‘ONZE LEDEN WILLEN VAN ELKAAR LEREN’
In september start de Antwerpse zakenclub FluvAnt. Het initiatief gaat uit van dertig bedrijfsleiders, onder wie Luc Bertrand (Ackermans & van Haaren), Alain Bernard (DEME), Marc Beerlandt (MSC), Jan Vercammen (Egemin), Carl Verlinden (Qualiphar), Luc Defieuw (Alcatel-Lucent Benelux) en Stéphane Verbeeck (Gands). Marc Theuns van MenT Associates speelt een centrale rol in de opstart.
Er zijn nog zakenclubs in Antwerpen en ook De Warande zoekt er een stek. Waarom dan deze nieuwe club?
MARC THEUNS. “Van dit niveau is er geen enkel equivalent in onze regio. De vraag naar zo’n club is ontstaan bij de CEO’s zelf. Er is een zekere schroom om op openbare aangelegenheden te komen, omdat ze voortdurend door iedereen worden belaagd met allerlei vragen. Een aantal onder hen voelde de behoefte om te kunnen samenkomen in een ongedwongen sfeer. Over de sectoren heen willen ze van gedachten wisselen over brede onderwerpen. Ze willen van elkaar leren.”
Wat is het criterium om lid te kunnen worden?
THEUNS. “Enkel de CEO’s van grote diensten- en industriebedrijven uit de brede Antwerpse regio — ook toplui uit de culturele en de non-profitsector trouwens — worden uitgenodigd. Dat redelijk exclusieve criterium onderscheidt ons en maakt ons aantrekkelijk.”
Is uw eigen bedrijf MenT, dat tien personen telt, eigenlijk wel groot genoeg om tot de club te kunnen horen?
THEUNS. “De selectie zal een permanent wikken en wegen zijn. De organisatie moet groot genoeg zijn om een kritische massa te bereiken, maar ook niet te groot, omdat dan het unieke karakter verdwijnt. De relevantie is dus het criterium bij uitstek.”
Journalisten zijn niet welkom?
THEUNS. “Neen. Maar uw baas is zeker welkom. Hoewel. Die is niet van Antwerpen, spijtig genoeg. We zijn geen sector- of belangenorganisatie en hebben dus ook geen boodschap uit te dragen voor het brede publiek. Alles wat binnen FluVant gezegd wordt, is vertrouwelijk. De leden moeten dus niet voortdurend achterom kijken of ze wel open kunnen spreken.”
Hoeveel bedraagt het lidgeld?
THEUNS. “Maximaal 500 euro per jaar.”
Het inschrijvingsgeld van de Club van Lotharingen bedraagt 1750 euro en de jaarlijkse bijdrage 1500 euro. En die club heeft financiële problemen. Waarom vraagt een exclusieve organisatie als de uwe zo weinig?
THEUNS. “Meer geld hebben we niet nodig. Heel wat andere clubs hebben behoefte aan een permanente inkomstenstroom om hun exclusieve panden af te betalen en te onderhouden. Wij vergaderen in een extern pand, en moeten dus geen stenen financieren. We hebben daarover goede afspraken met de Royal Yacht Club, die compleet vernieuwd wordt als een architecturale landmark op Linkeroever. We zullen dus ook niet de commerciële druk voelen om wat soepeler te zijn in de toelatingscriteria. We rekenen op maximaal 250 leden. Het voortbestaan van FluVant is niet afhankelijk van de inkomsten, maar van een exclusieve selectie van de leden en de organisatie van uitmuntende activiteiten.”
HANS BROCKMANS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier