Oracle
De voorbije jaren speelde zich een revolutie af in de softwaresector. Het traditionele model van productverkoop, aangevuld met updates en diensten, wordt geleidelijk vervangen door het cloudmodel. Die trend is een zegen voor opstartende bedrijven die alles voor de cloud kunnen ontwikkelen. Voor gevestigde softwarebedrijven liggen de kaarten enigszins anders. Zij moeten hun aanbod zo snel mogelijk naar de cloud verhuizen om geen klanten te verliezen. In het geval van Oracle gaat het om de databasesoftware en de applicatiesoftware waar de groep in gespecialiseerd is.
Tot voor kort was het cijfer van de nieuwe licentieverkopen de belangrijkste parameter in de kwartaalrapporten. Die is nu vervangen door de cloudgerelateerde inkomsten. De winst en de omzet van Oracle bleven in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar (periode mei-augustus) iets onder de verwachtingen. De groepsomzet kwam met 8,61 miljard USD, een klim met 2 % op jaarbasis, bijna 100 miljoen USD tekort. Hetzelfde geldt voor het winstcijfer van 0,55 USD per aandeel (0,58 USD per aandeel verwacht). Het gaat te ver om over een slecht kwartaal te spreken, want Oracle kreeg tegenwind van een ongunstige dollarevolutie, juridische uitgaven, hogere rentelasten en een gestegen belastingfactuur.
De achteruitgang in de omzet viel dan weer toe te schrijven aan minder belangrijke afdelingen. De afname was het grootst bij de hardwareafdeling, waar de omzet met 11,8 % daalde naar 996 miljoen USD. De service-inkomsten kwamen 6,3 % lager uit op 808 miljoen USD. Software (inclusief updates en ondersteuning) blijft de hoeksteen van de groep met een omzet van 5,82 miljard USD, 0,4 % minder dan een jaar eerder. De verkoop van nieuwe softwarelicenties daalde wel met 11 %. Belangrijker was dat de omzet uit cloudcomputing op jaarbasis met 61 % steeg naar 986 miljoen USD, of 11,4 % van de groepsomzet. Ook de winstgevendheid van de cloudafdeling gaat er flink op vooruit met een brutomarge van 62 %, tegenover maar 40 % een jaar eerder.
Oracle wil nog groeien in de cloud en de recente overname van NetSuite past in deze strategie. Oracle betaalde 9,3 miljard USD of 11 keer de omzet. NetSuite is gespecialiseerd is zogenaamde ERP-software die het via de cloud aanbiedt. Dit zijn hulpmiddelen op het vlak van financieel, order- en personeelsbeheer. Het is de grootste overname voor Oracle na die van PeopleSoft in 2003 (10,3 miljard USD). NetSuite zal in principe dit jaar al bijdragen aan de groepswinst. De vrije kasstroom bedraagt op jaarbasis 12,5 miljard USD.
Oracle sloot het eerste kwartaal van het boekjaar 2017 af met 68,4 miljard USD aan liquiditeiten. De totale schuld bedraagt 54,1 miljard USD, wat de netto cashpositie per saldo op 14,3 miljard USD brengt. Het dividend van 0,6 USD levert tegen de huidige koers een rendement van ongeveer 1,5 % op. Oracle kocht in het eerste kwartaal 49 miljoen eigen aandelen in voor een gezamenlijke waarde van 2 miljard USD.
Conclusie
De talrijke overnames maskeren de heel lage organische groei van Oracle. De groei van de cloudactiviteiten zal in het pas gestarte boekjaar de achteruitgang van de klassieke softwareverkoop compenseren, maar ook niet meer dan dat. We vinden Oracle aan 14 keer de verwachte winst correct gewaardeerd.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier