Onzeker Oosten

Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Nu de grondstoffenprijzen uitbodemen, komen de groeilanden weer op de radar van de beleggers. Maar net nu verliest India zijn stereconoom. En veel grote investeerders blijven aarzelen om te beleggen in Chinese aandelen.

– CHINA

De indexsamensteller Morgan Stanley Capital International (MSCI) neemt dan toch geen Chinese A-aandelen op in zijn MSCI Emerging Markets-korf, de invloedrijkste graadmeter voor de beurzen van de groeilanden. Ook veel internationale investeerders laten die grote lokale aandelen uit China daarom links liggen.

Sterktes

De aantrekkingskracht van China gaat uit van de spectaculaire ontwikkeling die het land doormaakt. Voor Raymond Chan, een China-specialist bij Allianz Global Investor, is niet alleen de stijgende consumptie maar ook de forse toename van de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling tekenend. “De markt is ongeduldig, maar de omvorming van de economie is volop bezig.”

Vorige zomer veroorzaakte Peking paniek op de markten door onverwachts de yuan te devalueren. Volgens doemdenkers vertraagde de Chinese economie veel sterker dan de Chinezen wilden toegeven, en was de devaluatie de voorbode van een open muntoorlog. “Het idee dat China een muntoorlog start, houdt gewoon geen steek”, meent Chan. “De Chinezen weten dat een daling van de yuan weinig invloed heeft op de uitvoer. Bovendien voert China steeds meer in. Een sterkere munt geeft de Chinezen dus meer koopkracht in het buitenland.”

Zwaktes

De Chinese economie kampt met een aantal grote uitdagingen. Zo is er veel overcapaciteit, vooral in sectoren waar staatsbedrijven de boventoon voeren. Bovendien heeft de Chinese bankwereld net als in India een hardnekkig probleem met slechte kredieten.

Voor Chan speelt vooral de slechte communicatie China parten. “Niemand begreep wat Peking vorige zomer wilde bereiken. Wilde het de crashende beurzen overeind houden? Wilde het zijn munt devalueren? Het land moet gewoon beter communiceren.” Omgekeerd moet de wereld China ook beter leren te begrijpen, vindt Chan. “Als Peking zijn doelstelling haalt, is er kritiek dat de groei enkel gedreven is door schulden. Als het zijn doel niet haalt, zien de critici daar ook hun grote gelijk in. China kan zo gewoon niet winnen. ”

Kansen

“Idealiter begrijpt de Chinese overheid de behoefte aan hervormingen en bouwt ze de overcapaciteit in de economie af. Daardoor hervindt de markt zijn geloof in China en begint een nieuwe opwaartse cyclus”, schetst Chan zijn beste scenario. De fondsbeheerder merkt wel op dat er niet noodzakelijk een link bestaat tussen de economie en de beurs. “In de vette jaren wil elk bedrijf een stukje van de koek, wat meer concurrentie betekent. Als de economie vertraagt, is er minder concurrentie, wat beter is voor de winsten. Kijk naar Japan: al decennia is er geen groei, maar zie je toch een stierenmarkt op de beurzen.”

Bedreigingen

Beleggers in China mikken veelal op de groei van de dienstensector en de toename van consumptie – het nieuwe economische model. Maar vooral een doortastende aanpak van de staatsbedrijven laat op zich wachten. “Als Peking niet doorzet met de hervormingen, dreigt een periode van trage groei en deflatie zoals in Japan. Mijn worstcasescenario is niet de instorting van de economie, maar een stilstand”, aldus Chan.

Ook de toegenomen schulden baren veel beleggers zorgen. Maar volgens Chan zijn de schulden van China niet hoger dan in het Westen en zijn er weinig schulden in vreemde munt, wat het risico op een crisis aanzienlijk verkleint. De ruime regio rond China is meer afhankelijk van buitenlands kapitaal. “De sleutel voor beleggers ligt daarom bij de dollar: een stijging betekent een daling van de meeste Aziatische munten”, besluit Chan. “Maar als je het mij vraagt, is de Amerikaanse economie niet sterk genoeg om een heel sterke dollar te dragen.”

– INDIA

Vorige week kondigde Raghuram Rajan, de gouverneur van de Indiase centrale bank, zijn vertrek aan. De voormalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds was voor veel beleggers een reden om te investeren in het subcontinent.

Sterktes

“Rajan speelde ongetwijfeld een belangrijke rol in het herstel van de geloofwaardigheid van India”, zegt Hugh Young, strateeg bij de vermogensbeheerder Aberdeen. De Indiase econoom keerde terug uit de Verenigde Staten toen zijn thuisland zwaar onder druk stond van de markten. De Amerikaanse centrale bank had net het nakende einde van de nulrente aangekondigd, waardoor groeilanden met veel dollarschulden en een groot handelstekort uit de gratie vielen bij de beleggers.

Vandaag groeit de Indiase economie sneller dan de Chinese, de bevolking is jonger en miljoenen mensen beuken elk jaar de poort naar de middenklasse open. En dan is er nog de hervormingsagenda van premier Narendra Modri. “De verwachtingen van meer dan een miljard mensen inlossen zal bijzonder zwaar zijn. Maar tot dusver doet hij het wonderwel”, aldus Young.

Zwaktes

Rajan kreeg de inflatiecijfers onder controle, maar hij kon rekenen op een stevige meevaller: de daling van de olie- en de grondstoffenprijzen. Omgekeerd dreigt de inflatie nu opnieuw te ontsporen als de olieprijs de komende maanden verder uit het dal klimt.

Daarnaast zijn er de vele slechte kredieten die in het financiële systeem rondwaren. “Daardoor kunnen die banken niet voluit investeren in infrastructuur, terwijl dat een sleutelelement is van Modri’s hervormingen”, aldus Young.

Kansen

“India heeft veel vooruitgang gemaakt sinds de benoeming van Rajan. Er heerst een compleet ander klimaat. De overheid is niet alleen hervormingsgezind, Modri heeft ondanks de vele politieke hindernissen ook veel van zijn beloftes kunnen waarmaken”, oordeelt Young. De strateeg wijst op een nieuwe wet waardoor faillissementen sneller afgehandeld worden, waardoor de banken hun balansen kunnen opkuisen en middelen vrijmaken voor meer productieve investeringen.

“Na twee sterke jaren lopen Indiase aandelen dit jaar achter op de rest van de wereld”, stelt Young vast. “Maar naarmate de economie aantrekt, groeit de kans dat de bedrijfsresultaten positief verrassen.”

Bedreigingen

Rajan maakte zich populair bij internationale beleggers door hardnekkige economische problemen vastberaden aan te pakken. Maar die houding kon niet altijd op bijval rekenen, zeker niet bij de politici die geregeld pleitten voor een renteverlaging om de economie bijkomend te stimuleren. De vraag is of Rajans opvolger even goed aan de politieke druk kan weerstaan.

De tegenvallende prestatie van de Indiase beurs toont volgens Young het ongeduld van investeerders over het soms trage hervormingsproces. “Twee jaar na de overwinning van de partij van Modri spreken de krantenkoppen meer en meer van onvervulde beloftes en ontgoocheling. Maar beleggers moeten beseffen dat hun verwachtingen onrealistisch waren, gezien de omvang van India, het vaak moeizame democratische proces en de legendarische logge bureaucratie.”

Jasper Vekeman

“Als Peking niet doorzet met de hervormingen, dreigt een periode van trage groei en deflatie zoals in Japan”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content