Op weg naar Rio

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

EVS stelde zijn aandeelhouders het voorbije anderhalf jaar teleur. Maar het orderboek raakt weer beter gevuld. Dat kan een ommekeer inluiden in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio in 2016.

EVS heeft een unieke positie in de wereld van de livesportverslaggeving. Het voordeel is dat het Luikse bedrijf een hoge winstmarge heeft. Maar het nadeel is dat die markt niet groot is en dat EVS zijn aandeel moeilijk nog spectaculair kan uitbreiden. Daarom probeert het zijn actieterrein deels te verleggen naar de business van entertainment, nieuws en media (ENM). Die markt is vier keer groter dan die van de sportverslaggeving, maar voorlopig heeft EVS slechts enkele procenten ervan.

Zwak 2014

Door de focus op livesportverslaggeving realiseert EVS omzetpieken in de even jaren, waarin grote sportevenementen plaatsvinden. Het bedrijf had dan ook een sterk 2014 moeten afleveren. Dat is niet gebeurd. De omzettoename bleef beperkt tot 1,8 procent (131,4 miljoen euro). Als we de huurinkomsten van de Olympische Winterspelen en de Wereldbeker voetbal eruit filteren, en geen rekening houden met de wisselkoersschommelingen, dan daalt de jaaromzet zelfs met 8,9 procent.

Daarbij komt dat de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) al een tijd onder druk staat door de forse investeringen in technologie. De ebit-marge ging over het boekjaar 2014 achteruit met 240 basispunten (2,4 %), van 37,5 naar 35,1 procent. In de periode januari-december zakte de ebit van 48,4 naar 46,1 miljoen euro (-4,8%).

De zwakke prestatie van vorig jaar voorspelde weinig goeds voor het oneven jaar 2015. Zelfs zonder verhuurinkomsten en wisselkoerseffecten zakte de omzet in de eerste negen maanden met 21,1 procent tegenover dezelfde periode van 2014, van 86,6 naar 68,3 miljoen euro. Door investeringen in technologie verschrompelde de bedrijfswinst (ebit) van 37,2 naar 14,6 miljoen, of een duik van de ebit-marge van 36,9 naar 19,3 procent. De nettowinst daalde sterk, van 27,3 naar 10,3 miljoen euro, of van 2,02 naar 0,76 euro per aandeel.

Voorbij het dieptepunt

CEO Muriel De Lathouwer kon bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers wel bevestigen dat het orderboek beter gevuld is. Het stond op 31 oktober op 31,4 miljoen euro (+66,1% sinds een jaar geleden). Dat laat toe toch de jaardoelstelling voor de jaaromzet te verhogen tot 110 à 115 miljoen euro. Dat betekent dat de tweede jaarhelft beduidend beter moet worden.

Traditioneel is EVS een stevige couponbetaler (2,16 euro brutodividend per aandeel voor 2013 en 2 euro voor 2014). Het was dan ook uitkijken naar het interim-dividend dat met de derdekwartaalcijfers werd aangekondigd. De uitkering van 0,5 euro (betaalbaar op 25 november) doet veronderstellen dat EVS een brutodividend van 1 euro per aandeel uitkeert voor het boekjaar 2015 (slotdividend van 0,5 euro), wat neerkomt op een verwacht brutodividendrendement van 3,4 procent. Dat lijkt te bevestigen dat het dieptepunt van de cyclus achter ons ligt. EVS blijft bovendien een bedrijf met een sterke marktpositie dankzij zijn superieure technologie. Daarom vinden we het aandeel opnieuw koopwaardig.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content