandeelhouders moesten zich tevreden stellen met slechts 1,9 miljoen nettowinst, waarvan maar 500.000 euro wordt uitgekeerd.
“De rest blijft gewoon in het bedrijf. Anders kan je niet groeien. We hebben geluk met onze aandeelhouders. Zij gaan akkoord”, zegt Knaepen. “Zo lang er waardecreatie is en we een rol te spelen hebben, zijn we niet gehaast om uit te stappen”, treedt Stijn Bijnens, algemeen directeur van LRM, hem bij. LRM is na André Knaepen (74 %) de grootste aandeelhouder met zo’n 19 procent.
Acquisities op komst
Vorig jaar kwam twee derde van de groei uit acquisities. Voor de netwerkmonitoringspecialist A.N.E. uit De Pinte betaalden de Hasselaren iets meer dan 2 miljoen aan goodwill, zegt Daems. De deal bracht 6 miljoen en een vijftigtal werknemers aan boord. Meer dan de helft werkt in Roemenië, waar A.N.E. een netwerkmonitoringcenter heeft. Cegeka kan daardoor de kosten van zijn ‘managed services’ drukken. Nog in Roemenië besteedt Cegeka nu ook Belgisch ontwikkelingswerk uit aan Inside Software, een filiaal dat voor de lokale markt en voor Cegeka Nederland werkte. Knaepen: “We kijken ook naar Polen. Een aantal klanten heeft ons gevraagd daar te starten.”
Dit jaar verwacht Knaepen nog acquisities in Luxemburg en Frankrijk. Die lopen via het Waalse filiaal NSI. Hoewel de voetbalmatch Racing Genk – Standard een emotioneel moment was, klikt het met de Luikenaren, die in 2010 afklokten op 24 miljoen euro omzet. NSI won onder meer een groot intranetcontract met het Franse Intermarché.
Op zoek naar mensen die blijven
André Knaepen is bijna 61 en nam na het plotselinge overlijden van Ludwig Van Cauter in september ook de voorzittersstoel. Hij blijft gedelegeerd bestuurder. Gedoodverfde opvolgers als Wim Bijnens en recentelijk Luc De Clerck (chief operating officer voor Cegeka België) zijn vertrokken. In oktober hebben drie directeuren van Cegeka (Stephan Daems, Luc De Clerck en Anton Vreugdenhil) de kans gehad om via een kapitaalverhoging een kleine 2 procent te kopen. Niet altijd onder applaus van de bestaande aandeelhouders, laat André Knaepen verstaan. De deal van 1,8 miljoen waardeerde Cegeka op iets meer dan 90 miljoen. Knaepen: “De jongste transacties onder aandeelhouders lagen veel hoger.”
Luc De Clerck kocht bij de kapitaalverhoging een half procent, maar is eind mei toch vertrokken. “Luc heeft met mij en anderen vijf jaar lang tegen 200 km per uur op het linkerrijvak gereden. Hij wil even tot zichzelf komen”, zegt Knaepen. Ook MSP-oprichter Patrick De Deken, groepsverantwoordelijke voor businessdevelopment, vertrekt nu hij niet langer gebonden is door de overnameovereenkomst van drie jaar geleden.
Dat knaagt aan André Knaepen. Tegen september kondigt hij een “drastische verjonging” van het management aan, naar het voorbeeld van NSI, waar veteraan Jean-Louis Rampen er twee jongere directeuren erbij kreeg. Het moet de entrepreneurial spirit in Cegeka levendig houden. “Een aantal oudgedienden zal meer de rol opnemen van begeleider van jongere mensen die een functie als divisiedirecteur krijgen”, zegt Knaepen. Hij bestrijdt dat hij daardoor de kosten verhoogt. “De oude garde bedanken en er nieuwe inzetten, dàt kost geld. Leergeld.”
BRUNO LEIJNSE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier