Option vindt eindelijk een industriële partner
Danlaw stopt Option een obligatielening van 6 miljoen euro toe. Via een warrantuitgifte kunnen de Leuvenaren daar nog eens 4 miljoen euro cash bij krijgen. De verwatering voor de bestaande aandeelhouders blijft beperkt.
De langverwachte partner van Option is een Indiase beursgenoteerde groep uit Hyderabad. Danlaw Technologies specialiseert zich in connected car-oplossingen, embedded hardware en softwareontwikkeling van electronic control units (ECU’s). Het is ook actief in netwerkcommunicatie in voertuigen, infotainment en telematica. Onder meer General Motors, Johnson Controls en Ford staan op zijn klantenlijst. “Danlaw heeft een connected-caroplossing voor verzekeringsmaatschappijen die tot een kaskoe kan uitgroeien”, meent analist Guy Sips van KBC Securities.
De investering loopt via het Amerikaanse filiaal Danlaw Inc uit Novi, Michigan. Door het partnerschap krijgt Option van Danlaw een lening van 6 miljoen euro tegen 5 procent interest. Ze loopt tot november 2020. Daarnaast krijgt Danlaw de optie om 4 miljoen euro aan inschrijfrechten (warrants) uit te oefenen. Die laatste afspraak wordt binnenkort goedgekeurd op een buitengewone algemene vergadering. Gaat dat niet door, dan stijgt de intrestvoet voor de obligatielening met 2 procent, meldt Option. Alles bij elkaar krijgt Option volgens plan dus 10 miljoen euro vers geld.
Derde obligatielening op rij
Hoewel Option de afgelopen maanden vermoedelijk aanzienlijk minder cash verloor, leefde het op het scherp van de snee
De verwatering voor de bestaande aandeel- en converteerbare-obligatiehouders blijft al bij al beperkt. Danlaw kan zijn lening van 6 miljoen euro converteren in 32,9 miljoen aandelen. Option heeft ongeveer 96,9 miljoen aandelen uitstaan, maar daarbovenop kunnen nog de converties van twee bestaande obligatieleningen komen.
Van de vijfjarige converteerbare obligatielening van 12 miljoen euro uit april 2014 staat nog 11,9 miljoen uit, converteerbaar in bijna 54 miljoen aandelen tegen 0,295 euro per aandeel. De intrestvoet daarvan is 9 procent per jaar. Op die lening had Quaroq, een holding uit de Matexi-groep, ingetekend voor 4 miljoen; de holding van Marc Coucke, Alychlo, voor 2,7 miljoen; Vermec van de Leuvense familie Verhaeren voor 1,5 miljoen; Option-voorzitter Jan Callewaert zelf voor 0,5 miljoen; Option-CEO Frank Deschuytere voor 0,2 miljoen en een aantal privé-investeerders en firma’s samen voor 3,1 miljoen.
Option heeft ook nog 5 miljoen euro aan converteerbare obligaties uitstaan die teruggaan tot een uitgifte van 9 miljoen euro in maart 2013. Die lening kost 5 procent aan jaarlijkse intresten. Die resterende obligaties zijn converteerbaar in ruim 17,5 miljoen aandelen met een convertieprijs van 0,285 euro per aandeel. Voorzitter Jan Callewaert was in maart 2013 rechtstreeks en via vennootschappen met 6,5 miljoen euro veruit de grootste inschrijver op die lening, de naast Participatiemaatschappij Vlaanderen met 2 miljoen.
Daarnaast heeft Option nog twee warrantplannen uitstaan, die converteerbaar zijn in maximaal 6,58 miljoen aandelen.
Naar 208 miljoen aandelen
Als alle bestaande rechten worden uitgeoefend, komt het aantal aandelen op een kleine 208 miljoen (+115%) en verwateren de huidige aandeel- en obligatiehouders met 53 procent, zonder de toegezegde 4 miljoen euro aan warrants voor Danlaw. Danlaw krijgt dan voorlopig een kleine 16 procent van de aandelen, op volledig verwaterde basis, maar nog altijd zonder het effect van de verwachte 4 miljoen euro extra inbreng.
Daartegenover staat dat de Danlaw-lening met zijn 5 procent intrest gunstige voorwaarden biedt, waarvan alle aandeelhouders profiteren, onderstreept ook de raad van bestuur.
“Meer dan 500.000 euro” in kas
Het Option-management had ook niet echt veel speelruimte. De raad van bestuur noteert dat Option op 30 oktober nog “meer dan 500.000 euro” in kas had, als ook de kassen van de dochtervennootschappen zouden worden leeggehaald. Eind juni stond de kaspositie nog op 927.000 euro, nadat Option in het eerste halfjaar 2,5 miljoen cash had opgebruikt.
Hoewel het bedrijf de afgelopen maanden vermoedelijk aanzienlijk minder cash verloor, leefde het op het scherp van de snee. In maart waren onder meer voorzitter Jan Callewaert en de holding Quaeroq nog met een overbruggingskrediet van in totaal 2,77 miljoen ter hulp geschoten.
Door de investering komt Raju Dandu, de oprichter en CEO van Danlaw, in de raad van bestuur van Option terecht. “We zien veel kansen om ons groeitraject te verbeteren door geïntegreerde oplossingen aan te bieden die steunen op Options sterke design- en engineeringmogelijkheden, waardoor we een robuuster geheel van oplossingen voor de Connected Car en IoT kunnen leveren”, aldus Dandu.
Beide bedrijven zijn blij hun technische expertise te kunnen delen en de weg te effen voor innovaties in de Internet van de Dingen markt”
Jan Callewaert wijst er in een mededeling op dat het partnerschap er komt na een “eensgezinde beslissing van de raad van bestuur” en dat de beide bedrijven blij zijn “hun technische expertise te kunnen delen en de weg te effenen voor innovaties in de Internet van de Dingen markt”.
De twee zoeken alvast synergie rond het CloudGate platform van Option en in ontwikkelingsprojecten. Zij gaan gezamenlijke verkoop- en marketingkanalen opzetten, meldt Option.
Rijdend internet van de dingen
Volgens een woordvoerder van Option boekt de Danlaw groep tegenwoordig ruwweg 120 miljoen dollar (ruim 110 miljoen euro) omzet op jaarbasis, met ongeveer 600 medewerkers, van wie ruim 300 in de Verenigde Staten en 240 in India.
Het jaarverslag van de beursgenoteerde Indische holding Danlaw Technologies India spreekt over 91 werknemers op 31 maart 2015. Dezelfde bron wijst 70 procent van de omzet toe aan programmering en consultancy, een klein vijfde aan trading in beveiligingsoplossingen en ruim 10 procent aan industriele electronica.
Met de deal focust Option zich verder op connected cars. Afgelopen zomer nog liet het Leuvense bedrijf weten dat het een groot vasteprijscontract binnenhaalde van een niet nader genoemd bedrijf voor de ontwikkeling van een zogenoemde ODB 2 Datalogger. CEO Frank Deschuytere van Option zei toen dat dat connected car-contract extra ingenieurs zou vergen tot een eind in 2016 en Option geen cash zou kosten. Dat contract was met Danlaw, onthult een woordvoerder van Option nu. Danlaw noemt zich de eerste telematicaleverancier voor ODB-toestellen (on board diagnostics) in Noord-Amerika.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier