Op bezoek bij de wijnkampioen

Het was kok Kris Wijnen die ooit begon met Cuistot. Twee jaar geleden kocht sommelier Willem Van den Broeck de zaak over. Hij volgde beroepsschool in Spermalie en wilde aanvankelijk kok worden. Hij koos uiteindelijk met succes om zich te specialiseren in wijn. In 2005 kreeg Willem Van den Broeck de titel van Beste Junior Sommelier en in 2007 werd hem door de Vereniging van de Vlaamse Sommeliers de Young Sommelier Award of Excellence overhandigd. Een jaar na de overname van Cuistot behaalde de ambitieuze jongeman het Diploma Meester in Wereldwijnen en dit jaar kreeg Willem Van den Broeck de titel van Eerste Sommelier van België, Prosper Montagné. In de onlangs uitgebrachte Knack Restaurantgids 2011 kreeg de 24-jarige wijnkampioen een Gouden Garde als Sommelier van het Jaar.

De eetzaal van Cuistot is cosy: gedempt licht, flakkerende kaarsjes en Frank Sinatra op de achtergrond. Willem Van den Broeck ontvangt en bedient in afgeborsteld kostuum. Schoolvriend Jim Verhaegen is er chef-kok. Hij is van Aziatische oorsprong en werkte onder meer drie jaar in De Karmeliet. De indrukwekkende wijnkaart is ingedeeld in types wijn. Onze keuze ging naar het driegangenmenu (43 euro) met bijpassende wijnen (21 euro).

Soepje van schaaldieren, terrine van varkenspoot, kroketje van parmezaan, paling met algen en sesam waren de hapjes. Een mooie en delicate parfait van beenham met gelei van soja, krokante toast, Parijse paddenstoelen en crumble van ham volgde. In het glas kwam een rijpe, intens fruitige S Cuvée van het wijngoed Schaeffer uit Pfalz, Duitsland. Het sappige en malse vlees van op lage temperatuur gegaarde duif kwam met kroketjes van de bouten, butternut-pompoen en jonge raapjes. Het glas werd gevuld met een heerlijke pinot noir van Chateau Vartely 2007 uit Moldavië. Parfait van karamel met kruidenkoek van kaneel en mousse van peer was het mooie maar weinig krachtige nagerecht. Het eten was smakelijk en het wijnarrangement was van goede kwaliteit, maar prijzig (21 euro voor drie glazen wijn die gemiddeld nog geen 8 euro aankoop per fles kosten, is flink doorgerekend).

Antwerpsestraat 144

2500 Lier

Tel. 03/488.46.56

www.restaurantcuistot.be

De spijskaart telt zes bereidingen en een selectie kaviaar

Lunch: 28 euro, menu’s 43 tot 105 euro.

Gesloten: maandag, dinsdag en zaterdagmiddag.

Kader: rustgevend, elegant.

Onthaal: gestileerd.

Keuken: internationaal, verfijnd.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content