Olieprijs schiet omhoog na dood Hamasleider Ismail Haniyeh: dreigende escalatie in Midden-Oosten

Ismail Haniyeh spreekt op herdenkingsdienst in 2019 | Foto: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images

De prijs van ruwe olie schoot woensdag omhoog na het nieuws over de dood van Ismail Haniyeh, de politieke leider van de radicale Palestijnse beweging Hamas. De aanslag leidt tot bezorgdheid over een mogelijke escalatie van geweld in het Midden-Oosten, een regio die een derde van de wereldwijde olieproductie voor zijn rekening neemt.

Brent-olie voor levering in september steeg met 1,4 procent tot 79,72 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse WTI-olie met 1,5 procent toenam tot bijna 76 dollar per vat.

Vergelding

Volgens Hamas werd Haniyeh gedood door een Israëlische luchtaanval tijdens zijn bezoek aan Iran. Kort daarvoor had Israël een belangrijke Hezbollah-leider in Libanon uitgeschakeld, wat de spanningen in de regio verder opvoerde. De dood van Haniyeh wordt gezien als een overwinning voor Israël, maar verhoogt ook het risico op een bredere regionale escalatie.

Zo waarschuwde de net ingezworen Iraanse president Masoud Pezeshkian voor vergelding. Ook ayatollah Ali Khamenei, de leider van het sjiitische Iran, riep op tot wraak voor de aanval op Iraans grondgebied. Hezbollah betuigde eer aan Haniya en beloofde een nog vastberadener verzet tegen Israël. De gewapende tak van Hamas stelde dat de “moord” op de politieke leider “grote gevolgen” zal hebben voor de regio.

Macht binnen Hamas

Na de terreur door Hamas op 7 oktober vorig jaar, waarbij meer dan 1.200 doden vielen en 250 mensen werden ontvoerd, kondigde Israël aan dat het de kopstukken van Hamas zou uitschakelen. Haniyeh, de politieke leider van Hamas, die in ballingschap in Qatar woonde, was op bezoek in de Iraanse hoofdstad Teheran voor de inauguratie van de nieuwe Iraanse president. Haniyeh verspreidde de ideologie van Hamas en zamelde geld in. Hij nam ook deel aan vredesonderhandelingen met Israël.

De daadwerkelijke macht binnen Hamas zou niettemin liggen bij de militaire leiders in Gaza, Yahya Sinwar en Mohammed Deif. Intussen blijven de spanningen tussen Israël en door Iran gesteunde groepen als Hezbollah oplopen.

Rode Zee

Iran en Hezbollah spelen een cruciale rol op de oliemarkt vanwege hun strategische ligging en hun invloed in het Midden-Oosten. Iran is een van de grootste olieproducenten ter wereld en een belangrijke speler in OPEC, het kartel van olie-exporterende landen. Eventuele verstoringen in de Iraanse olieproductie of -export kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor het wereldwijde aanbod van olie.

Hezbollah, gesteund door Iran, heeft de capaciteit om conflicten in de regio te intensiveren, wat kan leiden tot verstoringen van de olietoevoer via belangrijke routes zoals de Straat van Hormuz, waar een aanzienlijk deel van de wereldwijde oliehandel doorheen gaat. Oliehandelaren zijn ook bezorgd dat de situatie kan leiden tot aanvallen op schepen in de Rode Zee, wat eveneens de olietoevoer kan verstoren.

Energiesector

Ondanks de verhoogde olieprijzen door geopolitieke spanningen (de zogenaamde oorlogspremie), staan de prijzen op koers voor hun grootste maandelijkse verlies sinds vorig jaar. Dit komt vooral door zorgen over de zwakke vraag in China.

Frank Vranken, beursstrateeg van Edmond de Rothschild, legt uit dat de ontwikkelingen niettemin een directe impact hebben op de energiesector. “Vandaag zullen energiebedrijven mogelijk verder stijgen naarmate de olieprijzen toenemen”, klinkt het in zijn nieuwsbrief. “De energiesector kan sowieso profiteren van de verschuiving van investeringen weg van grote technologiebedrijven”, voegt Vranken hieraan toe.

Morgen houdt het oliekartel OPEC+ een vergadering, waarbij geen verrassend nieuws wordt verwacht. Analisten zien OPEC+ vanaf oktober de productie verhogen, ondanks de dalende prijzen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content