Op zoek naar rendement in Londen

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De Belgische en Nederlandse markt brengen te weinig op voor de gevelbouwer Vorsselmans. Het bedrijf vestigt nu zijn hoop op Londen.

De Antwerpse gevelbouwer Vorsselmans heeft een eerste Brits contract binnengerijfd voor een toren van 28 verdiepingen in Stratford Edge (Londen), vlak bij het Olympisch Stadion. De gevelconstructie gebeurt via VGV Façades, een joint venture met de Nederlandse sectorgenoot De Groot & Visser. Het contract van 4 miljoen pond (5,6 miljoen euro) werd — als alles volgens plan verliep — gisteren ondertekend. “Londen trekt heel wat investeerders aan uit het Verre en het Midden-Oosten”, zegt gedelegeerd bestuurder Mark Vorsselmans. “De vraag naar kwaliteitsvolle gevelbouw is zo groot, dat er een gebrek aan capaciteit is op de Britse thuismarkt. Buitenlandse spelers grijpen hun kansen. De grote vraag leidt tot betere marges in de gevelbouw, zo’n 3 tot 5 procent. In België en Nederland halen we met veel moeite 1 tot 3 procent.”

Vorsselmans heeft 150 werknemers. Het bedrijf mikt dit jaar op een omzet van 29 miljoen euro. Dat is bijna een derde meer dan vorig jaar, toen het een omzet van 23,9 miljoen en een nettowinst van 0,7 miljoen haalde. Constant Vorsselmans, de vader van de gedelegeerd bestuurder, startte in 1972 met de bouw en de installatie van ramen in Loenhout. Hij trok snel de grens over. Projecten in Nederland zijn nu goed voor de helft van de omzet. Vorsselmans haalde onlangs de opdracht binnen voor een gerechtsgebouw in Breda. Het werkt met De Groot & Visser ook aan een gevangenis in Amsterdam en aan een overheidskantoorgebouw in Den Haag.

Nederland beschermt markt

“Dankzij de samenwerking met onze Nederlandse partner kunnen we onze capaciteit vergroten en het risico spreiden”, argumenteert Mark Vorsselmans. “De Nederlandse bouwsector komt uit een diep dal. De Nederlandse sectorgenoten slagen er wel in met goede interne afspraken de markt te beschermen tegen de concurrentie uit Oost-Europa. Nederlandse aannemers bouwen met Nederlandse gevelbouwers, waartoe wij ook worden gerekend. Dat neemt niet weg dat de rendementen er erg laag zijn. België is nog erger. De markt wordt overspoeld door onderaannemers uit Polen, Roemenië, Bulgarije en zelfs Turkije. Die gaan tot 20 procent onder de prijs, zodat we er zelfs niet aan beginnen om de concurrentie aan te gaan. Alle aannemers volgen de prijzenslag. Ze laten hun gevels dikwijls prefabriceren, tot in China. Omdat het stilaan onhaalbaar werd om marges te halen, besloten we ook in te zetten op het Verenigd Koninkrijk.”

Tegen 2020 hoopt Mark Vorsselmans in elk van de drie regio’s een derde van 35 miljoen omzet te halen. Met Vorsselmans Solar zit het ook op de markt van de zonnepanelen. Vorsselmans verzucht: “Ook die markt werd overspoeld door goedkope Chinese import. Daarom gaan we nog een stap verder met Smartflower, een innovatief paneel in de vorm van een zonnebloem, dat de zon volgt en ‘s avonds in het dak terugtrekt. Het levert 40 procent meer energie op dan de klassieke producten.”

Vorsselmans haalde met het Duitse Hasskamp en het Turkse Aygün Alüminyum eerder de bouw van de gevel voor de hoofdzetel van de NAVO in Evere binnen. “Op die opdracht halen we geen winst, maar het is een fantastische referentie”, getuigt Vorsselmans. “Bij de Nederlandse overheid redeneerde men dat iemand die zo’n werk aanvat, een betrouwbare partner is. Terecht natuurlijk.”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content