Operatie consolidatie
Technip kwam in het nieuws met een bod op CGG. De Franse oliedienstengroep wil een voorloper zijn in de noodzakelijke consolidatie in de sector.
Technip is een toonaangevende Franse oliedienstenspeler met sterke troefkaarten. Om te beginnen, is er zijn brede activiteitenterrein. Technip heeft een Offshore/Onshore- en een Subsea-afdeling. Onshore heeft betrekking op de installatie van boorplatformen op zee, Offshore hoofdzakelijk op de exploratie van lng en schaliegas. De divisie Subsea is gespecialiseerd in flexibele pijpleidingen. Bijna alle olie- en gasreuzen — waaronder Exxon Mobil, Total, BP en Petrobras — zijn klant bij het bedrijf. Een andere troefkaart is zijn wereldwijde aanwezigheid. Het is al decennialang actief op alle continenten.
Technip broedt al enkele maanden op de overname van CGG. Nadat die — eveneens Franse — sectorgenoot goede derdekwartaalcijfers had bekendgemaakt, nam CEO Thierry Pilenko contact op met Jean-Georges Malcor, de CEO van CGG. Die gaf niet thuis, maar toen Halliburton een bod uitbracht op Baker Hughes, bracht Pilenko een concreet bod uit op CGG. Hij riep op tot een constructieve dialoog, die blijkbaar wordt gesteund door de Franse overheid. Technip wil duidelijk uitgroeien tot de Europese consolidator in de sector. Pilenko is de voormalige CEO van Veritas, waarmee CGG fuseerde in 2007. Hij kent dus niet alleen de business, maar ook het bedrijf.
Ook de derdekwartaalcijfers van Technip waren solide, al kunnen we niet voorbijgaan aan de krimpende winstmarges. De groepsomzet na negen maanden bedraagt 7,9 miljard euro (4,3 miljard voor Offshore/Onshore en 3,6 miljard voor Subsea). Dat is een toename met 16,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ondanks die fraaie omzetstijging zakte het bedrijfsresultaat (ebit) met 4,7 procent tot 601,4 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van de operationele marge (ebit-marge) van 9,3 naar 7,6 procent op groepsniveau.
Geruststellend is het orderboek van 19,3 miljard euro. Dat is niet ver verwijderd van het recordcijfer van 19,9 miljard euro eind juni en 31 procent meer dan een jaar geleden. Het management blijft voor het volledige boekjaar bij een ebit-marge van minstens 12 procent. Het mikt op een omzet tussen 4,6 en 4,9 miljard euro voor Subsea. Voor Offshore/Onshore ligt de omzetprognose in de vork tussen 5,55 tot 5,8 miljard euro. Dat komt voor die divisie neer op een ebit-marge tussen 5 à 6 procent.
Voor 2015 blijft Technip optimistischer voor Subsea, met een stijging van de marges richting 15 à 17 procent en een omzet boven 5 miljard euro. Voor Offshore/Onshore bedraagt de omzetverwachting ongeveer 6 miljard euro, maar met stabiele marges. Tegen 14 keer de verwachte winst voor 2014 en tegen amper 6 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) is het aandeel goedkoop, vooral als we rekening houden met de verwachte winstgroei voor 2015.
Het is uiteraard afwachten of de overname van CGG doorgaat. We schatten de kansen boven 50 procent. We mikken op een koersherstel in 2015, na de slachtpartij onder de Europese oliedienstenspelers dit jaar.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier