ONAFHANKELIJK EN INDUSTRIEEL
VLAAMSE KUNSTSTOFGROEP.
“Wij zijn geen klassieke holding”, benadrukt Christian Dumolin, de voorzitter-gedelegeerd bestuurder van TrustCapital Partners (TCP), genoteerd op de beurs van Brussel. “We zijn een onafhankelijke investeringsmaatschappij die zich specialiseert in ontwikkelingskapitaal. We zijn dus niet gebonden aan een of andere financiële instelling.”
Dumolin is vrij ontgoocheld over de prestaties van TrustCapital op de beursvloer. Hij wijt dat aan een verkeerde perceptie van de beleggers.
Trustcapital investeert in diverse soorten bedrijven, op twee niveaus: financiële inbreng en actieve managementondersteuning. Naar eigen zeggen beschikt de investeringsmaatschappij over meer dan 40 participaties waarvan de totale waarde vier miljard frank overschrijdt. Er is nog circa drie miljard beschikbaar, om de portefeuille verder uit te bouwen.
Minderheidsparticipaties in niet-beursgenoteerde bedrijven zijn in de mode, vanwege het hoge rendement. TCP richt zich op drie groepen: middelgrote familiale bedrijven die nood hebben aan groeifinanciering of hun aandeelhouderschap herstructureren, jonge bedrijven waar TCP in sterke mate het co-management waarneemt, en hightechbedrijven.
Bij meerderheidsparticipaties ligt het doel anders. “We willen clusters uitbouwen en een rol spelen als industriële investeringsmaatschappij”, zegt Dumolin. “We nemen de leiding niet over, maar benoemen wel het management en spelen een rol in de strategische koersbepaling.”
Binnen die clusterpolitiek wil TCP de waarde van de ondernemingen opdrijven via interne en externe groei. Momenteel werkt TCP al aan een cluster rond de non-ferro groep Lamitref en onder de paraplu van Plastic Investment Company verzamelde het al Vitalo en Overpelt Plascobel(OVP). Met de overname van OVP is een kunststofgroep ontstaan met een omzet van bijna drie miljard frank. Beide bedrijven gaan opereren als onafhankelijke zusterbedrijven die zich ten dele richten op dezelfde markten. Door de gebruikte technologie zijn ze complementair. OVP gebruikt het spuitgieten, duur maar beter geschikt voor grote series. Met zijn knowhow van matrijzenbouw en vacuümvormen mikt Vitalo meer op kleine series met hoge toegevoegde waarde. In de verpakkingswereld zitten beide bedrijven in totaal verschillende segmenten. OVP maakt vooral agroverpakkingen, terwijl Vitalo zich richt op verpakking van hoogtechnologische componenten uit de elektronische en medische wereld.
Roeland Byl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier